torstai 23. heinäkuuta 2015

Savulla hellitty kasler

Nyt iskin jackpotiin lihaköntin kanssa! Tässä ei kylläkään grillata mitään mutta sen verran lähelle mennään, että tohdin kirjoittaa siitä muutaman sanan. Halusin savustaa lihaa ja koekimpaleeksi tuli haettua 800g kasleria. Tässäpä tarinaa siitä.

Aamulla puoli yhdeksän aikaan otin kaslerin jääkaapista ja aloin tekemään maustetta pintaan. Tästä tuli vähän oma sävellykseni. Maustetahnaan laitoin (mitat noin mittoja…):
-          1,5  dl Poppamies slow food rub
-          1 dl Poppamies burgers and ribs –maustetta
-          0,5 dl omenamehua (Teristen)
-          0,5 dl vaahterasiirappia
Sekoitin tahnan pienessä astiassa ja hieroin sen lihan päälle. Liha sai maustua maustua rauhassa ja menin virittämään savustinta. Laitoin savustimen päälle ja kun se oli saavuttanut n. 50 asteen lämmön hain lihan kaappiin. Lihaa pidin vuoalla niin ei tarvitsisi tiskata savustimen rasvapeltiä. Liha savustimeen ja ovi kiinni. Kun lämpötila oli noussut noin 80 asteeseen, laitoin puoli kourallista pekaanipähkinäpuun lastuja tuomaan savua. Tunnin välein kävin lisäämässä puoli kourallista lastuja. Käytin Weberin lastuja, koska ne ovat riittävän suuria hitaaseen savuntuottoon. 
Pidin lihaa neljä tuntia ilman voitelua, sitten oli jo aika kostuttaa pintaa. Kostukkeeksi sekoitin:
-          1dl Santa Marian Smokey Hickory –kastiketta
-          0,5 dl omenamehua (Teristen)
Tällä voitelin lihan kosteaksi ja takaisin savustimeen. Viiden tunnin kohdalla kostutin lihan uudelleen ja taas lisäsin vähän lastuja savua tuomaan. Kun kuusi ja puolituntia oli kulunut, siirryttiin seuraavaan vaiheeseen.

Otin lihan pois savustimesta ja kiedoin folioon. Annoin lihan rauhoittua puoli tuntia, jonka jälkeen leikkasin sen noin neljän millin siivuiksi. Liha ei oletettavasti ole vielä kypsää, joten älä hätkähdä verta.

Laitoin pannulle 2 dl vettä ja liotin siihen lihaliemikuution. Sitten lisäsin neljä desiä ruokakermaa. Kun neste kiehui, laitoin lihasiivut kastikkeeseen niin, että ne upposivat. Haudutin lihoja reilun tunnin ja sitten sammutin levyn noin puolituntia ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantumaan. Tässä vaiheessa ei pitäisi olla tarvetta maustamiseen.

Ei muuta kuin syömään ja voi taivas, että oli HYVÄÄ!!!! Jos vähänkin olet savustetun lihan perään, niin tämä on ihan kokeilemisen arvoinen tekele.


Aikaa tämän valmistamiseen vierähti noin yhdeksän tuntia. Tekeminen on sinänsä aika helppoa, koska sähkösavustimen lämpötilanhallinta on erittäin helppoa, idea on pitää lämpö koko ajan noin 80-90 asteen välillä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti