Grillaushetken takuuvarma hitti on kunnon ribsit. Ribsien
valmistamisessa on monta koulukuntaa mutta ei anneta sen häiritä, tässä on tapa
jolla minä ne teen. Ensinnäkin hankitaan hyviä ribsejä, meidän hovihankkijana
tässä toimii Paijan tilateurastamo. Jos mahdollista niin hankkikaa ribsit
suoraan teurastamolta, peli ei kuitenkaan ole menetetty ellei tällaista optiota
ole, koska kauppojen lihatiskeiltäkin saa hyvää kamaa. Meidän perheelle varaan
ribsejä puolisentoista kiloa, yleensä loppuvat kuitenkin kesken…
Kun tämä juhlallinen herkku on saapunut kotiin, laitetaan
vedet kiehumaan. Laita suureen kattilaan vettä noin 3/4 vetoisuudesta kiehumaan,
kun vesi kiehuu niin laita ruokalusikallisen verran suolaa veteen. Tämän
jälkeen upota ribsit veteen, jos ribsirivi on liian pitkä voit pilkkoa sitä
esim. viiden luun mittaisiin palasiin. Ribsejä pitää keittää noin puolitoista
tuntia, jos on hätäkiire niin tuntikin saattaa riittää. Vesi kuohahtaa helposti
lihaa keitellessä ja näky on aika kuvottava mutta tämä pitää vain kestää.
Tämän jälkeen lihat nostetaan jäätymään muutamaksi
minuutiksi esim. lautasille. Nosta lihoja grilliottimilla pitkittäin. Liha on
nyt niin mureaa, että se menee helposti palasiksi. Koita pitää rivit hyvin
koossa.
Kun liha on jäähtynyt pari minuuttia, koittaa maustamisen aika. Minun vakiomauste tässä on Poppamiehen Kansas city bbq -kastike,
siinä ei ole lainkaan tulisuutta joten sopinee kaikille. Ne jotka haluavat
potkua jo tässä vaiheessa, voivat laittaa jotain bourbon pohjasta esim.
poppamiehen Amorphis. Lihojen päälle
laitetaan runsas kerros kastiketta. Tämän jälkeen elmukelmut päälle ettei lihat
kuivu ja jääkaappiin maustumaan. Kelmula peitetään liha ja astia jossa liha on –
ei pelkkää lihaa. Tämä ihan käytännön syistä niin vältetään turha säätäminen.
Kun lihat ovat maustuneet noin tunnin, on aika kruunata ribsit.
Lihaa käytetään grillissä sen verran, että pinta ruskistuu molemmin puolin.
Grillatessa sivellään lisää maustekastiketta ettei liha pääse kuivumaan.
Grillatessa pitää olla varovainen, ettei maustekastikkeessa oleva sokeri pääse
palamaan pintaan - no vaikka niin käykin niin törkeän hyvää se silti on…
Grillauksen jälkeen
ribsit folioon noin vartiksi, jotta liha pystyy rauhoittumaan ja lämpö
tasaantumaan. Tarjoiluun ribsit kannattaa leikata kolmen tai neljän luun
kokoisiksi riveiksi. Syödessä voi jatkaa Kansas Cityn käyttöä tai toinen aivan pomminvarma on Santa Marian Hicory kastike. Voi luoja sitä makujen sinfoniaa! Liha lähtee luusta kuin tykin suusta, voit melkein imasta lihat luun ympäriltä kitusiin. Nämä sitten syödään sormin eikä hienostella haarukka/veitsi -mysteerioilla.
Valmistusaika tarjoiluun aloittamisesta noin neljä tuntia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti