
Yksi tärkeimmistä asioita onnistuneissa ribseissä on se,
että lihassa on suutuntumaa mutta samalla lihan pitää lähteä
luista melkein imaisemalla. Toisaalta jokaisella on oma suosikkinsa, joten
absoluuttisesti oikeaa tapaa ribsien tekoon ei ole. Olen tehnyt tätä erinomaista
lihaa nopeasti grillaten, hitaasti uunissa, hitaasti savustimessa, ensin
keittäen ja sitten nopeasti grilliin. Nyt tuli vielä kokeiltua esikypsytys
haudutuspadassa (crock pot) ja sitten grilliin. Tulos oli yllättävän hyvä! Lihassa
oli paljon enemmän suutuntumaa kuin kattilan kautta mutta liha lähti luista
aivan erinomaisesti. Myös maku oli intensiivisempi.
Näin kaikki tapahtui!
Tarvitset:
Kolmisen kiloa ribsejä (viidelle)
Desi kraanavettä

Ensin valmistellaan ribsit haudutuspataan.

Käytännössä tässä
on kaksi asia, kalvon poistaminen ribsien takaa ja maustaminen. Koita saada
kalvo luun kohdalta irti niin, että saat talouspaperilla kiinni siitä.
Sitten vaan päättäväinen veto niin kalvo lähtee. Joskus vastaan sattuu
ribsit, joista kalvo ei lähde räjähteilläkään, joten antaa sitten vain olla. Kalvon poiston jälkeen hiero pintaan burgers and ribs -rubia. Laita
pataan desin verran vettä pohjalle ja sitten ribsit pataan. Voit tässä
vaiheessa laittaa pataan myös bbq-soosia. Säädä ajaksi viisi tuntia.
Katso välillä, ettei liha mene ylikypsäksi ja ala putoilla luista pois. Minulla
kävi näin muutamassa kohdassa, jotka olivat kiinni padan reunassa.
Hyvää se silti on. Padan pohjalle tulee
runsaasti nestettä mutta ei se tahtia haittaa. Kun viisi tuntia on kulunut ota
ribsit pois ja kuorruta soosilla. Anna lihojen maustua ja jäähtyä puolisen tunoa. Sitten grilli kuumaksi.

Kun grilli on kuumana laita ribsit suoralle tulella. Laita
ensin kalvon puoli alaspäin. Grillaa sen aikaa, että pinta saa kauniin värin. Käännä
rivistö ja laita soosit taas pintaan. Grillaa taas hetki, jotta pintaan tulee
väriä. Älä grillaa liian kauaa, ettei soosi pala lihaan. Kun pintaan on taas tullut pikkusen lisää väriä, käännä ribsirivi ja laita uusi kerros soosia.
Siirrä nyt lihat epäsuoralle tulelle ja laita kansi kiinni. Anna olla vajaa 10 minuuttia, jos grilli käy reilussa 200 asteessa. Jos vähemmässä
niin pidä vartin verran. Ota ribsit pois ja kiedo ne folioon. Anna lihojen ”rauhoittua”
vartin verran ja iske sitten kiinni kuin huomista ei olisikaan.
Ääntä kohti hyvät ystävät, tästä vatsa tykkää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti