maanantai 19. joulukuuta 2016

Kylkirullaa hitaasti ja hartaasti


Kylkirulla ei todellakaan ole kiireisen ihmisen pikaruokaa vaan se pitää tehdä hitaasti ja rakkaudella ruokaan, kaikkinensa tähän kului noin kahdeksan tuntia.

Ensimmäinen haaste on löytää kunnon kylkipala, tässä melkein suosittelen lihatiskillä vierailua tai sitten jostain teurastamon/tilan suoramyynnistä. Kun saat käsiisi hyvän lihan, on aika alkaa sitä työstämään Tässä yksi tapa tehdä hyvää rullaa!

Ota rulla parisenkymmentä minuuttia ennen
valmistelua lämpenemään. Tässä vaiheessa on hyvä mennä laittamaan grilli kuumaksi, minä tein tämän Weberin savustimessa omenapuun savussa. Rullan valmistaminen onnistuu varmasti muillakin grilleillä ja ilman savuakin mutta kuten tiedetään pieni savun maku korostaa hienosti lihan eri vivahteita. Kun briketit ovat kuumenemassa menehän takaisin sisälle kyljen kimppuun.

Tarvitset tähän

noin kahden kilon kylkipalan
yksi valkosipuli (ei kynttä vaan valkosipuli)
kaksi tl paprikajauhetta
yksi dl oliiviöljyä
yksi sipuli
Lipstikkaa
Tinjamia
Rosmariinia
Suolaa

Aseta kylkipala lihapuoli ylöspäin. Laita pieneen kulhoon oliiviöljy. Kuori valkosipuli ja murskaa se esim. puristimella öljyn sekaan paprikajauheen kanssa. Kaada mössö lihan päälle ja levittele se pullasudilla koko lihan alueelle. Pilko tähän yksi sipuli vähän krouvimpina palasina. Laita nyt sopivasti lipstikkaa, tinjamia ja rosmariinia leikkuualustalle ja pilko niitä veitselle. Rosmariinista ei pidä käyttää puumaista keskustaa, vain lehtiä. Levitä yrtit rullan päälle. Pyöritä myllystä suolaa lihan päälle, suolaa saa olla ihan runsaasti, että maistuu mutta jokainen laittaa makunsa mukaan.

Sitten kylki rullataan tiiviiksi ja kiedotaan tähän tarkoitukseen tarkoitetulla narulla. Rullan pitää olla tiukka mutta kaunis sen ei tarvitse olla, kuten kuvasta huomaatte. Nyt on hyvä viimeistellä briketit ja muut tykötarpeet grillissä, jos käytät kaasugrilliä naksauta nyt lämmöt päälle. Tavoittelemme n. 125 asteen lämpötilaa. Laita rulla epäsuoraan tuleen ja muista laittaa rasva-astia ritilän alle, tämä meinaan tirisee. Savustukseen käytin kolmea omenapuun palasta (chunkia), perheen mielestä kaksikin olisi riittänyt… Ehkä niin.

Pidä lihaa grillissä niin että lämpötila on vähintään 90 astetta, pidin lihaa n. kuusi tuntia savustimessa. Olisi voinut pitää vielä enemmänkin mutta vähän hätäilin. Ota liha pois ja kiedo se folioon. Anna lämmön tasaantua ainakin puolituntia, tämä myös kiinteyttää rullaa. Kun aika on kypsä laita ruoka tarjolle, on se vaan hyvää mutta ei tosiaan dieettiruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti