keskiviikko 19. lokakuuta 2016
Seuraava POP UP 10.11 kello 18!
Pop Up -ravintola mukana 10.11 kello 18 Akaan Punaisten Mattojen huumassa Kinon talolla osoitteessa Pätsiniementie 9.
Grillit tulilla jo ennen kello 19:00 Kinon talossa alkavaa muotinäytöstä, näin vieraat voivat katsella esitystä kupu täynnä. Grillaukset voi syödä Kinon talossa, vaikka esitykseen ei ehtisikään - grilli kuumana myös näytöksen ajan. Päivitän myöhemmin menuun ja grillataanko vielä muotinäytöksen jälkeen iltapalat mukaan. Myös Take Away!
Hehkuvat Hiilet blogi muuttuu muutaman viikon kuluessa Mies ja Grilli blogiksi, ilmoittelen muutoksesta lähempänä, jotta voitte päivittää selaimen kirjanmerkin.
sunnuntai 16. lokakuuta 2016
Tomahawk! Pihvien aatelia.
Ostin pihvit
Paijan tilateurastamolta, hintaa näillä on n. 25 euroa / kg. Pari pihviä oli n.
1,2 kg eli syötävää riittää useammallekin. Ateriani koostui uunissa tehdyistä
lohkoperunoista, itse tehdystä valkosipulimajoneesista ja pihveistä. Aloita
ensimmäisenä valkosipulimajoneesista, koska majoneesi paranee mitä pidempään
annat sen maustua – tee vaikka edellisenä päivänä. Majoneesi on aikaisemminkin
ollut esillä (tex mex -nuggetit ja valkosipulimajoneesi) mutta tässä vielä
kertauksen vuoksi tässä copy pastena.
Valkosipulimajoneesi:
2 dl rypsiöljyä
Vähän vajaa
ruokalusikallinen Auran vihreää sinappia
2 ml sokeria
1 ml suolaa
1,5 ml
sitruunamehua
Viisi
valkosipulin kynttä
Tehdään valkosipulimajoneesi
Kun ruokailuun
on noin tunti naksauta uuni 225 asteeseen ja kiertoilma. Nosta samalla pihvit
huoneen lämpöön. Seuraavaksi perunoiden kimppuun.
Tarvitset:
1kg perunoita
1 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
10 ml
savupaprikajauhetta
Neljälle
hengelle riittää mainiosti n. 1 kg perunaa. Osta isohkoja perunoita. Pese ne hyvin ja leikkaa lohkoiksi. Jätä lohkot astiaan ja tee sitten mauste. sekoita
suola, paprikajauhe ja oliiviöljy keskenään. Kaada sitten öljy perunoiden
päälle ja sekoita niin, että perunoiden pinnat kostuvat. Tässä raossa mene
laittamaan grilliin ¾ piippusytkällistä brikettejä lämpiämään. Uuni on
arvatenkin nyt valmis, laita perunat uuniin niin, että ne eivät pellillä
kosketa toisiaan. Perunoilla kestää n. 25 minuuttia valmistua, jos tulee liian tummaa niin ota kiertoilma pois päältä. Kun briketit
ovat valmiit kaada ne grillin keskelle ja laita ritilä päälle. Jos sinulla on
valurauta ritilä niin käytä ehdottomasti sitä. Jos sinulla on kaasu grilli niin
laita grilli kuumenemään hyvissä ajoin. Grillien pitää lämmetä n. 5 minuuttia,
jotta ritilät saavuttavat oikean lämpötilan.
Perunat ja
pihvit ovat suunnilleen samoihin aikoihin valmiina. Sitten vain tarjolle ja
nauttimaan!
lauantai 1. lokakuuta 2016
Täytetty leipä - jestas miten maistuu
Tätä herkkua on muutaman kerran näkynyt mm. somessa eri
ryhmissä. Pitihän sitä itsekin kokeilla ja hyväähän tästä tuli – jopa erinomaista.
Tämä toimii iltanaposteltava vähän isommalle porukalle ja jopa kokonaisena
ateriana perheelle. Meillä tätä söi kaksi aikuista ja kaksi lasta. Verkossa on
paljon erilaisia reseptejä ja tässäpä on minun viritykseni. Tämä onnistunee
uunissakin hienosti, jos ei ole grilliä käytettävissä.
Laita noin ¾ tai ½ brikettejä lämpiämään, sitten leivän
tekoon.
Tarvitset kokonaisuuteen:
Yksi leipä
Yksi sipuli
Puoli pakettia maustamatonta koskenlaskijaa
Viisi valkosipulin kynttä
400 g jauhelihaa
Oltermannista)
Ruskista jauheliha ja kaada sekaan sipuli. Ruskista hetken
aikaa ja laita sitten kaikki (paitsi juustoraaste) ainekset pannulle. Pidä
lieden keskilämmöllä ettei koskenlaskija pala. Jos pannussa on kansi, laita
kansi kiinni. Sekoittele välillä,
jolloin syntyy sopivan kiinteä ”mössö”. Kun massa sopiva sammuta levy ja anna
jäähtyä. Tee tässä välissä viillot leipään. Tee ne riittävän syviksi ja noin
kolmen sentin välein pitkittäin ja poikittain. Sen jälkeen laita massaa
viiltoihin niin hyvin kuin voit. Sain kaiken massan viiltoihin,
vaikka välillä
piti vähän punnertaa. Varo ettei leipä rikkoudu. Kun massa on viilloissa laita
juustoraastetta viiltojen päälle. Tässä vaiheessa briketit ovat kuumat, kumoa ne
grilliin epäsuoraan tuleen. Grilliin tavoitellaan n. 200 asteen lämpötilaa, ei
ainakaan alle.
Laita leipä alustalla grilliin, jos ei ole sopivaa vuokaa
niin tee taas foliosta pieni pohja. Idea on, ettei pohja pääse palamaan. Pidä
leipää grillissä noin 10 min ja pyöräytä, jotta molemmat puolet saavat
tasaisesti kuumuutta. Leipä on valmis, kun juusto alkaa ruskistua. Ota leipä
pois ja anna
jäähtyä muutama minuuttia.Sitten vain leikkaamaan ja tarjolle! Tähän sopii hyvin jotain raikasta raastetta ja tarjolla kannattaa olla jotain perus bbq-soosia siltä varalta, että leipä meni kuivaksi. Hyvin toimii mm. Poppiksen perus bbq-soosi.
NAUTTIKAA
keskiviikko 21. syyskuuta 2016
Täytetty sisäfile pekonihunnulla
Sisäfileestä on moneksi! Aika harvoin sitä tulee kuitenkaan
grillattua, koska liha on verrattain vähärasvasvaista. Koska lihassa ei ole
juurikaan kunnon rasvaa niin sitten sitä pitää saada vähän kosteammaksi ja näin
syntyi täytetty sisäfile pekonihunnulla. Tämä tehtiin pidemmän kaavan mukaan,
ensin savustimeen ja sitten lopullinen silaus grillissä. Onnistuu varmasti myös
pelkästään grillissä oikein hyvin.
Tässä on aika yksinkertaiset emmeet, joten jokainen lisäilee/poistelee makunsa mukaan.
Tarvitset:
Possun sisäfilee
Poppamiehen garlic rubia
Pari pakettia pekoni
Vedä pitkä pitkittäinen viilto sisäfileeseen. Täytä syntynyt
viilto
sunnuntai 18. syyskuuta 2016
Siivet grillistä!
Hae kaupasta 800 g paketti naturel -siipiä, älä missään
nimessä osta valmiiksi marinoituja. Valmista marinadi soosi hyvissä ajoin,
koska siipien pitää maustua vähintään n. kuutisen tuntia.
Tarvitset marinadiin:
0,5 dl oliiviöljy
2 tl savupaprika
1 tl kurkuma
2 tl curry
1 tl piripiri soosia
0,5 dl rypsiöljy
Suuri viisaus tämän tekemisessä on, että sekoita kaikki
ainekset keskenään – avot… Kaada neste
Tässä välissä on aika tehdä ”voiteluöljy” eli bbq-soosi.
Tällä pidät siivet maukkaana ja mehukkaana grillauksen aikana.
Tarvitset voiteluöljyyn:
0,5 dl rypsiöljy
0,5 rkl paprikajauhe
3 tl kurkuma
3 tl fariinisokeri
2 ml suola
Sekoita ainekset hyvin.
Valele siipiä muutaman kerran, jotta pinta ei pala. Noin 40
minuutin grillauksen jälkeen peitä siivet foliolla ja pidä niitä vielä muutama
minuutti grillissä. Ota sitten pois ja anna lämmön tasaantua n. 10 minuuttia.
Sitten syömään! Poppamiehen siipisoosi on lyömätön näiden kanssa. Näistä ei voi
olla tykkäämättä! Lisukkeiksi tein uunissa ristikkoperunoita, kunnon
sormisyötävä ateria siis…
maanantai 12. syyskuuta 2016
Hevosta paahdetuilla vihanneksilla ja lohkoperunoilla
Hevosen liha alkaa löytämään tiensä ruokapöytiin
ja hyvä niin. Se on aivan erinomaista, maukasta ja vähärasvaista, melkein
jopa riistaan vivahtavaa. Pitkästä aikaa pääsin ahertamaan hevosen lihasta kunnon
pihvit, lisukkeeksi valmistin paahdetut vihannekset ja rouva valmisti
lohkoperunat. Vihanneksien paahtamiseen kannattaa käyttää siihen tarkoitettua vihanneskoria, myös grillausalustalla onnistunee.
Lähdetään liikkeelle!
Minulla oli hevosen sisäpaistia, joka yleensä valmistetaan
kokonaisena tai padassa lohkoina. Vatsalaukku kuitenkin huusi pihviä, niin
pakkohan niitä oli tehdä. Tehdään ensin perunat ja vihannekset, sitten lihan
kimppuun.
Perunoilla menee eniten aikaa, joten aloitetaan niistä.
Tarvitset:
Yksi kilo Colombo perunaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl Valkosipulijauhetta
1 tl paprikaa
1 tl suolaa
Muutama myllyn pyöräytys mustaa pippuria
Sitten
vihannesten kimppuun!
Tarvitset:
1 punainen paprika
Puolikas bataatti
Kolme sipulia
Seitsemän parsaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
Pese vihannekset hyvin ja kuori bataatti. Tee vihanneksista
sopivan kokoisia lohkoja, bataatti pitää tehdä pieniksi suikaleiksi, jotta se
ehtii pehmetä. Kun olet laita oliiviöljy ja mausteet
Seuraavaksi liha.
Leikkaa paistista noin sentin paksuisia siivuja. Nuiji
lihanuijalla lihat kunnolla. Lihan pitää saada kunnolla käskytystä, että se
olisi mureaa. Hevosen paisti on pihviksi valmistettuna todella sitkeää, jos
sitä ei kunnolla nuiji.
Kun vihannekset ovat valmiita, kietase vihanneskorin
ympärille folio ja nosta pois grillistä. Grillin kansi kiinni muutamaksi
minuutiksi, jotta ritilä ehtii lämmetä hyvin. Sitten heppa ritilälle ja kansi
kiinni. Anna olla muutaman minuutin, kansi auki ja pihvin kääntäminen. Laita pippuri-
ja suolamyllyllä mausteet pintaan. Ohuet pihvit valmistuvat nopeasti. Kun
pihvit ovat valmiit laita ne ripestä folioon muutamaksi minuutiksi. Perunoiden
pitäisi olla valmiina.
Sitten ruoka tarjolle!
En tehnyt tällä erää kastiketta vaan
grillimaustevoi toimii tässä aivan erinomaisesti. Erinomaiset pihvit saat
hevosen sisä- tai ulkofileestä mutta saa ne tehtyä paististakin, kun jaksaa nähdä pikkusen enemmän vaivaa nuijan varressa.
sunnuntai 4. syyskuuta 2016
Tex mex -nugetit ja valkosipulimajoneesi
Välillä tekee mieli herkutella sormisyötävällä. Tässä hieman
modatut nuggetit, johon toin hivenen tex mex -vivahdetta. Nuggettien tekoa olen
esitellyt jo aikaisemmin mutta otetaan tässä vielä, koska mausteet ovat
erilaiset. Tämä setti tuotti 22 nugettia. Teen itse valkosipulimajoneesin, joten
tässä ohje. Majoneesin teko on niin yksinkertaista, että voit maustaa
sitä miten tahdot ja kokeilla erilaisia variaatioita.
Nugetit
430 g (paketti) Kotimaista broilerin ohutleike
Kaksi kananmunaa
Valkosipulimajoneesi
Kananmunan
Vähän vajaa ruokalusikallinen Auran vihreää sinappia
2 ml sokeria
1 ml suolaa
1,5 ml sitruunamehua
Viisi valkosipulin kynttä
Tehdään valkosipulimajoneesi
Siten nugetit
Nyt nugettien kimppuun! Pilko broilerin leikkeet haluamasi
kokoisiksi paloiksi. Tee sitten linjasto. Ensimmäisellä lautasella on jauhot ja
curry. Cyrrya laitetaan maun mukaan, minä pistin noin 4 dl jauhoja ja yhden
ruokalusikallisen currua. Toisena astiana syvä lautanen jossa kaksi kananmunaa
ruokalusikallinen vettä, sekoita niin että keltuaiset ovat sekoittuneet hyvin. Seuraava
lautasen
leivitysainekset tehdään sipseistä. Hienonna tortilla sipsit
sauvasekoittimella hienoksi. Niin hienoksi kuin korppujauho en jaksanut hinkata
vaan tein vähän krouvimman kokoista jauhetta. Tähän lisäsin Lousiana Bayon
maustetta pari ruokalusikallista. Tähän voisi periaatteessa käyttää esim.
tacomaustetta.
Paista nugetit runsaassa rypsiöljyssä. Ole hyvin hereillä,
koska tällä paneroinnilla pinta menee varsin tummaksi hyvin nopeasti. Laita
valmiit nugetit folioon ja sirottele päälle tex mex juustoa. Laita grillin
kansi kiinni ja anna olla sen aikaa, että juusto n sulanut nugettien päälle.
Kun näin on tapahtunut on aika ruokailla! Majoneesi ulos jääkaapista ja siihen
sitten nugetteja dippaileen. Lupaan että toimii. Jos vaan jaksaa tehdä näitä
paljon niin tämä on
esim. bileruuan aatelia!
KATSO MYÖS: Toukokuussa tehtiin tavallisia nuketteja otsakkeella kaksi lapsiperhettä grillaa. Teksti löytyy tästä
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)