lauantai 11. kesäkuuta 2016

Sämpylät grillistä





Aika harvoin tulee käytettyä grilliä leivonnaisten tekoon. Ei se ihan niin helppoa ole kuin sähköuunin käyttö mutta ei mitään mahdotonta. Oleellista on saavuttaa oikea lämpötila, joten pitää aika tarkkaan tietää brikettien määrä, jota käyttää. Kaasugrillillä lämpötilan säätö on toki helpompaa mutta aika tarkkaan briketeilläkin onnistuu.

Käytämme usein Myllyn parhaan hampurilaissämpylä ohjetta. Nyt kun tehtiin yllärisämpylöitä niin jätettiin päällinen käsittelemättä. Alla oleva ohje on muokattu vastaamaan normisämpylöitä           

***
Sämpylän ohje Myllyn parhaan sivuilta:

10 kpl

3 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
n.4 dl Puolikarkea Vehnäjauhoja
n.3 dl Durumvehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 rkl öljyä

Valmistusohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn nesteeseen. Lisää suola, sokeri ja öljy ja alusta taikinaksi jauhoilla käsin tai koneella. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa). Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä 10 palasta. Pyörittele niistä sämpylöitä, aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 min. 

VINKKI: Väriä ja makua sämpylöihin saat korvaamalla ½-1 dl taikinanesteestä ketsupilla tai tomaattipyreellä tai 1 dl porkkana- tai punajuurimehulla.

***

Laita valmiit sämpylät kiven mukana tulleen pellin päälle. Pidä sämpylät pellin päällä koko grillauksen ajan, jos haluat varmistaa sämpylöiden irtoamisen laita vielä pellin päälle leivinpaperia.


Lämmitä piipullinen brikettejä. Laita briketit
tuleen siinä vaiheessa kun sämpylät on tehty turpoamaan, näin saat grillin kuumaksi kun aika on kypsä. Kaasugrillissä voit laittaa lämmöt päälle myöheminkin, tavoite on saada brikettigrillin lämpötila n. 175-200 astetta ja kaasugrilli vähän kuumemmaksi n. 220 astetta. Kun Grilli on kuuma valmistele se epäsuoraan tuleen ja laita paistokivi grilliin. Odota n. 5-10 min, jonka aikana paistokivi lämpiää tavoitelämpötilaan = grillin lämpöiseksi. Huolehdi ettei kiven alla ole brikettejä, muutoin pohjat palaa. Sitten vain
sämpylät grilliin ja laita kansi kiinni. Älä avaa kantta kovinkaan tiuhaan tahtiin vaan odota n. 12 minuuttia niin sämpylät ovat valmiit.

Sitten vain nauttimaan J


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti