maanantai 11. heinäkuuta 2016

Halkaistut valkosipuliperunat ja pihvi olutkastikkeella



Välillä on hyvä grillailla kunnon pihvit, vaikka monenlaisia erikoisuuksia tulee kokeiltua, niin eipä juuri ole pihvin voittanutta. Tässä yksi ateria, joka vie kielen mennessään! Nyt siis tarjolla naudan ulkofilepihvi, grillatut perunat, grillatut vihannekset (pakaste) ja kruununa olutkastike. Perunoissa tuli kokeiltua uutta lajiketta, kun tuttu ja turvallinen Rosamunda oli päässyt loppumaan. Tein grilliperunat Columbo perunoista eikä tarvinnut katua, erinomainen lajike.

Lähdetään liikkeelle perunoista. Perunoita
kannattaa mitoittaa kolmisen kappaletta syöjää kohden. Tee ensimmäiseksi ”voiteluaine” maustumaan

Tarvitset:

Desi oliiviöljyä
Viisi valkosipulinkynttä (saa olla enemmänkin)
T-lusikallinen chilipaprikaa
Ripaus suolaa

Pese nyt perunat oikein hyvin ja halkaise ne. Voitele perunoiden leikkauspuolet.
Mene nyt laittamaan briketit lämpiämään. Laita koko piipullinen, koska pihvit tarvitsevat kovaa lämpöä. Brikettien kuumetessa käy olutkastikkeen kimppuun.

Tarvitset:

3 dl tummaa olutta, käytin Kasteel olutta. Jokin voimakas stout käy myös oikein hyvin
1 dl lihalientä
2 rkl mustaherukkahyytelöä
2 dl ranskankermaa
Ruskeaa maizzenaa suurustamiseen

Tekeminen on helppoa. Laita kaikki (paitsi maizena) kattilaan ja kiehumaan. Anna kastikkeen kiehua hissukseen ja suurusta vasta kun tarjoilun aika koittaa.

Briketit ovat jo varmasti lämpimänä ja kippaa briketit grilliin ja laita ritilä kuumenemaan. Kun grilli on kuumana, laita perunat suoralle tulelle leikkauspinta alaspäin. Tässä peruna ottaa hienon pinnan, käännä perunat kun pinta on ”ruskettunut”. Voitele paistopinta
”voiteluaineella”. Anna olla hetki ja siirrä sitten perunat epäsuoralle tulelle. Ota nyt pihvit huoneenlämpöön.

Laita grillivihannekset vuokaan ja suoralle tulelle. Nämä olivat valmisvihanneksia, joten kannattaa tuunata oman maun mukaan mutta nämä osuu meidän makuhermoon tällaisenaankin. Anna olla suoralla tulella n. 10 min, sekoita ja siirrä epäsuoralle tulelle. Anna ruokien muhia grillissä n. 20 minuuttia ja sitten on aika tulla pihvien kanssa grillin ääreen. Vahdi perunoidenkin kypsymistä etteivät
pääse palamaan. Kannattaa voidella muutaman kerran grillauksen aikana. Laita pihvit suoralle tulelle.Anna pihvin olla suoralla tulella nelisen minuuttia ja käännä. Veivaa tässä vaiheessa suolamyllystä suolat lihan päälle. Pihvi on valmis kun lihasnestettä alkaa tihkumaan pinnalle. Ota pihvit laitaselle ja laita folio päälle, näin liha ehtii rauhoittua ennen syöntiä. Suurusta kastike.

Nyt sitten ruoka lautaselle ja kaada viini lasiin. Sitten nauttimaan, jestas miten hyvää! Ota suolamylle valmiiksi pöydälle. tämä on verrattain vähäsuolainen ruoka, joten jokainen lisätköön suolaa oman maun mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti