keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Helppo hampurilainen

Hampurilaisen teko ei ole koskaan ollut näin helppoa. Idea on rakentaa runko, joista sitten valitsemalla jokainen rakentaa oman burgerinsa. Tämä kama on takuuvarmasti erilaista kuin esim. hesemättö, siksi lapset voivat hetken olla ihmeissään. Myöhemmin kirjoittelen sitten pykälää vaikeammin tehtävistä kokonaisuuksissa, jossa modifioidaan pihvejä ja tehdään omat kastikkeet.
Kaikki alkaa kunnon raaka-aineista. Pihvit voi maustaa ihan oman maun mukaan mutta minä olen huomannut, että mitä vähemmän maustetta sitä parempi pihvi. Kastikkeilla ja muilla mausteilla voi sitten kokoamisvaiheessa korostaa jotain makua. Pihvit teen Weberin minihampurilaisprässillä. Nimestä huolimatta pihvit ovat täydellisen kokoisia. Idea on myös, että jaksaisi syödä vaikka kaksi hampurilaista eikä ahtaa itseänsä täyteen yhden maun voimin.

Raaka-aineet pihviin n. 15 kpl
1,2 kg Hereford (tai muuta yhden rodun lihaa). Jos tilaoptiota ei ole niin kaupasta naudan jauhelihaa.
3 rkl Poppamiehen burgers and ribs -mausteseos
2 rkl Oivariinia, jos naudanjauheliha on alle 20 rasvaprossalle – yleensä on

Taikina
Pihvitaikina vatkataan käsin isossa kulhossa. Mausteseosta kannattaa lisäillä hissukseen, jotta se levittyisi hyvin. En suosittele käyttämään tehosekoitinta tähän hommaan, koska se rikkoo lihan rakenteen (been there, done that). Aivan lopuksi sekoitetaan oivariini taikinan sekaan. Anna taikinan nyt levätä n. 20 minuuttia.

Taikinasta pihveiksi
Seuraavaksi tehdään pihvit. Ota prässi kätösiisi ja lähelle pikkulautaselle esim. oivariinia tai öljyä. Valkosipulilla maustettu oliiviöljy toimii tässä aika hyvin. Voitele prässin yläosa ja reunat rasvalla niin että kostut sormesi rasvaan ja pyörittele sitä prässin sisällä. Tämän jälkeen noin 3/4 taikinaa prässin vetoisuudesta. Pohja kiinni ja purista pöytää vasten, minä olen monesta painanut kämmenillä prässin päältä ja lopuksi kopauttanut pohjan pöytään aika kovaa. Prässi auki ja toivottavasti pihvit lähtevät hyvin irti, jos ei niin koputtele prässin yläosaa pöytään / auta veitsellä prässin sisäreunoilta. Pihvit ovat kiinteitä ja kestävät hyvin käsittelyä. Kun pihvit on tehty laita ne jääkaappiin n. 30 minuutiksi ihmetteleen maailmaan, tämä vielä jähmettää rasvaa niin pihvien käsittely on naurettavan helppoa!   

Sitten grillataan
Grillin pitää olla kuuma!!!!!!! Lihaa ei ole tarkoitus keittää vaan kunnolla kärhentää suoralla tulella. Weberissä otan käyttöön gourmet valurautagrilliosan, jotta tulee kunnon valurautapaisto. Pihvit ovat niin kiinteitä, että grillaaminen onnistuu loistavasti ritilällä, älä käytä parilaosaa. Näin saat pihveihin grillin makua. Annan grillin lämmetä kunnolla kansi kiinni. Pihvit ritilälle ja laita grillin kansi kiinni ettei lämpö karkaa. On aika kääntää, kun päällipuoli on varsin kostea, aikaa tähän kuluu n. 4 minuuttia. Muista, että liha jatkaa vielä hetken kypsymistä, kun otat sen pois grillistä. Tässä pihvissä pieni puna sisällä ei ole syntiä… Kun pihvisatsit valmistuvat laita ne kiireen vilkkaa folioon ja grillin reunalle pysymään lämpimänä. Minä käytän tähän tarkoitukseen savustinta, joka minulla on lämpimänä koko ajan. Siellä ruoka pysyy foliossa hienosti lämpimänä ja ne ruuat, joihin haluaa lisää savunmakua voi laittaa kaappiin ilman foliotakin. Juurikin eilen maustoin osan hamppispihveistä vielä grillauksen jälkeen 10 min savustuksella – ziiusus että oli hyvää!

Sämpylä
Sämpylän ohjetta en tähän nakuta vaan se löytyy TÄSTÄ

Sämpylää käytetään  grillissä sen verran, että pinnoista tulee rapeat ja ehkäpä vähän mustuneetkin.

Lisukkeiksi!
Kuten monesti todettu haut hienosäädetään kastikkeilla. Meillä jokainen rakentaa perinteisesti hampurilaisensa itse. Mausterepertuaari on melkoinen mutta niin pitääkin, koska yhtä totuutta (paitsi minun) ei ole.

Maustelautaseltamme löytyy:
Hampurilaiskastike, ketsuppi, chipotle ketsuppi, habanero ketsuppi, Australian BBQ sauce, nestemäinen valkosipuli, smokey hickory, piri-piri-garlic, roadhouse jalopeno&hickory, jalosavu, roasted garlic, kansas city bbq, kentucky bourbon bbq ja Amorphis.



Muita sisäänpistettäviä artikkeleita ovat:
Salaatin lehdet, punasipuli, pikkulättypannulla paistetut munat, sinihomejuusto, Cheddar (yksittäinpakatut), kuivasipuli, grillattu pekoni, kurkkusalaattia ja tomaattisiivuja.


VINKKI!
Minun perushampiksesta lisukkeina löytyy chipotle ketsuppia, hickory kastiketta, punasipulia, cheddar, kurkkusalaattia  ja joskus pekonia sekä muna. Kokeile.

Hamppis on Veera Lyytisen kokoama taideteos mun
syntterillä. Mulla näin hyvää otosta mulla olekaan....





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti