sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Tomahawk! Pihvien aatelia.



Näitä pihvejä ei ole vielä kovin yleisesti saatavilla mutta jos niihin törmäät niin osta välittömästi. Pari sanaa itse lihasta. Tomahawk on naudan kylkeä ja nimi tulee pihvin ulkomuodosta, joka näyttää kirveeltä. Kun ottaa luusta kiinni tuntee, että kyse on massiivisesta lihasta. Liha on verrattain rasvainen, jolloin se sopii erinomaisesti grilliin. Ihan entrecoten rasvaisuutta ei ole mutta hyvä kuitenkin. Tämä pihvi on ruokapöydän kuningas, joten muut lisäkkeet on parasta olla sopusoinnussa lihan kanssa. Tässä pieni tarina miten minä lihan tein ja mitä sen kanssa. Grillauskuvat on aika tummia, johtuen siitä, että grillasin taskulampun valossa...

Ostin pihvit Paijan tilateurastamolta, hintaa näillä on n. 25 euroa / kg. Pari pihviä oli n. 1,2 kg eli syötävää riittää useammallekin. Ateriani koostui uunissa tehdyistä lohkoperunoista, itse tehdystä valkosipulimajoneesista ja pihveistä. Aloita ensimmäisenä valkosipulimajoneesista, koska majoneesi paranee mitä pidempään annat sen maustua – tee vaikka edellisenä päivänä. Majoneesi on aikaisemminkin ollut esillä (tex mex -nuggetit ja valkosipulimajoneesi) mutta tässä vielä kertauksen vuoksi tässä copy pastena.

Valkosipulimajoneesi:

2 dl rypsiöljyä
Kananmunan
Vähän vajaa ruokalusikallinen Auran vihreää sinappia
2 ml sokeria
1 ml suolaa
1,5 ml sitruunamehua
Viisi valkosipulin kynttä

Tehdään valkosipulimajoneesi

Tehdään ensin majoneesi maustumaan. Aina parempi, jos teet sen jo edellisenä päivänä maustumaan. Oleellista on, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä.
Sekoittamiseen tarvitse sauvasekoittimen, joten otappa se esille. Laita rypsiöljy kapeaan ja korkeaan astiaan, minä käytin tuoppia. Riko sen jälkeen muna öljyyn, huolehdi ettei keltuainen rikkoudu. Jos keltuainen rikkoutuu, niin uusiksi meni. Laita tämän jälkeen muut ainekset mukiin. Aseta sauvasekoitin astiaan niin, että keltuainen on sekoittimen ”teräosassa”. Paina kone käyntiin, pidä paikallaan n viisi sekuntia ja ala nostaa sekoitinta hissukseen ylöspäin. Ja kappas! Olet tehnyt majoneesia! Voit muutaman kerran liikutella sekoitinta ylös alas, jos mieli tekee. Ota sekoitin pois. Purista valkosipulit valkosipulipuristimella majoneesiin, sekauta sitten muutaman kerran. Nyt sitten jääkaappiin maustumaan, muista laittaa astiaan kansi ja jos sellaista ei ole niin elmukelmu päälle.


Kun ruokailuun on noin tunti naksauta uuni 225 asteeseen ja kiertoilma. Nosta samalla pihvit huoneen lämpöön. Seuraavaksi perunoiden kimppuun.

Tarvitset:

1kg perunoita
1 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
10 ml savupaprikajauhetta

Neljälle hengelle riittää mainiosti n. 1 kg perunaa. Osta isohkoja perunoita. Pese ne  hyvin ja leikkaa lohkoiksi. Jätä lohkot astiaan ja tee sitten mauste. sekoita suola, paprikajauhe ja oliiviöljy keskenään. Kaada sitten öljy perunoiden päälle ja sekoita niin, että perunoiden pinnat kostuvat. Tässä raossa mene laittamaan grilliin ¾ piippusytkällistä brikettejä lämpiämään. Uuni on arvatenkin nyt valmis, laita perunat uuniin niin, että ne eivät pellillä kosketa toisiaan. Perunoilla kestää n. 25 minuuttia valmistua, jos tulee liian tummaa niin ota kiertoilma pois päältä. Kun briketit ovat valmiit kaada ne grillin keskelle ja laita ritilä päälle. Jos sinulla on valurauta ritilä niin käytä ehdottomasti sitä. Jos sinulla on kaasu grilli niin laita grilli kuumenemään hyvissä ajoin. Grillien pitää lämmetä n. 5 minuuttia, jotta ritilät saavuttavat oikean lämpötilan.

Sitten pihvit grilliin! Voi sitä juhlallista hetkeä. Anna lihan paistua kaikessa rauhassa, älä töki sitä, älä taivasta vaan nauti tirinästä ja taivaallisesta tuoksusta. Anna paistua n. 5 min toiselta puolelta ja käännä sitten. Laita myllyllä suolaa paistettuun pintaan. Sama juttu toiselle puolelle. Kun nostat pihvit folion päälle suolattu puoli alaspäin niin suolaa sitten toinenkin puoli. Laita folio kiinni ja anna lihan vetäytyä kymmenisen minuuttia, näin liha rauhoittuu ja maku tasaantuu. Lihan lämpötila kannattaa mitata, medium on noin 60 astetta. Tomahawk antaa kuitenkin paljon anteeksi, vaikka menisi liian kypsäksi.


Perunat ja pihvit ovat suunnilleen samoihin aikoihin valmiina. Sitten vain tarjolle ja nauttimaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti