tiistai 3. toukokuuta 2016

Kaksi lapsiperhettä grillaa - nugetteja, kebakkoja jne

Sitten on aika taas grillata illanistujaisiin. Tässä tehdään evästä neljälle aikuiselle ja kuudelle lapselle. Syöjiä tosiaan riittää sekä osalla lapsista hyvinkin valikoitunut makuaisti, joten piti turvautua myös valmisemmeisiin. Tätä ateriaa tehtiin vapuksi mutta eipä tämä nyt vuodenaikaa katso!





Pöydästä löytyi
  • Erilaisia valmisdippejä
  • Sipsejä
  • Kahta omaa dippiä (ohje alla)
  • Vieraiden tuomaa itse tehtyä perunasalaattia á la Lyytiset (ohje alla)
  • Nugetteja (ohje alla)
  • Kebakkoja (ohje alla)
  • Valmiskebakkoja
  • Makkaralajitelmaa
  • Grillattua lehtikaalia (ohje alla)
  • Vihersalaattia
  • Grillattuja porkkanoita (ohje alla)

Ruokien valmistelu aloitetaan jo edellisenä päivänä dippien valmistamisella. Kaksi pomminvarmaa dippiä ovat omatekoiset ranch- ja homejuustodipit. Nämä toimivat myös hampurilaisten sisällä oikein mainiosti. Olen aikaisemmin kirjaillut vastaavista kastikkeista mutta näitä tuli vähän tuunattua.

Ranch (weberin ohjetta mukaillen): 


  • 1 dl ketsuppia
  • 1-2 rkl Habanero ketsuppia
  • 2 dl majoneesia (kunnollista)
  • Amerikkalaista kurkkusalaattia maun mukaan (1dl on hyvä)
  • Chilijauhetta t-lusikallisen verran. Tätä voi kaataa huolella enemmänkin jos maistuu
  • Rouhittua mustapippuria n. 5 ml. Olisin laittanut enemmänkin mutta lapset eivät oikein välitä 
Sekoita ainekset ja anna maustua ainakin vuorokauden


Sinihomejuustodippi:

  • Yksi aurajuusto murskattuna
  • Puoli purkkia maustamatonta tuorejuustoa
  • Yksi dl tai vähän enemmän majoneesia, riippuu kuinka notkeaa haluat
  • Vähän vajaa purkki kermaviiliä
  • Rouhittua mustapippuria n. 5 ml
Sekoita ainekset ja anna maustua ainakin vuorokauden






Nugetit
Nugettien tekeminen on hieno projekti, vaikka leivittäminen on varsin sottaista puuhaa. Tähän
seurueeseen upposi 1,6 kiloa broileria. Paras raaka-aine tähän on broilerin ohutleikkeet. Valmistele etukäteen leivitysaineet ja tee ”linjasto” valmiiksi.

Linjasto

Ensimmäiseksi linjaan tulee jauhopiste. Jauhoseokseen tulee: 
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 tl aromisuolaa
  • 1 rl curry
  • 1 rl kurkuma
  • 1 rl paprikajauhetta


Sekoita ainekset hyvin keskenään. Kannattaa tehdä toinen satsi / puolikas valmiiksi odottamaan, jos satut tarvitsemaan. Välillä menee enemmän ja välillä vähemmän. 

Linjan toinen osuus on kananmunat. Tähän satsiin käytin:
  • neljä kananmunaa
  • n. 0.5 dl vettä

sekoita hyvin jotta ”neste” on tasaista. 

Linjan viimeinen osuus on leivitys. Muuten sama kuin ensimmäinen osa mutta vaihdetaan jauhojen tilalle esim. korppujauhot. Korppujauhot voi korvata mm. murskatuilla sipseillä. Tätä seosta
voi sitten tuunata mm. valkosipulijauheella.

Linja on nyt valmis

Pilko kanat ensin nugettien kokoisiksi eli noin peukalon kokoisiksi paloiksi. Laita muutama pala jauhoseokseen ja pyöritä ne kauttaaltaan. Kasta sitten kananmunaseokseen ja siitä korppujauhoihin. Pyörittele niin, että palat ovat kauttaaltaan mausteissa. Aseta paneroitu nugetti lautaselle, älä kasaa päällekkäin. 

GRILLISSÄ / PANNULLA:

Laita kunnolla öljyä pannulle, tämä tarkoittaa millin / kahden kerrosta. Kun rasva on riittävän kuumaa niin laita nugetit pannulle tirisemään. Lähtökohtaisesti miedompi lämpö on parempi kuin kova, kovassa kuumuudessa pinta palaa todella nopeasti. Briketti grillissä kannattaa käyttaa liki kokonaan epäsuoraan tulta, muutama briketti voi olla suoraan pannun alla. Kaasulla ja liedellä sitten namiskoja säädellen. Käännä nugetit kun pinta on sopivan rapsakka ja ruskea. Valmiin nugetin voi nostaa foliovuokaan pysymään lämpimänä, meillä nuo laitettiin uuniin odottamaan tarjoilua. Uunissa oli lämpöä alle 100 astetta. 

Kebakot

Tästä setistä syntyi 25 kebakkoa. Laita puiset varrastikut veteen kastumaan n. 30 min ennen massan
tekoa. Massana tämä on notkeampaa kuin mitä olen käyttänyt hampurilaisiin, pysyy tikussa hyvin, kun muistaa käännellä massasta – ei tikusta.


Massaan sekoitetaan
  • 700 g sikanauta-jauhelihaa ja 400 g naudan jauhelihaa
  • Yksi valkosipuli (ei kynsi vaan valkosipuli)
  • Kaksi isoa sipulia
  • Yksi kananmuna (vaikka kuvassa onkin kaksi, muutin mieleni)
  • 10 ml rouhittua mustapippuria


Pyöräytin koneella ensin hivenen, jotta jauhelihat menivät hyvin sekaisin. Sen jälkeen jatkoin käsin
sekoittamista, kone muuttaa lihan melko ”syiseksi” ja minun mielestäni se haittaa suutuntumaa.

Ota n. vajaa kourallinen (80g) jauhelihaa ja puristele se ”pötkyläksi”. Laita tikku jauhelihan sisään ja
purista ihan huolella, jotta liha ottaisi kiinni tikkuun. Sitten vain lautaselle odottamaan grillausta.

GRILLISSÄ / PANNULLA:

Ritilän pitää olla riittävän kuuma ja puhdas. Muuten kebakot ottavat kiinni ritilään eikä sitten kellään enää ole kivaa. Suoralla tulella pinta kauttaaltaan ruskeaksi ja sitten siirto epäsuoran tulen puolelle. Kun kebakko on kova, niin silloin se on läpeensä kypsä. Tässä on mukana sikaa, joten punaa ei kannata jättää. Kääntele kebakkoa massan puolelta leveillä ottimilla, älä edes yritä nostaa tässä vaiheessa tikusta, koska se jää käteen. Kun kebakko on kypsä ja hivenen vetäytynyt tikku on kuin täi tervassa. 


Perunasalaatti á la Lyytinen

Kastike:
  • pieni kokonainen tai puolikas iso sipuli pilkottuna ihan pieneksi
  • 3 prk kermaviiliä
  • 1-3 rkl väkiviinaetikkaa oman maun mukaan
  • 1/2 tl suolaa
  • 2-3 rkl sokeria
  • 1-2 rkl väkevää sinappia
  • ripaus kiinalaista "sichuaninpippuria" tai vaikkapa cayennepippuria tai chilijauhetta

Sekoita aineet, maista ja lisää mausteita tarpeen mukaan, esim. loraus hunajaa. Jätä maustumaan jääkaappiin.

Salaatti:
  • n. 1,5kg kiinteitä perunoita (keitä etukäteen ja kuori + pilko jäähtyneenä)
  • 6-7 hapanta omenaa
  • 4 herkkukurkkua

Pilko ja sekoita salaattiainekset. Lisää kastikkeen sekaan sen verran herkkumajoneesia (1/2 - 1 iso purkki tähän määrään), että kastiketta on aineksiin nähden REILUSTI. Sekoita kastike rehujen sekaan ja anna maustua yön yli jääkaapissa.




Lehtikaalin grillausohje löytyy aiemmin blogattuna



Porkkanoiden ohje löytyy aiemmin blogattuna. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti