lauantai 18. heinäkuuta 2015

Grillaukset illanistujaisiin


Kävipä niin, että saimme houkuteltua tuttavaperheen meille vierailemaan. Pöydän ääreen kerääntyy aterioimaan neljä aikuista ja seitsemän lasta, ruokaa siis piti olla runsaasti ja monenmoista. Yksi grillausfilosofioistani on, että tehdään useita lajeja sen sijaan, että on rajallinen valikoima mutta paljon. Makuihin pitää päästä tutustumaa ja nauttimaan grillattavia useilla eri kastikeyhdistelmillä. Lähdetäänpä liikkeelle mitä meillä oli tarjottavaa, josko siitä löytyisi ideoita myös teidän grilleihinne!


Grillivartaat toimivat aina. Teen vartaista kohtuulliset harvat niin voin olla varma kaikkien artikkeleiden kypsymiseksi, jos vartaan laittaa liian täyteen voi tiiviisti keskellä olevat lihat jäädä raaoiksi. Eri raaka-aineiden asettaminen vartaaseen on muutakin kuin arpomista. Asetteluvaiheessa jo päätät missä kohtaa grilliä vartaat grillaat, koska vartaassa olevat raaka-aineet kypsyvät eri tahtiin. Meidän vartaista löytyi seuraavat tuotteet vartaan kannasta lukien: Rainbow grillijuustoa, paprikaa, broileria (Rainbow ohutleikkeitä, josta tehdään noin peukalonpään kokoisia paloja), kylkisiivu, omena ja maissia. Muista grillatessa käännellä vartaita, ettei yksi puoli pala (minulla kävi näin parin vartaan kohdalla…). Jos haluat voi päälle laittaa grillauksen aikana jonkin verran kostuketta, jos tarve niin suosittelen jotain hyvin neutraalin makuista perusöljyä, joka ei peitä vartaassa olevia eri makuja. Minun grillijärjestyksessä grillasin näitä samalla kuin muut lajit kävivät grillissä, joten kiedo valmiit hyvin folioon pitämään lämpöä ja siirrä folio”pussi” grillin reunalle, näin se pysyy lämpimänä mutta ei pala.

Määrät 12 vartaaseen:
Broileria yksi 400g rasia, jäi ylikin
Paketti grillijuustoa
Yksi punainen paprika
Kaksi omenaa
Kolme keitettyä maissia


Possun sisäfile on lihan ystävälle hyvää tavaraa. Sisäfilee on kuitenkin vaikeaa grillattavaa, koska siinä on rasvaa hyvin vähän, jolloin liha tulee grillistä helposti liian kuivana. Tee kuitenkin näin. Leikkaa sisäfileestä noin puolentoista sentin siivuja, kopauta lihanuijalla yhden kerran molemmin puolin, näin saadaan lihaan pieni mureus sekä pinta valmiiksi kastikkeelle. Kiedo yksi pekonisiivu fileepalan ympärille ja kiinnitä laittamalla hammastikku läpi. Grillissä tämä nyttönen tarvitsee kostuketta pekonista huolimatta. Käytin Santa Marian Roasted Garliv –kastiketta. Hyvin mieto mutta rakenteeltaan oiva tämän kostuttamiseen. Grillaan suoralla tulella, jonka jälkeen folioon vetäytymään. 

Määrät olivat:
600 g naturel sisäfile
1 pkt pekonia



Broilerin paistileikettä voi laittaa monella tapaa, tässä yksi hyvin toimiva. Kaikessa yksinkertaisuudessaan leikkeet leikataan noin kolmeen osaan. Jokainen osa kääritään ilmakuivattuun kinkkuun, tässä tapauksessa parman kinkkuun. Parman kinkku jää hyvin kanaan kiinni, eikä sitä tarvitse erikseen kiinnitellä hammastikulla. Kinkku tulee kivan rapeaksi ja kana pysyy kosteana. Tätä voi myös grillauksen aikana kostuttaa jollain neutraalilla maulla, jos ei halua parman kinkkua rapeaksi. En lisännyt näihin edes suolaa, toimii hyvin!

Määrät olivat
Yksi paketti 400 g broilerin pihvifilettä
Kaksi pakettia parman kinkkua

























Kalaa fileenä. Yksi perinteinen ruokapöydän antimistamme on grillissä kypsytetty kirjolohi. Teen grillausastian vahvasta foliosta, näin siitä tulee aina sopivan kokoinen. Laitan folion kahteen kerrokseen, jotta kestää varmasti. Kun astia on tehty, filee asetetaan paikalleen. Päälle puristan yhden sitruunan ja noin kaadan päälle puolitoista desiä valkoviiniä. Mikäli kokki on nauttinut jo kaiken valkkarin kostuttamiseen voi käyttää omenamehua. Päälle tuhti kerros grillausmaustetta, olen todennut erittäin toimivaksi mausteeksi kotigastronomin Grill Fish –seoksen. Muitakin on tullut kokeiltua mutta tähän aina palaan. Laita kala grilliin epäsuoralle tulelle. Grillauksen aikana heitän Hicory puun lastuja suoraan briketeille savua tuomaan, kannattaa varoa ettei lastut syty palamaan. Kala on kypsää, kun mittari näyttää 50 astetta. Älä vaan anna mennä pidemmälle, jos kalasta alkaa tulemaan valkuaisaineet ulos kala on pilalla. Suomalaisten perisynti on syödä rutikuivaa kalaa – älä tee sitä virhettä.













Nyhtöpossua pitää aina olla. Nyhtöpossu hakee viimeisen maun grillissä, vaikka valmistaminen alkaakin jo edellisenä päivänä. Normaalisti käytän nyhdössäni Paijan tilateurastamon kasleria. Kaupan kaslereista en ole ikinä saanut yhtä hyvää mutta kyllä nekin menettelee. Koko kaslerilla oli 1,1 kg. Asetan kaslerin vahvan alumiini folion päälle ja laitan ohjeen mukaan 40g kiloa kohden kuivamaustetta. Kuulostaa kovalta määrältä mutta hyvää tulee. Mausteseoksena on Poppamiehen slow food rub. Kun olen hieronut mausteen kauttaaltaan, suljen lihan folion sisään. Teen vielä toisen kerroksen foliosta. Paketti on tarkoitus saada niin tiiviiksi, ettei nestettä pääse valumaan ulos. Paketti uuniin keskitasolle ja uunin lämpötila 110 asteen hujakoille. Uunissa liha nautiskelee olostaan noin 10 tuntia ja sitten on aika ottaa pala taivasta uunista ulos. Anna lihan rauhoittua noin 15 minuuttia ennen nyhtämistä, avaa folio varovaisesti, koska sieltä hönkäsee todella kuumat höyryt. Nyhdä possua ja erota liukenematon rasva pois. Laita valmiit nyhdöt astiaan ja mausta, minä käytän AINA Poppamiehen Kansas City bbq –kastiketta. Kiloon nyhtöä menee noin 1,5 dl kastiketta tässä vaiheessa. Liha voidaan nauttia vaikka saman tien, joskin minä laitan sen jääkaappiin maustumaan muutamiksi tunneiksi. Kun ruoka-aika lähestyy, nyhtö laitetaan foliovuokaan ja grilliin. Grillissä kaadetaan lisää kastiketta (n. 1 dl) ja siinä saadaan viimeinen maku iskettyä lihasuikaleiden sisään. Vuoka kannattaa pitää epäsuorassa tulessa mutta jos on kova kiirus niin suorakin käy, muista siinä tapauksessa sekoitella ettei possu kärähdä folioon kiinni. Käyttämäni peruskastike on niin erinomaista, että sen päälle ruokailija voi vielä käyttää haluamiaan makuja, esim. Amorphista.

Poikkeukselliesti suosittelen myös juomia. Aivan erinomaiseksi punukuksi osoittautui Amarone della Valpolicella di Emilia. http://www.alko.fi/tuotteet/421637/

Hyvä olut grilliruualle on ESB. http://www.alko.fi/tuotteet/009376

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti