maanantai 5. joulukuuta 2016

Ribsit haudutuspadan kautta grilliin

Yksi tärkeimmistä asioita onnistuneissa ribseissä on se, että lihassa on suutuntumaa mutta samalla lihan pitää lähteä luista melkein imaisemalla. Toisaalta jokaisella on oma suosikkinsa, joten absoluuttisesti oikeaa tapaa ribsien tekoon ei ole. Olen tehnyt tätä erinomaista lihaa nopeasti grillaten, hitaasti uunissa, hitaasti savustimessa, ensin keittäen ja sitten nopeasti grilliin. Nyt tuli vielä kokeiltua esikypsytys haudutuspadassa (crock pot) ja sitten grilliin. Tulos oli yllättävän hyvä! Lihassa oli paljon enemmän suutuntumaa kuin kattilan kautta mutta liha lähti luista aivan erinomaisesti. Myös maku oli intensiivisempi.

Näin kaikki tapahtui!

Tarvitset:

Kolmisen kiloa ribsejä (viidelle)
Poppamiehen Kansas City -bbq soosia. Voit tietysti ottaa jotain voimakkaampaa esim. Poppamiehen savuomenaa, joka sopii ribseille aivan erinomaisesti. 
Desi kraanavettä

Ensin valmistellaan ribsit haudutuspataan.
Käytännössä tässä on kaksi asia, kalvon poistaminen ribsien takaa ja maustaminen. Koita saada kalvo luun kohdalta irti niin, että saat talouspaperilla kiinni siitä. Sitten vaan päättäväinen veto niin kalvo lähtee. Joskus vastaan sattuu ribsit, joista kalvo ei lähde räjähteilläkään, joten antaa sitten vain olla. Kalvon poiston jälkeen hiero pintaan burgers and ribs -rubia. Laita pataan desin verran vettä pohjalle ja sitten ribsit pataan. Voit tässä vaiheessa laittaa pataan myös bbq-soosia. Säädä ajaksi viisi tuntia. Katso välillä, ettei liha mene ylikypsäksi ja ala putoilla luista pois. Minulla kävi näin muutamassa kohdassa, jotka olivat kiinni padan reunassa. Hyvää se silti on. Padan pohjalle tulee runsaasti nestettä mutta ei se tahtia haittaa. Kun viisi tuntia on kulunut ota ribsit pois ja kuorruta soosilla. Anna lihojen maustua ja jäähtyä puolisen tunoa. Sitten grilli kuumaksi.

Kun grilli on kuumana laita ribsit suoralle tulella. Laita ensin kalvon puoli alaspäin. Grillaa sen aikaa, että pinta saa kauniin värin. Käännä rivistö ja laita soosit taas pintaan. Grillaa taas hetki, jotta pintaan tulee väriä. Älä grillaa liian kauaa, ettei soosi pala lihaan. Kun pintaan on taas tullut pikkusen lisää väriä, käännä ribsirivi ja laita uusi kerros soosia. Siirrä nyt lihat epäsuoralle tulelle ja laita kansi kiinni. Anna olla vajaa 10 minuuttia, jos grilli käy reilussa 200 asteessa. Jos vähemmässä niin pidä vartin verran. Ota ribsit pois ja kiedo ne folioon. Anna lihojen ”rauhoittua” vartin verran ja iske sitten kiinni kuin huomista ei olisikaan.

Kylkeen tein muurikkaperunat ja valkosipulimajoneesin.

Ääntä kohti hyvät ystävät, tästä vatsa tykkää!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti