torstai 2. kesäkuuta 2016

Sitruunatuorejuustolla täytetty lohifile
Tässä on sitten jotain pirtsakkaa kalaravintoa. Kirjolohi/lohifileen autuus piilee siinä, että sitä voi täyttää erilaisilla täytteillä. Olen normaalisti käyttänyt aika ”normaaleita” makuja esim. mutta nyt ajattelin räjäyttää pankin ja hakea makeaa makua kalaan. Yleensä makea on yhdistetty chiliin sweet chili –tyyppisiin kastikkeisiin ja nyt mentiin vielä pidemmälle. Tekaisin sitruunatuorejuustolla täytettyä kirjolohifilettä. Voin sanoa, että makuyhdistelmä jopa toimi! Voin kyllä kuvitella, ettei tämä kaikkien nystyröitä välttämättä hivele mutta meidän perheeltä tämä sai erinomaisen arvosanan!


Tarvitset tähän teokseen lohi/kirjolohifileen. Pari desiä omenamehua, puolisen pakettia sitruunatuorejuustoa (Viola), kalan grillausmaustetta, sitruunan/sitruuna tiivistettä.

Ota filee pois pakkauksesta ja pyyhi sen pinta talouspaperilla. Jos olet ottanut leikkauksen, jossa on ruodot tallella niin sitten nyppimään. Ruodot lähtevät erinomaisen helposti pinseteillä tai sitten terävän veitsen ja peukalon väliin puristaen – sitten vain nyppäämään. Lähtökohtaisesti fileessä ei pitäisi olla kuin keskellä ruodot ja ne nousevat hyvin esille kun vetää sormella kevyesti painaen pääpuolesta kohti pyrstöä.

No niin, kalan luurangont jämät on poistettu. Leikkaa poikittain ”taskuja” fileeseen, älä puhkaise nahkaa mutta varsin syvät viillot voi / pitää tehdä. Viillot pitää olla vinot eikä pystysuorat, näin saat mahtumaan enemmän täytettä. Viillot ovat n. 4 sentin välein. Kun viillot on tehty voit täyttää taskut tuorejuustolla. Minulla meni n. kaksi ruokalusikallista yhteen viiltoon. Laita se määrä, joka tuntuu hyvältä.

Tee nyt foliosta peti kalalle. Laita päällekkäin kaksi vahvaa alumiinifolioita ja taittele reunat ylös. Kun se on valmis, siirrä kala folion päälle. Purista nyt sitruunamehua kalan päälle puolisen sitruunan verran tai ”ruiki” purkista muutama puserrus pitkin kalaa. Seuraavaksi päälle suosikkikalamaustetta eli Kotigastronomin Grill Fish maustetta. Sitä voi laittaa ihan runsaalla kädellä. Tämän jälkeen kaadetaan vielä n. kaksi desiä omena mehua kalan ympärille. Jos pelkäät kalasta tulevan liian kuivaa niin mehun voi kaataa päällekin, tämä toki ennen kuivamausteen laittamista.

Nyt briketit lämpimään. Kalaan riittää hyvin puoli piipullista brikettejä, lämpötila ei saa olla kova. Yli 200 astetta ei ole hyvä. Kala maustuu sen aikaa kun grilli lämpenee. Kaasugrilli kannattaa myös laittaa lämpiään hyvissä ajoin. Kaada briketit epäsuoran tulen käyttöön ja kansi kiinni. Odottele muutama minuutti, että lämpö tasaantuu grillissä ja sitten kala grilliin. Varo ehdottomasti ettei brikettejä jää kalan alle! Kansi kiinni. Jos haluat tuoda vielä vähän savun makua niin heitä briketteihin muutama savustuslastu, normaali leppälastukin toimii ihan ok. Kansi vain nopeasti kiinni niin lastut eivät välttämättä syty palamaan.

Kala on valmista kun sen lämpötila on vähän yli 42 astetta. Juustotaskujen vieressä on yleensä
kylmintä joten tsekkaa siitä. Muistathan, että suomalaiset ovat tottuneet syömään aivan liian kuivaksi valmistettua kalaa, joten kala saattaa näyttää raa´alta, sitä se ei kuitenkaan ole.
Kanna kala pöytää ja ei muuta kuin syömään. Meillä tämän kanssa toimii erinomaisesti perunamuusi. Kastikkeita ei tarvita, koska kala on kostaa ja täynnä juustoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti