Nyt iskin jackpotiin lihaköntin kanssa! Tässä ei
kylläkään grillata mitään mutta sen verran lähelle mennään, että tohdin kirjoittaa
siitä muutaman sanan. Halusin savustaa lihaa ja koekimpaleeksi tuli haettua
800g kasleria. Tässäpä tarinaa siitä.
Aamulla puoli yhdeksän aikaan otin
kaslerin jääkaapista ja aloin tekemään maustetta pintaan. Tästä tuli vähän oma
sävellykseni. Maustetahnaan laitoin (mitat noin mittoja…):
-
1,5
dl Poppamies slow food rub
-
1
dl Poppamies burgers and ribs –maustetta
-
0,5
dl omenamehua (Teristen)
-
0,5
dl vaahterasiirappia
Sekoitin tahnan pienessä astiassa ja hieroin sen lihan
päälle. Liha sai maustua maustua rauhassa ja menin virittämään savustinta. Laitoin
savustimen päälle ja kun se oli saavuttanut n. 50 asteen lämmön hain lihan
kaappiin. Lihaa pidin vuoalla niin ei tarvitsisi tiskata savustimen rasvapeltiä.
Liha savustimeen ja ovi kiinni. Kun lämpötila oli noussut noin 80 asteeseen,
laitoin puoli kourallista pekaanipähkinäpuun lastuja tuomaan savua. Tunnin
välein kävin lisäämässä puoli kourallista lastuja. Käytin Weberin lastuja,
koska ne ovat riittävän suuria hitaaseen savuntuottoon.
Pidin lihaa neljä
tuntia ilman voitelua, sitten oli jo aika kostuttaa pintaa. Kostukkeeksi
sekoitin:
-
1dl Santa Marian Smokey Hickory –kastiketta
-
0,5 dl omenamehua (Teristen)
Tällä voitelin lihan kosteaksi ja takaisin savustimeen.
Viiden tunnin kohdalla kostutin lihan uudelleen ja taas lisäsin vähän lastuja
savua tuomaan. Kun kuusi ja puolituntia oli kulunut, siirryttiin seuraavaan
vaiheeseen.
Otin lihan pois savustimesta ja kiedoin folioon. Annoin
lihan rauhoittua puoli tuntia, jonka jälkeen leikkasin sen noin neljän millin
siivuiksi. Liha ei oletettavasti ole vielä kypsää, joten älä hätkähdä verta.
Laitoin pannulle 2 dl vettä ja liotin siihen
lihaliemikuution. Sitten lisäsin neljä desiä ruokakermaa. Kun neste kiehui,
laitoin lihasiivut kastikkeeseen niin, että ne upposivat. Haudutin lihoja
reilun tunnin ja sitten sammutin levyn noin puolituntia ennen tarjoilua, jotta
maut ehtivät tasaantumaan. Tässä vaiheessa ei pitäisi olla tarvetta
maustamiseen.
Ei muuta kuin syömään ja voi taivas, että oli HYVÄÄ!!!!
Jos vähänkin olet savustetun lihan perään, niin tämä on ihan kokeilemisen arvoinen
tekele.
Aikaa tämän valmistamiseen vierähti noin yhdeksän tuntia.
Tekeminen on sinänsä aika helppoa, koska sähkösavustimen lämpötilanhallinta on
erittäin helppoa, idea on pitää lämpö koko ajan noin 80-90 asteen välillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti