Brisket eli suomeksi eturinta, on naudan yksi parhaista osista.
Kuulin koko osan olemassaolosta noin vuosi sitten, joten kovin tunnettu liha ei
ole. Aika harva sitä on myöskään valmistanut, koska se on kieltämättä astetta
haasteellisempi – tai ainakin sen valmistaminen kestää hyvin pitkään. Tässä,
jos jossain hidas kypsentäminen merkkaa. Jos sinulla on mahdollisuus saada
jostain hyvin leikattu runsaalla rasvalla varustettua briskettiä, nappaa
sellainen heti! Minua viisaammat bbq-konkarit tietävät kertoa, että suomalainen
brisket on aivan liian vähärasvasta ja siitä on leikattu hyviä osio pois. Näin
varmasti sitten on. Minun brisketti on Australian tuontia. Kädet vapisten aloitin tämän lihakimpaleen valmistamisen. Tässä tarina miten tein ja
millä maustoin. Tulos oli erinomainen! Onneksi olin onnistunut taas
houkuttelemaan vieraita syömään keitoksiani, jolloin saatiin kimpaletta
tuhottua aika hyvin. Kaikkea ei kuitenkaan mennyt mutta huoli pois, siitä saa
hyvää chili con carnea, sellaiseen leivän päälle, brisket burgereita jne. Tämä valmistui Weberin Smokey Mountain 47 (WSM) pänikässä. Siitä, kun laitoin briketit palamaan siihen, kun alettiin syömään kului n. 13 tuntia. Tämä on pitkä mutta antoisa projekti.
Brisketin ostamisessa on tärkeää, että siitä löytyy rasvaa. Työtapaturman vuoksi minulla ei ole valokuvaa brisketistä ennen saatikka jälkeen trimmauksen, joten sitten näin sanallisesti. Könttini oli viitisen kiloa. Kun olet ottanut brisketin esille sitä voi – ja pitää – vähän trimmata. Trimmaaminen tässä tarkoittaa sitä, että ns. kovat rasvat leikataan kohtuullisesti pois. Kohtuullisesti siksi, että trimmaamiseen saa
Kyllä oli juhlallinen hetki, kun liha otettiin laatikosta ja
nostettiin leikattavaksi. Tulos oli ensimmäiseksi briskettini erinomainen. Pinta
oikein tumma, jopa musta. Tämä ei ole palanutta vaan sitä kutsutaan nimellä
bark, pinta on oikein imenyt savusta ja mausteista makua – taivaallista. Sitten
vain siivuttamaan.
Paistinesteet kannattaa ottaa talteen, siitä saa hyvän liemen jota laittaa muutama tippa lihan päälle. Tein tämän lisäksi muurikkapottuja ja paahdettuja vihanneksia. Nyt taas tietää oman mahansa venymiskapasiteetin...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti