torstai 3. marraskuuta 2016

Brisket: Astetta vaikeampi, monta astetta maukkaampi




Brisket eli suomeksi eturinta, on naudan yksi parhaista osista. Kuulin koko osan olemassaolosta noin vuosi sitten, joten kovin tunnettu liha ei ole. Aika harva sitä on myöskään valmistanut, koska se on kieltämättä astetta haasteellisempi – tai ainakin sen valmistaminen kestää hyvin pitkään. Tässä, jos jossain hidas kypsentäminen merkkaa. Jos sinulla on mahdollisuus saada jostain hyvin leikattu runsaalla rasvalla varustettua briskettiä, nappaa sellainen heti! Minua viisaammat bbq-konkarit tietävät kertoa, että suomalainen brisket on aivan liian vähärasvasta ja siitä on leikattu hyviä osio pois. Näin varmasti sitten on. Minun brisketti on Australian tuontia. Kädet vapisten aloitin tämän lihakimpaleen valmistamisen. Tässä tarina miten tein ja millä maustoin. Tulos oli erinomainen! Onneksi olin onnistunut taas houkuttelemaan vieraita syömään keitoksiani, jolloin saatiin kimpaletta tuhottua aika hyvin. Kaikkea ei kuitenkaan mennyt mutta huoli pois, siitä saa hyvää chili con carnea, sellaiseen leivän päälle, brisket burgereita jne. Tämä valmistui Weberin Smokey Mountain 47 (WSM) pänikässä. Siitä, kun laitoin briketit palamaan siihen, kun alettiin syömään kului n. 13 tuntia. Tämä on pitkä mutta antoisa projekti.

Mutta nyt hommiin!

Brisketin ostamisessa on tärkeää, että siitä löytyy rasvaa. Työtapaturman vuoksi minulla ei ole valokuvaa brisketistä ennen saatikka jälkeen trimmauksen, joten sitten näin sanallisesti. Könttini oli viitisen kiloa. Kun olet ottanut brisketin esille sitä voi – ja pitää – vähän trimmata. Trimmaaminen tässä tarkoittaa sitä, että ns. kovat rasvat leikataan kohtuullisesti pois. Kohtuullisesti siksi, että trimmaamiseen saa
käytettyä tuntitolkulla aikaa eikä lopputulos parane, joten suurimmat kovat rasvat pois. Tunnet kyllä sormilla eron kovan ja pehmeän rasvan välillä. Jätä kaikki pehmeä rasva paikalleen. Minulle kävi vielä niin epäonnisesti, että koko brisketti ei mahtunut savustimeen kokonaisena vaan siitä piti ottaa pala pois. Otin  päädyn ja laitoin sen savustimen toiselle tasolle. Laita lihan päälle rubi. Käytin tässä Porkmafian Memphismudia 4/5 ja osin Texas Goldia 1/5. Muuta maustetta ei tarvitse. Laita tässä vaiheessa savustimeen lämmöt päälle. Täytin WSM:n alaosan puolilleen brikettejä ja laitoin piippusytkään reilu puolet brikettejä lämpiämään. Kun briketit olivat valmiit kaadoin ne WSM:ssa olevien brikettien keskelle. Olin tehnyt keskelle pienen ”montun”, johon laitoin kuumat briketit. Sitten WSM:n kasaus eli runko päälle, vesiastia täyteen lämmintä vettä ja ritilät. Anna lämmön nousta noin 120-140 välille ja laita brisketti sisään. Tässä vaiheessa lämpö laskee mutta ei paniikkia, sieltä se kömpii takaisin ylös. Tässä vaiheessa laitoin kolme omenapuun palasta savustamaan. Pidä savustimen lämmöt n. 110-120 tietämillä. Lisää pari omena puun palasta parin tunnin jälkeen. Briketit pitävät savustimen lämpimänä noin kolme tuntia, joten saat lämmitellä brikettejä välillä lisää. Jossain vaiheessa brisketin sisälämpötila pysähtyy. Minulla se jumahti reilut 70 asteeseen. Tässä vaiheessa ota liha pois ja laita se foliolle, kaada pari desiä kokista päälle. Kääri liha muutamaan kierrokseen foliota ja laita takaisin savustimeen. Kun lihan sisälämpö oli karvan alle 100, otin kääreen pois ja laitoin pyyhkeen ympärille. Sitten pistin kääreen kylmälaukkuun ja kansi kiinni. Idea on mureuttaa lihaa entisestään ja näin se pysyy lämpimänä pitkään. Pidin lihaa reilut kaksi tuntia laukussa.

Kyllä oli juhlallinen hetki, kun liha otettiin laatikosta ja nostettiin leikattavaksi. Tulos oli ensimmäiseksi briskettini erinomainen. Pinta oikein tumma, jopa musta. Tämä ei ole palanutta vaan sitä kutsutaan nimellä bark, pinta on oikein imenyt savusta ja mausteista makua – taivaallista. Sitten vain siivuttamaan. 

Paistinesteet kannattaa ottaa talteen, siitä saa hyvän liemen jota laittaa muutama tippa lihan päälle. Tein tämän lisäksi muurikkapottuja ja paahdettuja vihanneksia. Nyt taas tietää oman mahansa venymiskapasiteetin...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti