torstai 18. elokuuta 2016

Tehdään välillä makkaraa!



Saapuihan se päivä vihdoin, kun pääsen omin pikku kätösin omassa (pankin) kodissa tekemään
makkaraa. Pitkän aikaa olen sitä haaveillut mutta nyt rohkaistuin. Päätin kokeilla kahdella eri tavalla, toisessa erässä valmismausteita ja toisessa tuore- ja kuivamausteita. Ensimmäistä kertaa tehdessäni halusin olla vähän varovaisempi mausteiden kanssa, ettei tulisi myrkkykaapelia. Tästä poikikin pari lisämausteideaa, jotka jutun lopussa.

Käytin:

2,4 kg kasleria
400 g silavaa (Wigrenin tehtaanmyymälä 2,5€)
Lampaansuoli (Wigrenin tehtaanmyymälä 9€)
kaksi oman maan chilipaprikaa

Kuusi pientä sipulia
Paprikajauhetta
2 rkl suolaa
½ rkl sitruunamehua
0,5 dl Memphis mud
0,5 dl Texas Gold
1 dl punaviiniä (ei kokille)

Ensimmäisenä jauhoin myllyllä Kaslerin ja silavan sekaisin kahteen astiaan. Muista leikata palat sellaisiksi, että mahtuvat syöttöaukosta hyvin. Kone pyöri teholla 4. (Kenwood Chef) Ajoin ensin karkealla levyllä ja sitten uudemman kerran keskikarkealla. Näin massasta saa hyvin pehmeän. Voi olla, että meni liiankin pehmeäksi, joten ensi kerralla ajan kaksi kertaa karkean terän läpi. Tämän jälkeen sekoittelin massaa vielä käsin, jotta silava sekoittuu lihan kanssa hyvin.

Nyt on aika maustaa! Luomme henkeä makkaraan kuten entisaikojen alkemistit metalliin, joskin me onnistumme tuomaan muutosta… Toisen satsin laitoin n. 0,5 dl Mempis Mudia ja n. 0,5 dl  Texas Goldia sekaisin, tätä sekoitus käytettiin Pitmasters schoolissa, kun tehtiin makkaraa, joskin makkara tehtiin silloin naudasta. Muuta maustetta en käyttänyt. Massan sekoitus käsin ja sitten elmukelmu päälle ja jääkaappiin maustumaan.


Toinen satsi oli sitten ihan itse fundeerattu ja vaikutteita haettu netistä. Valmistelin kaikki mausteet valmiiksi ja sitten kipataan pikkuhiljaa massaan koko ajan vatkaten. Koskenlaskijan laitoin pieniksi kuutioiksi. chilipaprikat niin hienoiksi, kun veitsellä saa. Kuutisen kappaletta sipuleita vetäistiin pieneksi Tupperwaran minipikakokille (sen verran pitää mainostaa, että tuo pikakokki on aivan ehdoton apuväline). Viitisen valkosipulia. 
Kun mausteet olivat valmiina niin vaivasin massaa ja rouva kaatoi mausteita sekaan. Tähän tulee myös paprikajauhe, suola, sitruunamehu ja punaviini. Taikinan vaivausta hyvin ja sitten taas elmukelmu astian päälle ja jääkaappiin maustumaan.

Tässä vaiheessa lampaan suoli jääkaapista kylmään veteen. Pidä suoli vedessä n. 30 minuuttia ja virauta se hanan alla.

Suolen liotessa putsaa kone ja valmistele se makkaran tekoon. Jokaisessa koneessa on
varmaan omat ohjeensa, joten en puutu siihen sen enempää. Käytä kuitenkin tämän makkaran tekoon pienempää suutinta, iso suutin on sitten possun suolelle. Minä pidän tästä nätistä ja kompaktimmasta, menee vaikka nakista hodariin!

Suoli tulee ”viivoittimien” tapaisessa pakkauksessa. Pujota pakkaus suuttimeen ja aloita suolen laittaminen ”tönäämällä” viivoittimelta suolta pikkuhiljaa suuttimen päälle. Hoida tämä vaihe kunnolla! Kun suoli on suuttimen päällä, voit vetää pakkauksen pois.
Tee suolen päähän solmu, yksinkertainen solmu riittää.

Kone pyörimään taas 3-4 hujakoille. Voit laittaa lisää tehoja, kun alkaa luistamaan. Minä pyöritin nelosella. Pidä suolesta suuttimen aukon kohdalla kiinni kuin vesi-ilmapallosta täytettäessä. Kun massaa alkaa tulemaan niin annan suolen täyttyä ja pikku hiljaa hellität otetta jolloin suolta altaa tulemaan suuttimen päältä. KAS! Teet makkaraa!!!!!!!! Siihen ei eläin pysty. Tein makkarasta yhden pitkän pötkö käsiteltävyyden vuoksi, jos haluat makkaran
näköisiä niin pyöräytä suolta siinä kohtaa, johon katkon haluat. Massojen välillä jauhoihin kaksi paahtoleipää koneen läpi suoleen, jotta tulee selkeä katko. Toinen massa meni samalla tavalla veivaten. Makkaraa tehdessä koita saada suoli täytettyä niin, ettei sinne jää ilmakuplia. Voit poksautella kuplat pois vielä paistovaiheessa mutta silloin reijistä valuu rasvaa ulos, joka saattaa tehdä kohdasta kuivan. Maailman ei tuhoudu, vaikka kuplia jäisikin, kyse lähinnä estetiikasta. jLihan loppuessa laita pari paahtoleipää palasina myllyyn, jolloin se tyhjenee lopusta massasta. Myllyyn jää suuri

määrä lihaa, sitä ei kannata heittää hukkaan.

Makkarat on nyt tehty. Sitten grilli kuumaksi. Laitoin piippusytkään vajaa puolet brikettejä. Tässä vaiheessa on hyvä siivota kone ja keittiö. Makkara joutaa odottamaan pöydällä, ei se mihinkään lähde. Briketit ovat valmiit n. 15 minuutissa, valmistele grilli epäsuoraan tuleen. Laita makkara grilliin astian / folion päälle. Idea minulla oli valmistaa makkarat niin, että niitä voi grillailla myöhemmin. Annoin kiepin olla grillissä (tuli neljä satsia) ja mittasin pari kertaa lämpötilan useasta paikasta. Kun lämpötila on 70
astetta, makkara on valmis. Muutama metri piti maistella, joten laitoin tämän jälkeen pätkinä vielä suoralle tulelle. Voin vakuuttaa, että tuoksu oli vähintäänkin taivaallinen!

Tiukkaa analyysiä:

Valmismausteiden satsi tuntui hieman suolaiselle. Peräpeiliin katsoessa laittaisin jotain hapanta / makeaa, ehkäpä hunajaa tai olutta. Voimakas porter tai stout voisi tuoda tähän lisää ryhtiä. Makkara oli kyllä oikein hyvää ja upposi perheeseen – paitsi antimakkarajäseneeseen… Vähän kurkkusalaattia ja muuta tähän kylkeen niin voi taivas kun tämä on hyvää ja suolaisuuskin katoaa.

Itse viritetty satsi oli kertakaikkisen hyvä. Otin liian varovasti valkosipulin ja chilin kanssa. Tuplaisin valkosipulit ja laittaisin ehkä yhden chilin lisää. Muutoin väitän mausteiden olevan valmis kattaus. Teen tästä seuraavan version olutmakkarana ja vaihdan viinin olueeseen, jätän chilin ja sitruunan pois. Tämä ei ollut niin suolainen kuin Porkmafian mausteilla maustettu, jolloin tämä antaa kylkeen isomman variaation lisäkkeitä.

Makkaroiden rakenteeseen alussa jo viittasin, pikkusen karkeampi voisi antaa lisää suutuntumaan. Seuraavaksi kokeilen myös nautaa porsaan sijaan. Naudan kanssa Porkmafia mausteetkin toiminevat vielä paremmin. Poppamiehengarlic rub on makkarassa todella hyvää, tätä tuli maisteltua Pitmaster kurssilla.

Valmistaminen on helpompaa kuin luullaan. Tavaraa tulee ihan kiitettävästi mutta ei kai ole mikään pakko koko suolta käyttää, voit tehdä puolet ja laittaa loppusuolen takaisin suolaveteen ja jääkaappiin. Siellä se säilyy melko pitkään. Jos et jaksa säilyttää niin heitä menee. Mitä tämä humppa sitten maksaa. Koko satsi oli n. 40 euroa. Lihat, silava ja suoli maksoivat 33 euroa Wigreniltä.

Maggaran tekoon kansalaiset!

 P.S. Jos ihmettelet omituisia kappalejakoa/katkoja niin en ole oikein sinut tämän blogisoftan kanssa...







1 kommentti: