keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Seuraava POP UP 10.11 kello 18!



Pop Up -ravintola mukana 10.11 kello 18 Akaan Punaisten Mattojen huumassa Kinon talolla osoitteessa Pätsiniementie 9

Grillit tulilla jo ennen kello 19:00 Kinon talossa alkavaa muotinäytöstä, näin vieraat voivat katsella esitystä kupu täynnä. Grillaukset voi syödä Kinon talossa, vaikka esitykseen ei ehtisikään - grilli kuumana myös näytöksen ajan. Päivitän myöhemmin menuun ja grillataanko vielä muotinäytöksen jälkeen iltapalat mukaan. Myös Take Away! 

Hehkuvat Hiilet blogi muuttuu muutaman viikon kuluessa Mies ja Grilli blogiksi, ilmoittelen muutoksesta lähempänä, jotta voitte päivittää selaimen kirjanmerkin.


sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Tomahawk! Pihvien aatelia.



Näitä pihvejä ei ole vielä kovin yleisesti saatavilla mutta jos niihin törmäät niin osta välittömästi. Pari sanaa itse lihasta. Tomahawk on naudan kylkeä ja nimi tulee pihvin ulkomuodosta, joka näyttää kirveeltä. Kun ottaa luusta kiinni tuntee, että kyse on massiivisesta lihasta. Liha on verrattain rasvainen, jolloin se sopii erinomaisesti grilliin. Ihan entrecoten rasvaisuutta ei ole mutta hyvä kuitenkin. Tämä pihvi on ruokapöydän kuningas, joten muut lisäkkeet on parasta olla sopusoinnussa lihan kanssa. Tässä pieni tarina miten minä lihan tein ja mitä sen kanssa. Grillauskuvat on aika tummia, johtuen siitä, että grillasin taskulampun valossa...

Ostin pihvit Paijan tilateurastamolta, hintaa näillä on n. 25 euroa / kg. Pari pihviä oli n. 1,2 kg eli syötävää riittää useammallekin. Ateriani koostui uunissa tehdyistä lohkoperunoista, itse tehdystä valkosipulimajoneesista ja pihveistä. Aloita ensimmäisenä valkosipulimajoneesista, koska majoneesi paranee mitä pidempään annat sen maustua – tee vaikka edellisenä päivänä. Majoneesi on aikaisemminkin ollut esillä (tex mex -nuggetit ja valkosipulimajoneesi) mutta tässä vielä kertauksen vuoksi tässä copy pastena.

Valkosipulimajoneesi:

2 dl rypsiöljyä
Kananmunan
Vähän vajaa ruokalusikallinen Auran vihreää sinappia
2 ml sokeria
1 ml suolaa
1,5 ml sitruunamehua
Viisi valkosipulin kynttä

Tehdään valkosipulimajoneesi

Tehdään ensin majoneesi maustumaan. Aina parempi, jos teet sen jo edellisenä päivänä maustumaan. Oleellista on, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä.
Sekoittamiseen tarvitse sauvasekoittimen, joten otappa se esille. Laita rypsiöljy kapeaan ja korkeaan astiaan, minä käytin tuoppia. Riko sen jälkeen muna öljyyn, huolehdi ettei keltuainen rikkoudu. Jos keltuainen rikkoutuu, niin uusiksi meni. Laita tämän jälkeen muut ainekset mukiin. Aseta sauvasekoitin astiaan niin, että keltuainen on sekoittimen ”teräosassa”. Paina kone käyntiin, pidä paikallaan n viisi sekuntia ja ala nostaa sekoitinta hissukseen ylöspäin. Ja kappas! Olet tehnyt majoneesia! Voit muutaman kerran liikutella sekoitinta ylös alas, jos mieli tekee. Ota sekoitin pois. Purista valkosipulit valkosipulipuristimella majoneesiin, sekauta sitten muutaman kerran. Nyt sitten jääkaappiin maustumaan, muista laittaa astiaan kansi ja jos sellaista ei ole niin elmukelmu päälle.


Kun ruokailuun on noin tunti naksauta uuni 225 asteeseen ja kiertoilma. Nosta samalla pihvit huoneen lämpöön. Seuraavaksi perunoiden kimppuun.

Tarvitset:

1kg perunoita
1 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
10 ml savupaprikajauhetta

Neljälle hengelle riittää mainiosti n. 1 kg perunaa. Osta isohkoja perunoita. Pese ne  hyvin ja leikkaa lohkoiksi. Jätä lohkot astiaan ja tee sitten mauste. sekoita suola, paprikajauhe ja oliiviöljy keskenään. Kaada sitten öljy perunoiden päälle ja sekoita niin, että perunoiden pinnat kostuvat. Tässä raossa mene laittamaan grilliin ¾ piippusytkällistä brikettejä lämpiämään. Uuni on arvatenkin nyt valmis, laita perunat uuniin niin, että ne eivät pellillä kosketa toisiaan. Perunoilla kestää n. 25 minuuttia valmistua, jos tulee liian tummaa niin ota kiertoilma pois päältä. Kun briketit ovat valmiit kaada ne grillin keskelle ja laita ritilä päälle. Jos sinulla on valurauta ritilä niin käytä ehdottomasti sitä. Jos sinulla on kaasu grilli niin laita grilli kuumenemään hyvissä ajoin. Grillien pitää lämmetä n. 5 minuuttia, jotta ritilät saavuttavat oikean lämpötilan.

Sitten pihvit grilliin! Voi sitä juhlallista hetkeä. Anna lihan paistua kaikessa rauhassa, älä töki sitä, älä taivasta vaan nauti tirinästä ja taivaallisesta tuoksusta. Anna paistua n. 5 min toiselta puolelta ja käännä sitten. Laita myllyllä suolaa paistettuun pintaan. Sama juttu toiselle puolelle. Kun nostat pihvit folion päälle suolattu puoli alaspäin niin suolaa sitten toinenkin puoli. Laita folio kiinni ja anna lihan vetäytyä kymmenisen minuuttia, näin liha rauhoittuu ja maku tasaantuu. Lihan lämpötila kannattaa mitata, medium on noin 60 astetta. Tomahawk antaa kuitenkin paljon anteeksi, vaikka menisi liian kypsäksi.


Perunat ja pihvit ovat suunnilleen samoihin aikoihin valmiina. Sitten vain tarjolle ja nauttimaan!

lauantai 1. lokakuuta 2016

Täytetty leipä - jestas miten maistuu


Tätä herkkua on muutaman kerran näkynyt mm. somessa eri ryhmissä. Pitihän sitä itsekin kokeilla ja hyväähän tästä tuli – jopa erinomaista. Tämä toimii iltanaposteltava vähän isommalle porukalle ja jopa kokonaisena ateriana perheelle. Meillä tätä söi kaksi aikuista ja kaksi lasta. Verkossa on paljon erilaisia reseptejä ja tässäpä on minun viritykseni. Tämä onnistunee uunissakin hienosti, jos ei ole grilliä käytettävissä.
 
Laita noin ¾ tai ½ brikettejä lämpiämään, sitten leivän tekoon.

Tarvitset kokonaisuuteen:

Yksi leipä
Yksi sipuli
Viisi valkosipulin kynttä
400 g jauhelihaa
2 dl juustoraastetta (minä raastoin täyteläisestä
Oltermannista)

Ruskista jauheliha ja kaada sekaan sipuli. Ruskista hetken aikaa ja laita sitten kaikki (paitsi juustoraaste) ainekset pannulle. Pidä lieden keskilämmöllä ettei koskenlaskija pala. Jos pannussa on kansi, laita kansi kiinni.  Sekoittele välillä, jolloin syntyy sopivan kiinteä ”mössö”. Kun massa sopiva sammuta levy ja anna jäähtyä. Tee tässä välissä viillot leipään. Tee ne riittävän syviksi ja noin kolmen sentin välein pitkittäin ja poikittain. Sen jälkeen laita massaa viiltoihin niin hyvin kuin voit. Sain kaiken massan viiltoihin,
vaikka välillä piti vähän punnertaa. Varo ettei leipä rikkoudu. Kun massa on viilloissa laita juustoraastetta viiltojen päälle. Tässä vaiheessa briketit ovat kuumat, kumoa ne grilliin epäsuoraan tuleen. Grilliin tavoitellaan n. 200 asteen lämpötilaa, ei ainakaan alle.


Laita leipä alustalla grilliin, jos ei ole sopivaa vuokaa niin tee taas foliosta pieni pohja. Idea on, ettei pohja pääse palamaan. Pidä leipää grillissä noin 10 min ja pyöräytä, jotta molemmat puolet saavat tasaisesti kuumuutta. Leipä on valmis, kun juusto alkaa ruskistua. Ota leipä pois ja anna
jäähtyä muutama minuuttia.

Sitten vain leikkaamaan ja tarjolle! Tähän sopii hyvin jotain raikasta raastetta ja tarjolla kannattaa olla jotain perus bbq-soosia siltä varalta, että leipä meni kuivaksi. Hyvin toimii mm. Poppiksen perus bbq-soosi.

NAUTTIKAA

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Täytetty sisäfile pekonihunnulla



Sisäfileestä on moneksi! Aika harvoin sitä tulee kuitenkaan grillattua, koska liha on verrattain vähärasvasvaista. Koska lihassa ei ole juurikaan kunnon rasvaa niin sitten sitä pitää saada vähän kosteammaksi ja näin syntyi täytetty sisäfile pekonihunnulla. Tämä tehtiin pidemmän kaavan mukaan, ensin savustimeen ja sitten lopullinen silaus grillissä. Onnistuu varmasti myös pelkästään grillissä oikein hyvin.

Tässä on aika yksinkertaiset emmeet, joten jokainen lisäilee/poistelee makunsa mukaan. 

Tarvitset:

Possun sisäfilee
Pizzajuustoa
Poppamiehen garlic rubia
Pari pakettia pekoni

Vedä pitkä pitkittäinen viilto sisäfileeseen. Täytä syntynyt viilto
runsaalla juustolla. Tässä voisi toimia koskenlaskija, mozzarella, home, jne. juustot aivan mainiosti. Mutta nyt mennään pizzajuustolla. Kun tämä on tehty hiero garlic rubia runsaasti pötkylän pintaan. Sen jälkeen kiedo pekonit sisäfileen ympärille tiiviiksi paketiksi. Savustimen pitäisi olla nyt sopivan lämpöinen eli n. 100 astetta. Minä käytin kourallisen verran kasteltuja viskilastuja, taaksepäin katsoen puoli kourallistakin olisi riittänyt – ainakin perheen mielestä…


Pötkylä savustimeen noin kolmeksi tunniksi. Laita tämän jälkeen filee grilliin epäsuoralle tulelle, grillin lämpotila voisi olla n. 200 asteen tienoilla. Jos haluat pekonista astetta rapsakkaampaa niin pyöräytä muutaman kerran suoran tulen päällä mutta varo ettei "paketti" hajoa.

Pidä lihaa epäsuoralla tulella parisenkymmentä minuuttia Poppamiehen Kansas Citylla voidellen. Kiedo sitten folioon ja pidä vielä grillissä parisenkymmentä minuuttia. Jos olet epävarma kypsyydestä niin mittaa välillä lihan lämpötila. Nosta nyytti grillistä ja anna lämmön tasaantua 10 -  15 minuuttia. Sitten vain viipaloimaan lautaselle! Me söimme tätä herkkua ruskean kastikkeen ja keitinperunoiden kanssa. Ripaus puolukkaa tuo erinomaista hapokkuutta vielä mukaan – suosittelen.

Iltasella oli vielä pakko riipasta tästä siivu hampurilaisen väliin, jestas kun toimi sekin hyvin!




sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Siivet grillistä!


Päätinpähän kokeilla siipien tekoa grillissä. Ihme juttu, ettei ole tullut aikaisemmin koitettua. Tein ihan omin pikku kätösin marinadin ja grillaus soosin. Lähdetään liikenteeseen, jotta pääset grillaankin joskus…

Hae kaupasta 800 g paketti naturel -siipiä, älä missään nimessä osta valmiiksi marinoituja. Valmista marinadi soosi hyvissä ajoin, koska siipien pitää maustua vähintään n. kuutisen tuntia.

Tarvitset marinadiin:

0,5 dl oliiviöljy
2 tl savupaprika
1 tl kurkuma
2 tl curry
0,5 dl rypsiöljy


Suuri viisaus tämän tekemisessä on, että sekoita kaikki ainekset keskenään – avot…  Kaada neste
kulhoon ja siivet perään. Sekoita oikein hyvin, jotta siivet ovat kauttaaltaan saaneet öljypinnan. Sitten kulho jääkaappiin, sekauta siipiä n. tunnin välein niin pohjalle olevat eivät maustu liikaa ja päällä olevat liian vähän.

Kun ruuanvalmistusaika lähestyy laita ¾ piipullista brikettejä lämpiämään. Kaasugrilli myös kuumaksi. Valmistele grillit epäsuoraan tuleen. Lämmöt pitäisi olla n. 210-230. Jos lämpö jää alle 200 tietämille niin lisää höökiä
loppuvaiheessa, jotta pinta tulee rapeaksi. Yksi tapa itse asiassa on ensin antaa mennä vähän miedommalla lämmöllä ja lopuksi paahtaa kunnon pinta, tätä kannattaa kokeilla.  Kun grilli on valmis, laita siivet epäsuoralle tulelle foliovuuassa. Jos vuokaa ei ole (kuten minulla) niin tee alusta foliosta. Kansi kiinni.
Tässä välissä on aika tehdä ”voiteluöljy” eli bbq-soosi. Tällä pidät siivet maukkaana ja mehukkaana grillauksen aikana.

Tarvitset voiteluöljyyn:

0,5 dl rypsiöljy
0,5 rkl paprikajauhe
3 tl kurkuma
3 tl fariinisokeri
2 ml suola

Sekoita ainekset hyvin.


Valele siipiä muutaman kerran, jotta pinta ei pala. Noin 40 minuutin grillauksen jälkeen peitä siivet foliolla ja pidä niitä vielä muutama minuutti grillissä. Ota sitten pois ja anna lämmön tasaantua n. 10 minuuttia. Sitten syömään! Poppamiehen siipisoosi on lyömätön näiden kanssa. Näistä ei voi olla tykkäämättä! Lisukkeiksi tein uunissa ristikkoperunoita, kunnon sormisyötävä ateria siis…




maanantai 12. syyskuuta 2016

Hevosta paahdetuilla vihanneksilla ja lohkoperunoilla


Hevosen liha alkaa löytämään tiensä ruokapöytiin ja hyvä niin. Se on aivan erinomaista, maukasta ja vähärasvaista, melkein jopa riistaan vivahtavaa. Pitkästä aikaa pääsin ahertamaan hevosen lihasta kunnon pihvit, lisukkeeksi valmistin paahdetut vihannekset ja rouva valmisti lohkoperunat. Vihanneksien paahtamiseen kannattaa käyttää siihen tarkoitettua vihanneskoria, myös grillausalustalla onnistunee. 

Lähdetään liikkeelle!

Minulla oli hevosen sisäpaistia, joka yleensä valmistetaan kokonaisena tai padassa lohkoina. Vatsalaukku kuitenkin huusi pihviä, niin pakkohan niitä oli tehdä. Tehdään ensin perunat ja vihannekset, sitten lihan kimppuun.

Perunoilla menee eniten aikaa, joten aloitetaan niistä.

Tarvitset:
Yksi kilo Colombo perunaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl Valkosipulijauhetta
1 tl paprikaa
1 tl suolaa
Muutama myllyn pyöräytys mustaa pippuria

Pese perunat hyvin ja leikkaa lohkoiksi. Laita kulhoon öljy ja mausteet, sekoita ne hyvin. Laita perunat kulhoon ja sekoittele niin, että perunat ovat hyvin öljytty. Jätä perunat kulhoon. Laita uuni kieroilmalle 200 asteeseen. Mene nyt laittamaan grilliin tuli, piippusytkään n. ¾ brikettejä. Jos käytätä kaasugrilliä, laita grilli lämpiämään vähän myöhemmin. 

Sitten vihannesten kimppuun!

Tarvitset:
1 punainen paprika
Puolikas bataatti
Kolme sipulia
Seitsemän parsaa
Puolikas kesäkurpitsa
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa

Pese vihannekset hyvin ja kuori bataatti. Tee vihanneksista sopivan kokoisia lohkoja, bataatti pitää tehdä pieniksi suikaleiksi, jotta se ehtii pehmetä. Kun olet laita oliiviöljy ja mausteet
kulhoon. Laita vihannekset kulhoon ja pyörittele niin, että vihannekset saavat öljypinnan. Jos tuntuu, että öljy loppuu kesken niin lorauta sitä lisää.

Seuraavaksi liha.

Leikkaa paistista noin sentin paksuisia siivuja. Nuiji lihanuijalla lihat kunnolla. Lihan pitää saada kunnolla käskytystä, että se olisi mureaa. Hevosen paisti on pihviksi valmistettuna todella sitkeää, jos sitä ei kunnolla nuiji. 

Briketit ovat varmastikin valmiit. Kaada briketit grilliin ja aseta vihanneskori suoralle tulelle. Kaasugrilliä käytettäessä laita grilli nyt päälle ja saman tien kori suoralle tulelle. Uuni on varmasti valmis. Laita perunat nyt pellille niin, että ne eivät koske toisiinsa. Laita perunat uuniin. Näissä menee aikaa n. 20-30 minuuttia, käännä perunoita välillä niin kypsyvät tasaisesti. Sitten vihannekset grilliin. Laita pilkotut vihannekset kuumaan koriin ja grillin kansi kiinni. Paahtamiseen menee n. 15-20 minuuttia aikaa. Sekauta vihanneksia välillä niin paahtuvat tasaisesti, tuoksu on hurmaava!

Kun vihannekset ovat valmiita, kietase vihanneskorin ympärille folio ja nosta pois grillistä. Grillin kansi kiinni muutamaksi minuutiksi, jotta ritilä ehtii lämmetä hyvin. Sitten heppa ritilälle ja kansi kiinni. Anna olla muutaman minuutin, kansi auki ja pihvin kääntäminen. Laita pippuri- ja suolamyllyllä mausteet pintaan. Ohuet pihvit valmistuvat nopeasti. Kun pihvit ovat valmiit laita ne ripestä folioon muutamaksi minuutiksi. Perunoiden pitäisi olla valmiina.

Sitten ruoka tarjolle! 

En tehnyt tällä erää kastiketta vaan grillimaustevoi toimii tässä aivan erinomaisesti. Erinomaiset pihvit saat hevosen sisä- tai ulkofileestä mutta saa ne tehtyä paististakin, kun jaksaa nähdä pikkusen enemmän vaivaa nuijan varressa. 



sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Tex mex -nugetit ja valkosipulimajoneesi

 
Välillä tekee mieli herkutella sormisyötävällä. Tässä hieman modatut nuggetit, johon toin hivenen tex mex -vivahdetta. Nuggettien tekoa olen esitellyt jo aikaisemmin mutta otetaan tässä vielä, koska mausteet ovat erilaiset. Tämä setti tuotti 22 nugettia. Teen itse valkosipulimajoneesin, joten tässä ohje. Majoneesin teko on niin yksinkertaista, että voit maustaa sitä miten tahdot ja kokeilla erilaisia variaatioita.

Nugetit

430 g (paketti) Kotimaista broilerin ohutleike
1 rkl Currya
Kaksi kananmunaa
Tortilla sipesejä
Tex mex -juustoraastetta

Valkosipulimajoneesi

2 dl rypsiöljyä
Kananmunan
Vähän vajaa ruokalusikallinen Auran vihreää sinappia
2 ml sokeria
1 ml suolaa
1,5 ml sitruunamehua
Viisi valkosipulin kynttä

Tehdään valkosipulimajoneesi

Tehdään ensin majoneesi maustumaan. Aina parempi, jos teet sen jo edellisenä päivänä maustumaan. Oleellista on, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Sekoittamiseen tarvitse sauvasekoittimen, joten otappa se esille. Laita rypsiöljy kapeaan ja korkeaan astiaan, minä käytin tuoppia. Riko sen jälkeen muna öljyyn, huolehdi ettei keltuainen rikkoudu. Jos keltuainen rikkoutuu, niin uusiksi meni. Laita tämän jälkeen muut ainekset mukiin. Aseta sauvasekoitin astiaan niin, että keltuainen on sekoittimen ”teräosassa”. Paina kone käyntiin, pidä paikallaan n viisi sekuntia ja ala nostaa sekoitinta hissukseen ylöspäin. Ja kappas! Olet tehnyt majoneesia! Voit muutaman kerran liikutella sekoitinta ylös alas, jos mieli tekee. Ota sekoitin pois. Purista valkosipulit valkosipulipuristimella majoneesiin, sekauta sitten muutaman kerran. Nyt sitten jääkaappiin maustumaan, muista laittaa astiaan kansi ja jos sellaista ei ole niin elmukelmu päälle.
 
Siten nugetit

Nyt nugettien kimppuun! Pilko broilerin leikkeet haluamasi kokoisiksi paloiksi. Tee sitten linjasto. Ensimmäisellä lautasella on jauhot ja curry. Cyrrya laitetaan maun mukaan, minä pistin noin 4 dl jauhoja ja yhden ruokalusikallisen currua. Toisena astiana syvä lautanen jossa kaksi kananmunaa ruokalusikallinen vettä, sekoita niin että keltuaiset ovat sekoittuneet hyvin. Seuraava lautasen
leivitysainekset tehdään sipseistä. Hienonna tortilla sipsit sauvasekoittimella hienoksi. Niin hienoksi kuin korppujauho en jaksanut hinkata vaan tein vähän krouvimman kokoista jauhetta. Tähän lisäsin Lousiana Bayon maustetta pari ruokalusikallista. Tähän voisi periaatteessa käyttää esim. tacomaustetta.

Pyöritä broitsun palat ensin jauhoissa ja laita ne sitten kananmunasekoitukseen pariksi minuutiksia. Nosta kanat sekoituksesta ja pidä hetki lautasen päällä, jotta ylimääräiset kananmunat valuvat takaisin. Laita broitsut sitten sipsisekoitukseen ja pyörittele niin, että sipsin palasia on joka paikassa. Laita broitsu siten lautaselle odottelemaan. Kun kaikki palat on tehty, on aika mennä valmistelemaan grilli. Laita ¾ piipullista lämpenemään. Kaada briketit sitten keskelle grilliä ja aseta pannu grilliin paikalleen. Jos teet nugetit esim. sisällä paistinpannulla niin ala paistamaan vasta n. 20 minuutin kuluttua esivalmistelusta, näin broitsujen pinta ehtii kiinteytyä.

Paista nugetit runsaassa rypsiöljyssä. Ole hyvin hereillä, koska tällä paneroinnilla pinta menee varsin tummaksi hyvin nopeasti. Laita valmiit nugetit folioon ja sirottele päälle tex mex juustoa. Laita grillin kansi kiinni ja anna olla sen aikaa, että juusto n sulanut nugettien päälle. Kun näin on tapahtunut on aika ruokailla! Majoneesi ulos jääkaapista ja siihen sitten nugetteja dippaileen. Lupaan että toimii. Jos vaan jaksaa tehdä näitä paljon niin tämä on
esim. bileruuan aatelia!


KATSO MYÖS: Toukokuussa tehtiin tavallisia nuketteja otsakkeella kaksi lapsiperhettä grillaa. Teksti löytyy tästä