Hampurilaisen teko ei ole koskaan ollut näin helppoa. Idea on
rakentaa runko, joista sitten valitsemalla jokainen rakentaa oman burgerinsa.
Tämä kama on takuuvarmasti erilaista kuin esim. hesemättö, siksi lapset voivat
hetken olla ihmeissään. Myöhemmin kirjoittelen sitten pykälää vaikeammin
tehtävistä kokonaisuuksissa, jossa modifioidaan pihvejä ja tehdään omat
kastikkeet.
Kaikki alkaa kunnon raaka-aineista. Pihvit voi maustaa ihan
oman maun mukaan mutta minä olen huomannut, että mitä vähemmän maustetta sitä
parempi pihvi. Kastikkeilla ja muilla mausteilla voi sitten kokoamisvaiheessa
korostaa jotain makua. Pihvit teen Weberin minihampurilaisprässillä. Nimestä huolimatta
pihvit ovat täydellisen kokoisia. Idea on myös, että jaksaisi syödä vaikka
kaksi hampurilaista eikä ahtaa itseänsä täyteen yhden maun voimin.
Raaka-aineet pihviin
n. 15 kpl
1,2 kg Hereford (tai muuta yhden rodun lihaa). Jos tilaoptiota ei ole niin kaupasta naudan jauhelihaa.
3 rkl Poppamiehen burgers and ribs -mausteseos
2 rkl Oivariinia, jos naudanjauheliha on alle 20 rasvaprossalle – yleensä on
1,2 kg Hereford (tai muuta yhden rodun lihaa). Jos tilaoptiota ei ole niin kaupasta naudan jauhelihaa.
3 rkl Poppamiehen burgers and ribs -mausteseos
2 rkl Oivariinia, jos naudanjauheliha on alle 20 rasvaprossalle – yleensä on
Taikina
Pihvitaikina vatkataan käsin isossa kulhossa. Mausteseosta kannattaa
lisäillä hissukseen, jotta se levittyisi hyvin. En suosittele käyttämään
tehosekoitinta tähän hommaan, koska se rikkoo lihan rakenteen (been there, done
that). Aivan lopuksi sekoitetaan oivariini taikinan sekaan. Anna taikinan nyt
levätä n. 20 minuuttia.
Taikinasta pihveiksi
Seuraavaksi tehdään pihvit. Ota prässi kätösiisi ja lähelle
pikkulautaselle esim. oivariinia tai öljyä. Valkosipulilla maustettu oliiviöljy
toimii tässä aika hyvin. Voitele prässin yläosa ja reunat rasvalla niin että
kostut sormesi rasvaan ja pyörittele sitä prässin sisällä. Tämän jälkeen noin 3/4
taikinaa prässin vetoisuudesta. Pohja kiinni ja purista pöytää vasten, minä
olen monesta painanut kämmenillä prässin päältä ja lopuksi kopauttanut pohjan
pöytään aika kovaa. Prässi auki ja toivottavasti pihvit lähtevät hyvin irti,
jos ei niin koputtele prässin yläosaa pöytään / auta veitsellä prässin sisäreunoilta.
Pihvit ovat kiinteitä ja kestävät hyvin käsittelyä. Kun pihvit on tehty laita
ne jääkaappiin n. 30 minuutiksi ihmetteleen maailmaan, tämä vielä jähmettää
rasvaa niin pihvien käsittely on naurettavan helppoa!
Grillin pitää olla kuuma!!!!!!! Lihaa ei ole tarkoitus
keittää vaan kunnolla kärhentää suoralla tulella. Weberissä otan käyttöön
gourmet valurautagrilliosan, jotta tulee kunnon valurautapaisto. Pihvit ovat
niin kiinteitä, että grillaaminen onnistuu loistavasti ritilällä, älä käytä
parilaosaa. Näin saat pihveihin grillin makua. Annan grillin lämmetä kunnolla kansi kiinni. Pihvit ritilälle ja laita grillin
kansi kiinni ettei lämpö karkaa. On aika kääntää, kun päällipuoli on varsin
kostea, aikaa tähän kuluu n. 4 minuuttia. Muista, että liha jatkaa vielä hetken
kypsymistä, kun otat sen pois grillistä. Tässä pihvissä pieni puna sisällä ei
ole syntiä… Kun pihvisatsit valmistuvat laita ne kiireen vilkkaa folioon ja
grillin reunalle pysymään lämpimänä. Minä käytän tähän tarkoitukseen
savustinta, joka minulla on lämpimänä koko ajan. Siellä ruoka pysyy foliossa
hienosti lämpimänä ja ne ruuat, joihin haluaa lisää savunmakua voi laittaa
kaappiin ilman foliotakin. Juurikin eilen maustoin osan hamppispihveistä vielä
grillauksen jälkeen 10 min savustuksella – ziiusus että oli hyvää!
Sämpylä
Sämpylän ohjetta en tähän nakuta vaan se löytyy TÄSTÄ
Sämpylää käytetään grillissä sen verran, että pinnoista
tulee rapeat ja ehkäpä vähän mustuneetkin.
Lisukkeiksi!
Kuten monesti todettu haut hienosäädetään kastikkeilla. Meillä
jokainen rakentaa perinteisesti hampurilaisensa itse. Mausterepertuaari on melkoinen
mutta niin pitääkin, koska yhtä totuutta (paitsi minun) ei ole.
Maustelautaseltamme löytyy:
Hampurilaiskastike, ketsuppi, chipotle ketsuppi, habanero
ketsuppi, Australian BBQ sauce, nestemäinen valkosipuli, smokey hickory, piri-piri-garlic,
roadhouse jalopeno&hickory, jalosavu, roasted garlic, kansas city bbq,
kentucky bourbon bbq ja Amorphis.
Muita sisäänpistettäviä artikkeleita ovat:
Salaatin lehdet, punasipuli, pikkulättypannulla paistetut
munat, sinihomejuusto, Cheddar (yksittäinpakatut), kuivasipuli, grillattu
pekoni, kurkkusalaattia ja tomaattisiivuja.
VINKKI!
Minun perushampiksesta lisukkeina löytyy chipotle ketsuppia, hickory kastiketta, punasipulia, cheddar, kurkkusalaattia ja joskus pekonia sekä muna. Kokeile.
Minun perushampiksesta lisukkeina löytyy chipotle ketsuppia, hickory kastiketta, punasipulia, cheddar, kurkkusalaattia ja joskus pekonia sekä muna. Kokeile.
Hamppis on Veera Lyytisen kokoama taideteos mun syntterillä. Mulla näin hyvää otosta mulla olekaan.... |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti