torstai 16. heinäkuuta 2015

Grillataan ribsejäGrillaushetken takuuvarma hitti on kunnon ribsit. Ribsien valmistamisessa on monta koulukuntaa mutta ei anneta sen häiritä, tässä on tapa jolla minä ne teen. Ensinnäkin hankitaan hyviä ribsejä, meidän hovihankkijana tässä toimii Paijan tilateurastamo. Jos mahdollista niin hankkikaa ribsit suoraan teurastamolta, peli ei kuitenkaan ole menetetty ellei tällaista optiota ole, koska kauppojen lihatiskeiltäkin saa hyvää kamaa. Meidän perheelle varaan ribsejä puolisentoista kiloa, yleensä loppuvat kuitenkin kesken…

Kun tämä juhlallinen herkku on saapunut kotiin, laitetaan vedet kiehumaan. Laita suureen kattilaan vettä noin 3/4 vetoisuudesta kiehumaan, kun vesi kiehuu niin laita ruokalusikallisen verran suolaa veteen. Tämän jälkeen upota ribsit veteen, jos ribsirivi on liian pitkä voit pilkkoa sitä esim. viiden luun mittaisiin palasiin. Ribsejä pitää keittää noin puolitoista tuntia, jos on hätäkiire niin tuntikin saattaa riittää. Vesi kuohahtaa helposti lihaa keitellessä ja näky on aika kuvottava mutta tämä pitää vain kestää.

Tämän jälkeen lihat nostetaan jäätymään muutamaksi minuutiksi esim. lautasille. Nosta lihoja grilliottimilla pitkittäin. Liha on nyt niin mureaa, että se menee helposti palasiksi. Koita pitää rivit hyvin koossa.

Kun liha on jäähtynyt pari minuuttia, koittaa maustamisen aika. Minun vakiomauste tässä on Poppamiehen Kansas city bbq -kastike, siinä ei ole lainkaan tulisuutta joten sopinee kaikille. Ne jotka haluavat potkua jo tässä vaiheessa, voivat laittaa jotain bourbon pohjasta esim. poppamiehen Amorphis.  Lihojen päälle laitetaan runsas kerros kastiketta. Tämän jälkeen elmukelmut päälle ettei lihat kuivu ja jääkaappiin maustumaan. Kelmula peitetään liha ja astia jossa liha on – ei pelkkää lihaa. Tämä ihan käytännön syistä niin vältetään turha säätäminen.

Kun lihat ovat maustuneet noin tunnin, on aika kruunata ribsit. Lihaa käytetään grillissä sen verran, että pinta ruskistuu molemmin puolin. Grillatessa sivellään lisää maustekastiketta ettei liha pääse kuivumaan. Grillatessa pitää olla varovainen, ettei maustekastikkeessa oleva sokeri pääse palamaan pintaan - no vaikka niin käykin niin törkeän hyvää se silti on…


Grillauksen jälkeen ribsit folioon noin vartiksi, jotta liha pystyy rauhoittumaan ja lämpö tasaantumaan. Tarjoiluun ribsit kannattaa leikata kolmen tai neljän luun kokoisiksi riveiksi. Syödessä voi jatkaa Kansas Cityn käyttöä tai toinen aivan pomminvarma on Santa Marian Hicory kastike. Voi luoja sitä makujen sinfoniaa! Liha lähtee luusta kuin tykin suusta, voit melkein imasta lihat luun ympäriltä kitusiin. Nämä sitten syödään sormin eikä hienostella haarukka/veitsi -mysteerioilla.


Valmistusaika tarjoiluun aloittamisesta noin neljä tuntia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti