torstai 4. toukokuuta 2017

Savustettua kalkkunaa




Savustettu kalkkuna ei ole järin tuttu suomalaisessa pöydässä, joten mikäs sen parempaa kokeiltavaa. Me teimme tästä kiitospäiväaterian kaikkine lisukkeineen mutta tässä jutussa käsitellään vain päätähteä. Sitten vain tekemään

Alkuperäinen ohje on Weberin sivuilta mutta tässä hieman muokattuna.  


Tarvitset:

n. 8 kg kalkkuna
3 dl voita
2 appelsiinia
25 ml tuoretta ”hakattua” rosmariinia
1 valkosipuli
25 ml tuoretta silputtua timjamia
Oliiviöljyä
Suolaa
Teurastajan lankaa

Kalkkuna on todennäköisesti pakaste, joten ota se pari päivää aikaisemmin sulamaan jääkaappiin. Ennen käsittelyä ota voi
pehmenemään, voit sulattaa voin kattilassa tai mikroaaltouunissa. Sekoita siihen timjami, rosmariini ja murskattu valkosipuli. Ota kalkkunasta varovasti ihoa irti rinnan kohdalta. Ujuta voiseosta rintalihaksen ja nahan väliin. Rinta on verrattain kuivaa, joten jos sinulla on injektioruisku voit ruiskuttaa kanalientä muutamia millejä rintalihakseen kosteutta tuomaan. Laita suolaa ja pippuria vatsaonteloon ja levitä mausteet sisällä. Pilko appelsiini
kahdeksaan kuutioon ja laita vatsaonteloon. Pyöräytä vielä tarvittaessa teurastajan lankaa, jotta lintu pysyy kasassa. Kostuta kalkkunan pinta oliiviöljyllä.

Kun olet valmistellut kalkkunan mene laittamaan savustin päälle. Minä savustin taas Weberin savustimella mutta onnistuu varmasti muillakin. Tavoitellaan savustimella n. 110-130 asteen lämpötilaa. Savustimen lämmittyä laita kaksi omenapuun palasta ja yksi kirsikkapuun pala. Ole varovainen savun kanssa, koska kalkkunaan tarttuu savu todella helposti. Älä vain vedä savua yli.

Kalkkuna savustimeen, kun lämmöt ovat tasaantuneet. Muista, että savustimen lämpö laskee hetkellisesti, kun kylmä kalkkuna menee sisään, joten älä panikoidu, ja koita nostaa lämpöä nopeasti ylös. Kalkkuna on valmis lämpötilan ollessa noin 68 astetta. Kun otat kalkkunan pois, niin sen lämpötila nousee vielä n. viisi astetta. Nyt kalkkunan pitäisi olla mehukasta. Aikaa savustamisessa kuluu n. kolme ja puoli tuntia.

Kalkkunan leikkaaminen ei ole mahdotonta hommaa, mutta tarvitset siihen kyllä terävän veitsen. Katsota tästä video miten leikkaaminen hoituu.


                             





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti