Kylmäsavustaminen onnistuu pallogrillissä, kun ulkolämpötila
on vain sopia. Parhaiten savustaminen onnistuu syksyllä ja keväällä, joten nyt
on viimeiset hetket kokeilla kylmäsavua hitaasti ja rauhallisesti. Ilmojen
tästä lämmitessä kannattaa käyttää jääkaappia tai sitten verrattain pikaista
savustusta. Pallona voit käyttää esim. Mustangin Magnumia.
Tässä tarinaa miten kylmäsavu onnistui pallossa ulkoilman
ollessa muutamia asteita plussan puolella. Kylmäsavupuruja on useita erilaisia, tässä savustuksessa käytin Mustangin leppäsavua ja Weberin pyökkiä. Savustus
kesti n. 24 tuntia. Kalahan ei kypsy savussa lainkaan vaan se täytyy kypsyttää
graavaten, lähdetäänpä liikkeelle.
Graavataan ensin kala. Hanki n. 1 kg kirjolohi. Ota pois
pakkauksesta ja pyyhi talouspaperilla kala kuivaksi. Nypi kalan ruodot pois, jos siinä on sellaisia jäljellä. Sekoita astiassa 50 g
hienoa merisuolaa ja 20 g sokeria. Kuorruta kala seoksella ja laita
ruohosipulia kalan päälle. Kiedo kala tiukkaan folioon ja laita jääkaappiin,
voit vielä laittaa pienen painon kalan päälle.
Anna kalan graavaantua reilut 12 tuntia, putsaa sen jälkeen kalan pinta.
Seuraavaksi viritetään grilli. Laita generaattori täyteen Mustangin purua ja
sytytä kierukan alkupäästä. Jos sinulla on tohotin, niin sillä tämä onnistuu
loistavasti, voit myös laittaa sytytyspalan päätyyn. Purun pitää lähteä
kytemään itsellään, kun näin tapahtuu laske generaattori grillin pohjalle.
Laita grillin venttiilit hivenen auki. Nyt voit tuoda kalan grilliin, laita
kansi kiinni. Nyt odotellaan 12 tuntia, purun pitäisi olla kytenyt aika hyvin.
Täytetään generaattori Weberin purulla ja sytytetään. Sitten odotellaan
seuraava 12 tuntia. Kun otat kalan pois, pyyhi sen pinta. Savun maku tasaantuu,
jos laitat kalan vakuumiin tai kiedot tiukkaan tuorekelmuun ja annat olla jääkaapissa
päivän tai kaksi. Sitten vain siivuttamaan, minä en malttanut odottaa savun
tasaantumista…
Tämä kala sai aika voimakkaasti savua. Mikäli aiot tarjoilla
kalaa syöjille, jotka eivät niin paljoa savusta perusta, voit kokeilla 12
tuntia Weberin savulla tai sitten 24 Mustangin leppäsavulla. Oikean savuasteen
hakemissa menee useampiakin kaloja mutta hyviä ne kaikki ovat J
Antoisia kylmäsavuhetkiä. Tulee savua paljon tai vähän, tämä on
taatusti parempaa kuin kaupasta ostettu vakuumikala!
Hyvä kirjoitus ja tarkat ohjeet! Olen juuri miettinyt miten kylmäsavustus onnistuisi niin ettei tarvi lisää kalustoa hankkia terassille
VastaaPoista