sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Joulukinkku grillistä? No totta kai!


Niin omituiselta kuin se kuulostaakin niin onnistuuhan se. Grillinä tässä ponnistuksessa oli Weberin  WSM 47, tämä saattaa onnistua myös kettle tyyppisellä brikettigrillillä tai sitten kaasugrillillä. Polttoainetta kului noin puoli pussillista Weberin brikettejä ulkoilman ollessa kolmisen astetta pakkasella. Tärkeää on pitää lämpö maltillisena ja ilma kosteana. Lämmön tasaisuuden ja kosteuden takaa grillin sisällä oleva vesiastia (n 4 litraa), lämmitin veden etukäteen. Ottaa liian kauan aikaa, jos veden olisi pitänyt lämmetä grillin sisällä. Kinkku tehdään ehdottomasti epäsuoralla tulella, huolehdi ettei mikään kohta kinkusta ole suoralla linjalla brikettien kanssa. Jos näin pääsee käymään kinkku palaa siltä kohtaa.

Testikinkku oli potkallinen 4,2 kiloinen valmiiksi
suolattu suomalainen kinkku. Laitoin kinkun grilliin kymmenen aikaan aamulla ja otin pois kuuden aikaan illalla. Grillin lämpö oli koko ajan aika tarkkaan 110-120 asteen tienoilla. Otin kinkun pois, kun sen sisälämpötila oli 80. Grillauksen jälkeen kiedoin kinkun vielä folioon ja annoin lämmön tasaantua tunnin verran. Tulos hipoo absoluuttista täydellisyyttä! Kinkku pysyi kokonaisuutena kosteana ja osa kohdista alkoi kääntyä pulled porkiksi. Samalla taas mausta löytyy hyvin palvattua lihaa. Yhdessä kinkussa oli siis kaikkineen kolmea eri kinkkua.
Meidän koko perhe innostui kinkusta niin paljon, että joulukinkku tehtäisiin muutoin grillissä mutta siten emme saa jouluaaton aamuksi kinkuntuoksua sisälle.Tosin harkinnassa on tehdä pieni kinkku uunissa, niin saadaan tuoksu ja kastikeaineet mutta varsinainen joulukinkku sitten grillissä. Katsotaan miten käy…

Kokeilkaa rohkeasti, kannattaa varmasti!




1 kommentti:

  1. Meilläkin oli viime vuonna ekaa kertaa kokeilussa grillattu joulukinkku ja lopputulos oli erinomainen. Ns. "Kakkoskinkku" oli jopa prempi kuin perinteinen, joten tulevanakin jouluna kinkkukausi saa jatkoa. Kinkku oli pieni n. 2,5-3 kg ja valmistui weberin pallossa pyörivän vartaan avustamana.

    VastaaPoista