sunnuntai 28. elokuuta 2016

Valkosipulibroileri grillistä



Ai ai, kun tuli parasta broitsua ikinä! Siis meikäläisen tekemistä, tämä upposi kuin häkä. Olen aikaisemmin ollut liian hätäinen broitsun maustamisessa, joten nyt otin aikaa. Lähdetäänpä liikkeelle!


Kaupan pakastinaltaasta löytyy 1,5 kilon broitsuja joten ostappa sellainen. Sulattaminen kannattaa hoitaa jääkaapissa, meillä broitsu suli pari päivää ennen kuin iskin todenteolla kimppuun.

Kun broitsu on sulanut, ota se pois jääkaapista. Katso että se on hyvin alhaalta auki ja jos mahdollista nostele nahkaa vähän irti lihasta. Kun broitsu on valmisteltu, on aika tehdä täyte.

Tarvitset

n. 1 dl oliiviöljy
kaksi sipulia
kokonainen valkosipuli = 8 kynttä
pari ruokalusikallista currya
Myllystä suolaa parisen t-lusikka. 

Pilko sipulit neljään tai kuuteen osaan. Sekoita nyt kaikki ainekset keskenään ja ala survomaan broitsun sisään. Kyllä ne sinne pitäisi upota, vaikka ahtaalta tuntuu.

Pintaan hierotaan sitten Lousiana Bayoy maustesekoitusta. Mikäli sait nahkaa vähän lihasta erilleen hiero maustetta suoraan lihaan. Jos Bayoyta ei ole, niin tee mausteseos itse tai osta kaupasta, jokin broilerin mausteseos. Itse tehdessä kuivamausteesta pitäisi löytyä samoja aineita kuin Bayostakin: Suola, sokeri, ruokosokeri, paprika, chilimustapippuri, valkosipuli ja sipuli. Kun mausteet on hierottu pyöritä broitsu tiukkaan elmukelmupakettiin.
Laita paketti nyt jääkaappiin ja pidä siellä reilu vuorokausi.Vinkkinä tässä vaiheessa, että Porkmafian grillausmausteet ovat kuin pala taivasta, hankin niitä ehdottomasti!Tuotteita on Poppamiehen verkkokaupassa.

Kun aika koittaa, laita grilli lämpiämään. Piippusytyttimeen noin ¾ weber brigettejä niin saa lämmöt pidettyä vähän yli 200 asteessa. Tavoittele samaa lämpötilaa kaasugrillilläkin. Oleellista on valmistella grilli epäsuoraan tuleen. 

Tyhjennä broitsu grillaustelineen reunoille ja lisää siihen sipuleita paloiteltuna. Täytä telineen nestesäiliö valkoviinillä. Laita broitsu
telineeseen. Muista tulppa broitusn päähän niin kosteus tei pääse pois. Kaada vielä valkoviiniä sipuleiden päälle. Uskoisin, että onnistuu ihan hyvin ilman Weberin telinettäkin laittamalla broitsun alumiinivuokaan ja tyhjentämällä se vuokaan. Näin voi tosin tulla vähän kuivempaa ja paistoaika on varmasti lyhyempi.
Laita broitsu grilliin epäsuoralla tulelle. Tsekkaile grillinlämpötilaa ainakin aluksi ettei pääse liian kuumaksi. Pyöräytä telinettä grillauksen aikana muutaman kerran niin ettei sama puoli ole koko ajan lämmönlähteeseen. Minulla pääsi kylki vähän kärähtään, kun en muistanut pyöräyttää. Ja muista pitää kansi kiinni!

Grillaus kestää noin 50 minuuttia, broitsu on kypsä kun sen lämpötila on 75. Kun tavoitelämpötila on saavutettu ota broitsu pois ja
laita folio sen ympärille. Anna lämmön tasaantua n 20 minuuttia ennen kuin otat broitsun pois telineestä. Sitten vain pilkkomaan ja syömään. Telineessä olleet sipulit ovat järjettömän hyviä!!!!! Lisukkeeksi ranskalaisia :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti