No nyt varmasti moni hieraisee silmiään, että mikä liha.
Melko harvinainen liha suomalaisten ruokapöydällä mutta onneksi tätä jo
jostakin saa. Tämän palan sain metsästettyä Tampereen Wigrenintehtaanmyymälästä. Amerikassa tämän palan nimi Tri-Tip, voit tutusta siihen
lisää tästä (wikipedia). Ensimmäiseksi liha näytti pieneltä brisketiltä, rasvaa
on melko paljon ja paksuus on sama – täydellistä grilliin. Tein lihan grillissä
ensin suoralla tulella pinnat kiinni ja lopuksi melko korkealla lämmöllä
epäsuoralla tulella. Grillinä minulla oli pallogrilli, vastaava grilli löytyy tästä.
Grillataan siis maminhaa ja lisukkeeksi valkosipulilla
täytetyt kesäkurpitsat!
Minulla oli 700g maminha pala. Ota liha lämpimään noin
puolta tuntia ennen grillausta. Kun liha on huoneen lämmössä, voit mennä
valmistelemaan grillin. Minä laitoin n. puoli piipullista brikettejä,
kaasugrillin ehdit laittaa myöhemminkin. Mitään mausteita en halunnut käyttää
vaan halusin maistaa lihan maun aidommillaan, lopussa laitoin vähän suolaa
mutta
palataan siihen. Kun grilli on kuumana, laitetaan lihanpala suoralle
tulelle. Annetaan olla siinä minuutin/pari ja käännetään ja paistetaan
toinenkin puoli ”kiinni”. Siirrä tämän jälkeen liha epäsuoralle tulelle ja
kansi kiinni. Tavoittele sellaista 125-150 asteen lämpötilaa, minulla hönki aluksi
liian kuumalla mutta sain onneksi lämmöt laskettua. Jos tuntuu, että nesteet ei
pysy lihassa niin voit laittaa lihan leivinpaperiin ja folion siihen päälle.
Tämä liha on sen verran rasvaista, ettei kuivumiseen ole juurikaan vaaraa. Otin
lihan pois, kun lämpötila oli 58. Lämmöt nousee vielä pari astetta tämän
jälkeen ja tässä lämpötilassa siihen jää vielä pieni punaisuus. Liha on
erinomaisen kostea ja rasva todella maukasta!
Lisukkeeksi tein valkosipulimurskalla täytetyt
kesäkurpitsat. Pese ja halkaise kesäkurpitsat, koverra lusikalla pehmeä sisuta
pois. Kaada sen jälkeen oliiviöljyä koverrettuihin hahloihin, täytä tämän
jälkeen hahlot valkosipulimurskalla. Ripottele vielä suolaa valkosipulien
päälle, peitä sitten juustoraasteella. Lihan grillaamisen jälkeen laita
kurpitsat grilliin suoralle tulelle, aikaa kuluu n. 10-15 minuuttia, siirrä
sitten epäsuoralle
tulelle. Kurpitsat ovat valmiit, kun juusto on sulatanut ja
kurpitsa on pehmentynyt. Älä grillaa liian pitkään ettei kurpitsa mene
mössöksi, vihanneksissa on hyvä olla suutuntumaa.
Kurpitsojen valmistuttua ota liha esiin ja laita myllyllä
suolaa pinnoille. Leikkaa siivuja ja tarjoile kurpitsan sekä maustevoin kanssa.
Minun suosikkimaustevoi on mustapippuri ja merisuola, toimii tässäkin hienosti.
Oikeastaan maustevoinkin voi jättää pois, koska liha on hyvin kostea ja
erinomaisen maukas. Sitten vain nauttimaan! Kokeilun jälkeen tulet varmasti hankkimaan
maminhaa toistekin. Ainoa paikka, josta tiedän sitä saavan, on siis TampereenWigrenin tehtaanmyymälä.
Myös poppamies on tehnyt samaista lihaa rubin kanssa.
Tsekkaa se tästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti