Niin omituiselta kuin se kuulostaakin niin onnistuuhan se.
Grillinä tässä ponnistuksessa oli Weberin WSM 47, tämä saattaa onnistua myös
kettle tyyppisellä brikettigrillillä tai sitten kaasugrillillä. Polttoainetta kului noin puoli pussillista Weberin brikettejä ulkoilman ollessa kolmisen astetta pakkasella. Tärkeää on pitää lämpö maltillisena ja ilma kosteana. Lämmön tasaisuuden ja kosteuden takaa grillin sisällä oleva vesiastia (n 4 litraa), lämmitin veden etukäteen. Ottaa liian kauan aikaa, jos veden olisi pitänyt lämmetä grillin sisällä. Kinkku tehdään
ehdottomasti epäsuoralla tulella, huolehdi ettei mikään kohta kinkusta ole
suoralla linjalla brikettien kanssa. Jos näin pääsee käymään kinkku palaa siltä
kohtaa.
Testikinkku oli potkallinen 4,2 kiloinen valmiiksi
suolattu
suomalainen kinkku. Laitoin kinkun grilliin kymmenen aikaan aamulla ja otin
pois kuuden aikaan illalla. Grillin lämpö oli koko ajan aika tarkkaan 110-120
asteen tienoilla. Otin kinkun pois, kun sen sisälämpötila oli 80. Grillauksen jälkeen kiedoin kinkun vielä folioon ja annoin
lämmön tasaantua tunnin verran. Tulos hipoo absoluuttista täydellisyyttä!
Kinkku pysyi kokonaisuutena kosteana ja osa kohdista alkoi kääntyä pulled
porkiksi. Samalla taas mausta löytyy hyvin palvattua lihaa. Yhdessä kinkussa
oli siis kaikkineen kolmea eri kinkkua.
Meidän koko perhe innostui kinkusta
niin paljon, että joulukinkku tehtäisiin muutoin grillissä mutta siten emme saa
jouluaaton aamuksi kinkuntuoksua sisälle.Tosin harkinnassa on tehdä pieni
kinkku uunissa, niin saadaan tuoksu ja kastikeaineet mutta varsinainen joulukinkku
sitten grillissä. Katsotaan miten käy…
Kokeilkaa rohkeasti, kannattaa varmasti!
Meilläkin oli viime vuonna ekaa kertaa kokeilussa grillattu joulukinkku ja lopputulos oli erinomainen. Ns. "Kakkoskinkku" oli jopa prempi kuin perinteinen, joten tulevanakin jouluna kinkkukausi saa jatkoa. Kinkku oli pieni n. 2,5-3 kg ja valmistui weberin pallossa pyörivän vartaan avustamana.
VastaaPoista