
Kylkirulla ei todellakaan ole kiireisen ihmisen pikaruokaa
vaan se pitää tehdä hitaasti ja rakkaudella ruokaan, kaikkinensa tähän kului
noin kahdeksan tuntia.
Ensimmäinen haaste on löytää kunnon kylkipala, tässä melkein
suosittelen lihatiskillä vierailua tai sitten jostain teurastamon/tilan suoramyynnistä.
Kun saat käsiisi hyvän lihan, on aika alkaa sitä työstämään Tässä yksi tapa
tehdä hyvää rullaa!

Ota rulla parisenkymmentä minuuttia ennen
valmistelua
lämpenemään. Tässä vaiheessa on hyvä mennä laittamaan grilli kuumaksi, minä
tein tämän Weberin savustimessa omenapuun savussa. Rullan valmistaminen
onnistuu varmasti muillakin grilleillä ja ilman savuakin mutta kuten tiedetään
pieni savun maku korostaa hienosti lihan eri vivahteita. Kun briketit ovat
kuumenemassa menehän takaisin sisälle kyljen kimppuun.
Tarvitset tähän
noin kahden kilon kylkipalan

yksi valkosipuli (ei kynttä vaan valkosipuli)
kaksi tl paprikajauhetta
yksi dl oliiviöljyä
yksi sipuli
Lipstikkaa
Tinjamia
Rosmariinia

Suolaa
Aseta kylkipala lihapuoli ylöspäin. Laita pieneen kulhoon oliiviöljy.
Kuori valkosipuli ja murskaa se esim. puristimella öljyn sekaan paprikajauheen
kanssa. Kaada mössö lihan päälle ja levittele se pullasudilla koko lihan
alueelle. Pilko tähän yksi sipuli vähän krouvimpina palasina. Laita nyt
sopivasti lipstikkaa, tinjamia ja rosmariinia leikkuualustalle ja pilko niitä
veitselle. Rosmariinista ei pidä käyttää puumaista keskustaa, vain lehtiä.
Levitä yrtit rullan päälle. Pyöritä myllystä suolaa lihan päälle, suolaa saa
olla ihan runsaasti, että maistuu mutta jokainen laittaa makunsa mukaan.

Sitten kylki rullataan tiiviiksi ja kiedotaan tähän
tarkoitukseen tarkoitetulla narulla. Rullan pitää olla tiukka mutta kaunis sen
ei tarvitse olla, kuten kuvasta huomaatte. Nyt on hyvä viimeistellä briketit ja
muut tykötarpeet grillissä, jos käytät kaasugrilliä naksauta nyt lämmöt päälle.
Tavoittelemme n. 125 asteen lämpötilaa. Laita rulla epäsuoraan tuleen ja muista
laittaa rasva-astia ritilän alle, tämä meinaan tirisee. Savustukseen käytin
kolmea omenapuun palasta (chunkia), perheen mielestä kaksikin olisi riittänyt…
Ehkä niin.
Pidä lihaa grillissä niin että lämpötila on vähintään 90
astetta, pidin lihaa n. kuusi tuntia savustimessa. Olisi voinut pitää vielä
enemmänkin mutta vähän hätäilin. Ota liha pois ja kiedo se folioon. Anna lämmön
tasaantua ainakin puolituntia, tämä myös kiinteyttää rullaa. Kun aika on kypsä
laita ruoka tarjolle, on se vaan hyvää mutta ei tosiaan dieettiruokaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti