perjantai 5. elokuuta 2016

Hehkuvat testaa: Lampaankääpää ja tattia grilliin

Koska kaikkea voidaan grillata, tuli tehtyä pieni testi lampaankäävän ja tatin kanssa.  Sienet ovat tänä vuonna olleet ehkä hivenen ajoissa niin pääsi hyvissä ajoin kokeilemaan. Kokeiluun valitsin nyt tatteja ja lampaankääpää. Molemmat ovat rakenteeltaan aika vankkoja sekä maultaan kohtuullisen mietoja. Ajattelin, että näillä on todella monia sovellusmahdollisuuksia mutta nyt mennään vain sieninä itsenään, jätetään soveltaminen toiseen kertaan.

Laitoin sieniä kolmella eri tavalla
  • Naturel
  • Marinoituna oliiviöljyllä, jossa suolaa
  • Marinoituna oliiviöljyllä, jossa suolaa ja valkosipulijauhetta


Ensiksi hain sienet metsästä, kappas… Sitten normaali puhdistus ja matojen tsekkaaminen. Kun perushuolto oli tehty, 
leikkasin tatin pitkittäin. Jätin pillistön paikalleen, koska se näytti hyvältä. Lampaankäävästä leikkasin jalan hyvin pois, muutoin en niitä leikellyt. Leikkelyn jälkeen käsittelyn sienet aikaisemmin kuvatulla tavalla ja kiedoin elmukelmuun. Nyssykä sitten jääkaappiin vuorokaudeksi.

Seuraavana päivänä nyssykä ulos ja avaaminen
suurella mielenkiinnolla. Suolassa olleet sienet olivat pinnaltaan vähän pehmentyneet ja tatit eivät olleet enää niin houkuttelevan näköisiä mutta viis siitä. Lampaankäävän rakenne oli vielä oikein hyvä. Sitten grillataan!

Grilli suoralle tulelle! Sienet vuorotellen grilliin ja maistelemaan. Tatessa pillistö meni aika mössöksi ja jätin ne syömättä. Grillatessa pitää huolehtia, ettei sienet lässähdä, näin kiinteät sienet kuitenkin kestävät hyvin kuumuutta. Anna pinnan ruskettua hyvin, grillin pitää siis olla oikein kuuma, kun laitat sienet sinne. Nyt
maistellaan!

Naturel = Ei oikein iske. Meni hieman nahkeaksi ja kuivaksi. Ihan OK syötävää silti ja voi toimia pienenä osakomponenttina jossain.

Oliiviöljy ja suola = Kyllä sieni tarvitsee suolaa. Tämä oli on melko hyvää. Sekä tatti ja lampaankääpä voisivat jo tällaiseen toimia lisäkkeenä lautasella. Voisin kuvitella, että olisivat vaikka jonkin pihvin kyljessä tai lämpimän salaatin osana / koristeena

Oliiviöljy, suola ja valkosipulijauhe = No nyt maistuu! Tatti on loistava lisäke tai sitten siitä
voidaan tehdä metsästäjänleivän tapaisia. Ns pääruuaksi siitä ei ole mutta erinomainen kylkijäinen. Lampaankääpä oli sitten jo absoluuttisen loistavaa! Tämä toimii itsessään jo pihvinä. Verkosta olin nähnyt reseptin, jossa kääpä oli paneroitu ja tehty pihvi, tätä ajattelin kokeilla seuraavaksi.

Johtopäätöksien aika. Ainakin tatti ja lampaankääpä sopivat hyvin grilliin suoralle tulelle. Mausteita sienet tarvitsee ja niiden rakenne kertoo käyttötarkoituksen. Kääpä pihviksi ja tatti lisäkkeeksi. Jos pidät sienenmausta ja olet kyllästynyt tekemään niistä aina samoja ruokia (vaikkakin loistavia) niin kokeile grillissä! Minä teen näin ainakin jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti