Makkarat kuuluvat joulupöytään siinä missä kinkku ja
laatikotkin. Okei, ollaan rehellisiä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun meidän
joulupöydässä on makkaraa mutta tästä se perinne alkaa. Nämä makkarat on
tarkoitettu jouluun ja niissä on pikkuisen jouluvivahdetta, toimivat varmasti
muinakin vuodenaikoina, jolloin on yhtä lämmintä – kuten juhannuksena. Alhaalla on linkki toiseen makkaraprojektiin, jossa on enemmän kuvia makkaran pursottamisesta.
Makkaraa on helppo tehdä, välineiksi tarvitset vain
yleiskoneen myllyn tai lihamyllyn, jossa on makkarasuuttimet. Kun nämä löytyvät, pääset makkarantekoon. Vanhan liiton ihmiset survovat massan suoleen
ilman koneita, joten jos se onnistuu niin antaa palaa vaan.
500 g perunoita
500 g karitsan jauhelihaa
1,5 kg porsaan jauhelihaa
0,5 g silavaa (käytä mangalitza porsaan silavaa, jos mahdollista)
½ litraa lihalientä, käytin maggi lihaliemikuutiota
3 rkl suolaa (voi laittaa hivenen vähemmän, jos on tottunut vähäsuolaisempaan ruokaan)
2 tl jauhettua maustepippuria
1 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
1 rkl sokeria
1 tl cayennenpippuria (voi laittaa vähemmän, jos ei tykkää miedosta tulisuudesta)
Lampaan tai sian suoli (minä käytin lampaan suolta)
500 g karitsan jauhelihaa
1,5 kg porsaan jauhelihaa
0,5 g silavaa (käytä mangalitza porsaan silavaa, jos mahdollista)
½ litraa lihalientä, käytin maggi lihaliemikuutiota
3 rkl suolaa (voi laittaa hivenen vähemmän, jos on tottunut vähäsuolaisempaan ruokaan)
2 tl jauhettua maustepippuria
1 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
1 rkl sokeria
1 tl cayennenpippuria (voi laittaa vähemmän, jos ei tykkää miedosta tulisuudesta)
Lampaan tai sian suoli (minä käytin lampaan suolta)
Suoli ei normaalisti kuulu ruokakauppojen valikoimiin. Palvelevat lihakaupat voivat hankkia sitä tai kysy tilamyynneistä. Minun suolien hovitoimittaja on Wigren Tampereella.
Keitä perunat ja kuori ne. Muusaa ne sitten hienoksi
haarukalla tai pyöritä käsivatkaimella ”mössöksi”. Sekoita kuivamausteet
kulhoon. Kiehauta lihaliemi ja kaada kuivamausteet lihaliemen sekaan, sekoita
hyvin. Anna jäähtyä. Nyt massan kimppuun. Jos silava ei ole mennyt myllyn läpi, aja silavapalat myllyn läpi keskikarkealla terällä. Laita kulhoon
jauhelihat, silava ja peruna. Sekoita massaa käsin. Kun lihaliemi on vähän
jäähtynyt sekoita sitä vielä ja kaada massan joukkoon. Sekoita huolellisesti
käsin ja tarkista ettei mausteet ole kasaantuneet muutamaan kohtaan. Laita suoli kylmään veteen ja virauta sitä
muutaman kerran, älä missään nimessä ota suolta pois ”telineestä”. Jätä suoli
kylmään veteen ja laita mylly valmiiksi, aseta sopivan kokoinen suutin suolen
mukaan. Lampaalle pieni ja sialle iso suutin. Laita vielä kädellä kylmää vettä
suuttimen päälle, näin varmistat suolen sujuvan liikkumisen. Aseta myllysi
suutin suolen sisällä olevan telineen sisään, näin saat hissukseen siirrettyä
suolen suuttimen päälle. Vedä ”teline” varovaisesti pois ja näin sinulla on
suoli paikallaan. Tee solmu suolen päähän.
Käynnistä mylly (meidän kenwood
pyörii teholla 2) ja ala syöttää massaa myllyyn. Aina parempi, jos sinulla on
kaveri laittamassa massaa tasaista myllyyn, niin sinä voit keskittyä
täyttämiseen. Anna massan tulla suoleen ja vapauta suuttimen päältä suolta. Massan
pitää täyttää suolta tasaisesti ja napakasti mutta ei liian piukeasti. Kun
massa on loppu laita pari paahtoleipää myllyyn, näin saat myllyn sisällä olevan
massan käyttöön. Tämän jälkeen sido lenkuran pää siinä sinulla on nyt makkaraa!
Voit kypsentää raakamakkaran, kuten haluat. Voit paistaa
siitä pätkiä pannulla, keittää, laittaa lenkuran grilliin tai savustimen. Makkaran
sisälämpötila pitää olla vähintään 70 astetta.
Kypsennät millä tavalla tahansa
niin tämä todellakin poikkeaa kaupan rasvakaapelista! Makkaraan voit laittaa mitä vain sisään, jos päätät ettei
joulumakkara iske niin jätä neilikka ja inkivääri pois, pistä sen sijaan
fetajuustoa ja oliiveita. Makkara avaa maailman!
Tsekkaa vielä makkaraprojektini, jossa käytin vain possun
lihaa.
Ihan jees, varmaan maittavaa. Makkarat ovat hyvän näköisiä ja tasapaksuisia. Ohjekin hyvä, hieman vaikeaselkoinen välillä (piti tankata pariin kertaan). Makkarareseptejä saa varioida, kuten totesit. Vähän kielioppivirheitä, mistä kiitos - harvinaista blogisteilla.
VastaaPoistaKiitokset! Välillä tulee tehtyä sen verran tajunnanvirtaa, että seuraaminen voi olla haasteellista. Täytyy kehittää tuota puolta.
VastaaPoista