Koska kaikkea voidaan grillata, tuli tehtyä pieni testi
lampaankäävän ja tatin kanssa. Sienet
ovat tänä vuonna olleet ehkä hivenen ajoissa niin pääsi hyvissä ajoin
kokeilemaan. Kokeiluun valitsin nyt tatteja ja lampaankääpää. Molemmat ovat
rakenteeltaan aika vankkoja sekä maultaan kohtuullisen mietoja. Ajattelin, että
näillä on todella monia sovellusmahdollisuuksia mutta nyt mennään vain sieninä
itsenään, jätetään soveltaminen toiseen kertaan.
Laitoin sieniä kolmella eri tavalla
- Naturel
- Marinoituna oliiviöljyllä, jossa suolaa
- Marinoituna oliiviöljyllä, jossa suolaa ja valkosipulijauhetta
Ensiksi hain sienet metsästä, kappas… Sitten normaali
puhdistus ja matojen tsekkaaminen. Kun perushuolto oli tehty,
leikkasin tatin
pitkittäin. Jätin pillistön paikalleen, koska se näytti hyvältä.
Lampaankäävästä leikkasin jalan hyvin pois, muutoin en niitä leikellyt.
Leikkelyn jälkeen käsittelyn sienet aikaisemmin kuvatulla tavalla ja kiedoin
elmukelmuun. Nyssykä sitten jääkaappiin vuorokaudeksi.
Seuraavana päivänä nyssykä ulos ja avaaminen
suurella
mielenkiinnolla. Suolassa olleet sienet olivat pinnaltaan vähän pehmentyneet ja
tatit eivät olleet enää niin houkuttelevan näköisiä mutta viis siitä. Lampaankäävän
rakenne oli vielä oikein hyvä. Sitten grillataan!
Grilli suoralle tulelle! Sienet vuorotellen grilliin ja
maistelemaan. Tatessa pillistö meni aika mössöksi ja jätin ne syömättä.
Grillatessa pitää huolehtia, ettei sienet lässähdä, näin kiinteät sienet
kuitenkin kestävät hyvin kuumuutta. Anna pinnan ruskettua hyvin, grillin pitää
siis olla oikein kuuma, kun laitat sienet sinne. Nyt
maistellaan!
Naturel = Ei oikein iske. Meni hieman nahkeaksi ja kuivaksi.
Ihan OK syötävää silti ja voi toimia pienenä osakomponenttina jossain.
Oliiviöljy, suola ja valkosipulijauhe = No nyt maistuu! Tatti
on loistava lisäke tai sitten siitä
voidaan tehdä metsästäjänleivän tapaisia.
Ns pääruuaksi siitä ei ole mutta erinomainen kylkijäinen. Lampaankääpä oli
sitten jo absoluuttisen loistavaa! Tämä toimii itsessään jo pihvinä. Verkosta
olin nähnyt reseptin, jossa kääpä oli paneroitu ja tehty pihvi, tätä ajattelin
kokeilla seuraavaksi.
Johtopäätöksien aika. Ainakin tatti ja lampaankääpä sopivat
hyvin grilliin suoralle tulelle. Mausteita sienet tarvitsee ja niiden rakenne
kertoo käyttötarkoituksen. Kääpä pihviksi ja tatti lisäkkeeksi. Jos pidät sienenmausta ja olet kyllästynyt tekemään niistä aina samoja ruokia (vaikkakin
loistavia) niin kokeile grillissä! Minä teen näin ainakin jatkossakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti