sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Parempi illallinen, parsaa ja pihviä

Ilmeisesti jotain on mennyt lastenkasvatuksessa oikein, kun esikoinen pyysi syntymäpäiväruuaksi
grilliruokaa. Tässä siis esimerkki ateriasta, joka toimii verrattain hyvin, mikäli haluaa laittaa ”vähän parempaa” grillistä.

Alkuruuaksi oli grillattua parsaa hollandaiskastikkeella. Pääruuaksi naudan ulkofilepihvit perunapihveillä. Jälkiruuaksi oli sitten jäätelö, jota en tällä kertaa grillannut…

Tällä hetkellä parsat ovat oikein hyviä. Alkuun grillattiin vihreää parsaa, joille tehtiin
hollandaiskastike. Sen verran lipsuttiin, että kastike tehtiin valmispussista – hyvä se on. Haluan, että parsassa on hyvä suutuntuma eli tietää syövänsä muutakin kuin pehmeäksi menneitä säikeitä. Grillaaminen on siksi erityisen herkkää, ei saa polttaa mutta ei saa jäädä kovaksikaan. Ensin parsoista kuoritaan ohuelti pintaa pois ja katkaistaan puumainen tyvi. Kovin paksuja parsoja ei kannata hankkia, ne ovat melkoisia puita. Kun parsat on kuorittu, laitoin niihin vähän oliiviöljyä pintaan ja jätin maustumaan
vajaaksi tunniksi. Sitten voi halkaista valkosipulit ja laittaa pinnalle pikkusen öljyä ja suolaa. Anna maustua, nämä menee sitten pääruuan kanssa grilliin.

Perunoiksi on hyvä valita noin golfpallon kokoisia pottuja, ne pitää pestä todella hyvin. Laita perunat kiehumaan sekä lisää veteen suolaa niin, että se selvästi maistuu vedessä. Sitten grilli kuumaksi. Tähän on hyvä käyttää täysipiipullinen brikettejä. Tässä vielä pelkkien perunoiden ohje Weberin sivuilta

Grillin lämmetessä valmistelaan kanasormet. Näitä on käsitelty aikaisemmin joten linkki niihin tästä. Pomminvarma hitti lapsukaisille.

Kun perunat ovat valmiit anna niiden jäähtyä hetki ja purista niitä varovasti paistinpannulla. Idea on saada peruna ”rikki” mutta ei mössöksi. Paksuus on noin kaksi senttiä. Minulla meni muutama peruna kyllä aivan päreiksi, joten vielä on opittavaa. Laitoin perunoiden päälle tässä vaiheessa vielä hivenen oliiviöljyä sekä suolaa.

Nyt kaatamaan briketit grilliin ja kansi hetkeksi kiinni.

Tässä vaiheessa on hyvä tehdä olut- ja hollandaiskastike. Olutkastikkeeseen tulee tummaa olutta (käytin Foundersin porteria) 2 dl, kuohukermaa 2 dl, lihalientä n. 1 dl (keitin tämän 0,5 nestettä fonduesta mutta lisäsin vielä n. puoli
palaa lihaliemikuutiota), mustaherukkahyytelöä 3 rkl. Kaikki ainekset sekaan kattilaan ja muhimaan. Kastike suurustetaan sitten lähempänä tarjoilua. Hollandaiskastike pussissa olevan ohjeen mukaan.
Grilli on nyt kuuma. Laitetaan parsat suoralle tulelle hetkeksi. Pinnan pitää tummentua ja pään hivenen palaa. Parsaa käännellään muutamaan otteeseen, jotta se saa väriä ympäriinsä. Tämän jälkeen nostin ne vielä vuokaan ja pidin muutaman minuutin kansi kiinni lämpiämässä. Sitten nopeasti parsat pöytään ja heti lautaselle, vähän kastiketta päälle ja nauttimaan!
Alkupalojen jälkeen on pääruuan vuoro. Ensiksi perunapihvit grilliin. Anna niiden olla siellä kansi kiinni jotakin minuutteja. Älä laita suoralle tulelle vaan siihen ”viereen” epäsuoralle tulelle, näin pottu ei pala. Jos peruna ei ole ihan mäsänä sitä voi kääntää kertaalleen. Mulla se onnistui parin perunan kanssa. Sitten kanasormet suoraan tuleen niin, että pinta muuttaa ruskeaksi. Tämän jälkeen siirto epäsuoralle tulelle. Samanaikaisesti grilliin myös halkaistut valkosipulit, käsittele niitä varoen muuten kynnet voi pudota sipulista ja
niiden keräily on pykälää kypsempää touhua.
Kansi kiinni muutamaksi minuutiksi ja anna grillin kerätä lämpöä. Ritilan pitäisi olla nyt riittävän kuuma pihveille. Pihvit ritilälle suoralle tulelle ja kansi kiinni. Tässä vaiheessa on hyvä kääntää valkosipulit toisin päin ja siirtää pois kuumimmasta paikasta. Paistoaika riippuu toki siitä kuinka kypsän pihvin haluat. Itse syön sen medium - / rare kypsyydellä, jolloin n. minuutti / puoli on hyvä. Kun pihvit ovat valmiina niin kaikki tavarat ulos grillistä ja tarjoiltavaksi. Muistahan kastikkeet sieltä liedeltä mukaan, joskus ovat kiireessä jääneet sinne… Muuten kyljessä tulee hienosti höyrystettyjä vihanneksia, mukava vastapaino tukuselle pihville.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti