maanantai 1. elokuuta 2016

Bataattiranskalaiset ja kanaburgerit!


Nyt mennään oikein ameriiikan mallilla. Tavallisia ranskalaisia on tullut pupellettua siinä määrin, että
kokeillaan välillä jotain muuta. Nyt tehdään siis bataateista valmistettuja ranskalaisia ja kyytipojaksi kanahampurilaisia. Pelaisin kuitenkin varman päälle ja tein tavallisistakin perunoista, jos bataatti ei olisi miellyttänyt. Sen verran voin jo valottaa, että nämä burgerit olivat meidän lasten mieleen enemmän kuin jauhelihapihviburgerit – se on meinaan jo jotain.

Lähdetään ranskalaisista liikkeelle. Uppopaistoin ne grillissä mutta valmistaminen onnistunee myös uunissa n. 225 asteessa. Uppopaistamiseen voi käyttää wokpannua tai sitten rasvakeitintä, jos taloudesta löytyy. Mutta kuten todettu niin voi kokeilla myös uunia. Kokeneet lieden käyttäjät voivat uppopaistaa kattilassakin.


Tarvitset ranskiksiin:

bataatti
perunoita ”sopiva määrä”
litra öljyä
paprikajauhetta
suolaa
aromisuolaa

Kuori bataatti ja perunat ja tee niistä soiroja. Sekoita parin desiin öljyä aromisuolaa, suolaa ja paprikajauhetta. Pyörytä bataatti ja perunasoirot öljyssä ja jätä kippoihin maustumaan.
Tein pienen kastikkeen burgerille. Jokaisen makunystyrät kertovat mitä pitää olla mutta omasta seoksestani löytyi Hellmans majoneesia 1dl, currya 1tl, kurkumaa 2tl, chilijauhetta 1tl ja viisi kynttä tuoretta valkosipulia. Tämä maustumaan jääkaappiin. Voit tämän tehdä edellisenä päivä, jolloin maut sekoittuvat oikein hyvin keskenään. Mene tässä raossa laittamaan briketit kuumaksi. Öljyn pitää olla n. 180 astetta, joten laita koko piipullinen.

Kun briketit ovat valmistumasta on aika tehdä kanapihvit.

Tarvitset pihveihin:


Broilerin naturel filepihvi (meillä oli Kotimaista tuotemerkkiä)
Texas Gold -mud (jos ei ole niin voit korvata, curry, kurkuma, fariinisokeri, mustapippuri)
Chilijauhetta
Vehnäjauhoja
Korppujauhoja
Kananmunia 2 kpl
Tilkka vettä

Rakenna  leivityslinjasto, jossa vasemmalla jauholautanen (vehnäjauhot ja Texas Gold, Chilijauhetta noin 2 tkl). Vaikka Texas Gold on suunniteltu naudanlihalle, niin toimii tässäkin oikein hyvin. Varsinaisesti broitsulle on suunniteltu Louisina Bayou, jota kannattaa myös kokeilla. Muista sekoittaa kuivamausteet hyvin vehnä- ja korppujauhoihin, ettei tule makupommeja mm. kaikki suola yhdessä paikassa.
jonkin verran suolaa), keskellä kananmunat (tähän tilkka vettä, n. rkl sekaan), oikealla korppujauhot mausteineen.

Pyöritä filepihvi jauhossa kauttaaltaan ja sen
jälkeen dippaus kanamunakippoon. Tämän jälkeen hyvä pyörittely korppujauholautasella ja varmista, että file on kauttaaltaan korppujauhoissa. Ihan kuin nugetteja tekisi.

Briketit ovat nyt varmasti lämpimänä, valmistele grilli suoraan tuleen. Laita wokpannu grilliin ja öljyt siihen. Rasvapalo on yksi universumin inhottavimmista asioista, joten varaudu siihen. Minulla oli käsillä sammutuspeitto sekä padan kansi, joka sattumalta sopi hyvin wokpannun päälle. Varaa myös hyvä hanskat, muuten voi palon yhteydessä tulla rapeaa nakkia, jos koitat
paljain käsin paloa tukahduttaa.

Kun rasva on sopivan kuumaa laita osa ranskalaista pannuun. Liikaa ei kannata laittaa, muutoin öljy voi jäähtyä liikaa. Paistaminen ottaa aikaa n. viitisen minuuttia, idea on saada pinta rapeaksi. Sisusta kyllä valmistuu. Laita ranskalaiset kuivumaan astiaan, jonka pohjalla on paahtoleipiä. Leivät imevät ylimääräisen rasvan eikä perunat jää lillumaan. Laita tässä vaiheessa myllystä suolaa ranskalaisiin. Pidä astia grillissä lämpimässä.

Kun ranskalaiset ovat valmiina vaihda pannua. Käytin paistamiseen Floran Culinessa, se on oikein toimiva tuote. Odota kun pannu on kuuma, lisää rasva ja pihvit pannuun. Käytä runsaasti rasvaa niin pihvit eivät pala, pieni määrä mustaa ei nyt haittaa ketään mutta liika on liikaa. Viimeisten pihvien tiristessä kannattaa lämmittää sämpylät. Tehtiin taas tuttuja ja turvallisia. Ohje tässä.

Muutoin hampurilaisen välistä löytyi kurkkusalaattia, jäävuorisalaattia ja punasipulia.

Käytettyä öljyä ei toki saa kaataa viemäriin. Laitoin se käytettyyn maitopurkkiin ja roskiin. Öljy on toki mahdollista käyttää uudelleen, jos on muita uppopaistamisia tulollaan.

Syökää hyvät ihmiset, ei sitä muuten hengissä pysy!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti