maanantai 22. toukokuuta 2017

Herkullista maminhaa grillistäNo nyt varmasti moni hieraisee silmiään, että mikä liha. Melko harvinainen liha suomalaisten ruokapöydällä mutta onneksi tätä jo jostakin saa. Tämän palan sain metsästettyä Tampereen Wigrenintehtaanmyymälästä. Amerikassa tämän palan nimi Tri-Tip, voit tutusta siihen lisää tästä (wikipedia). Ensimmäiseksi liha näytti pieneltä brisketiltä, rasvaa on melko paljon ja paksuus on sama – täydellistä grilliin. Tein lihan grillissä ensin suoralla tulella pinnat kiinni ja lopuksi melko korkealla lämmöllä epäsuoralla tulella. Grillinä minulla oli pallogrilli, vastaava grilli löytyy tästä.

Grillataan siis maminhaa ja lisukkeeksi valkosipulilla täytetyt kesäkurpitsat!

Minulla oli 700g maminha pala. Ota liha lämpimään noin puolta tuntia ennen grillausta. Kun liha on huoneen lämmössä, voit mennä valmistelemaan grillin. Minä laitoin n. puoli piipullista brikettejä, kaasugrillin ehdit laittaa myöhemminkin. Mitään mausteita en halunnut käyttää vaan halusin maistaa lihan maun aidommillaan, lopussa laitoin vähän suolaa mutta
palataan siihen. Kun grilli on kuumana, laitetaan lihanpala suoralle tulelle. Annetaan olla siinä minuutin/pari ja käännetään ja paistetaan toinenkin puoli ”kiinni”. Siirrä tämän jälkeen liha epäsuoralle tulelle ja kansi kiinni. Tavoittele sellaista 125-150 asteen lämpötilaa, minulla hönki aluksi liian kuumalla mutta sain onneksi lämmöt laskettua. Jos tuntuu, että nesteet ei pysy lihassa niin voit laittaa lihan leivinpaperiin ja folion siihen päälle. Tämä liha on sen verran rasvaista, ettei kuivumiseen ole juurikaan vaaraa. Otin lihan pois, kun lämpötila oli 58. Lämmöt nousee vielä pari astetta tämän jälkeen ja tässä lämpötilassa siihen jää vielä pieni punaisuus. Liha on erinomaisen kostea ja rasva todella maukasta!

Lisukkeeksi tein valkosipulimurskalla täytetyt kesäkurpitsat. Pese ja halkaise kesäkurpitsat, koverra lusikalla pehmeä sisuta pois. Kaada sen jälkeen oliiviöljyä koverrettuihin hahloihin, täytä tämän jälkeen hahlot valkosipulimurskalla. Ripottele vielä suolaa valkosipulien päälle, peitä sitten juustoraasteella. Lihan grillaamisen jälkeen laita kurpitsat grilliin suoralle tulelle, aikaa kuluu n. 10-15 minuuttia, siirrä sitten epäsuoralle
tulelle. Kurpitsat ovat valmiit, kun juusto on sulatanut ja kurpitsa on pehmentynyt. Älä grillaa liian pitkään ettei kurpitsa mene mössöksi, vihanneksissa on hyvä olla suutuntumaa.

Kurpitsojen valmistuttua ota liha esiin ja laita myllyllä suolaa pinnoille. Leikkaa siivuja ja tarjoile kurpitsan sekä maustevoin kanssa. Minun suosikkimaustevoi on mustapippuri ja merisuola, toimii tässäkin hienosti. Oikeastaan maustevoinkin voi jättää pois, koska liha on hyvin kostea ja erinomaisen maukas. Sitten vain nauttimaan! Kokeilun jälkeen tulet varmasti hankkimaan maminhaa toistekin. Ainoa paikka, josta tiedän sitä saavan, on siis TampereenWigrenin tehtaanmyymälä.

Myös poppamies on tehnyt samaista lihaa rubin kanssa. Tsekkaa se tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti