tiistai 1. syyskuuta 2015

Savustettua kasleria padassa

 
Pieni tauko kirjottelussa mutta huoli pois, grilli on kuumana edelleen vähintään kolmena päivänä viikossa!

Yksi suosikki lisävarusteista rakkaaseen Weberiini on pata. Tämän riemulaitteen sain muutama kuukausi sitten synttärilahjaksi. Käydäänpä läpi miten saatiin erinomaista savulta maistuvaa kaslerpataa.

Perinteisesti liha hankittiin Paijalta. Kokoa köntillä oli palttiarallaan kilon verran. Ensimmäiseksi otettiin luonnollisesti köntti lämpenemään. Päälle hieroin seosta, jossa on annosteluohjeen mukaan Poppamiehen Burgers and ribs maustetta, jonka olin sekoittanut punaviiniin. Laitoin taas tilkan vaahterasiirappia mukaan. 

Tämän jälkeen köntti meni savustimeen, jossa se vietti aikaa noin viisi tuntia. Lisäsin nelisen kertaa n. kourallisen weberin whiskeylastuja. Tässä menin ehkä liiallisuuksiin ja vähempikin olisi riittänyt – ainakin muun perheen mielestä… Siellä liha savustui 90-100 asteen lämpötilassa.

Kun liha saavutti loogisen 66,6 lämpötilan oli aika siirtää se pataan. Pata grilliin ja jonkin verran vettä perään – olikohan noin 0,75 litraa. Vesi lämpenemään ja vihannekset sekaan. 

Mausteiksi
-          Kaksi lihaliemikuutiota
-          Viisi sipulia, jotka leikkasin lohkoiksi
-          Valkosipuli
-          Syvä lautasellinen porkkanatikkuja
-          Tuoretta tinjamia ja rosmariinia

Lihan siivutin noin sentin/puolentoista paksuiksi siivuiksi, jonka jälkeen laitoin ne pataan. Tämän jälkeen vielä pari purkkia ruokakermaa. Kun neste kiehui lisäsin noin desin sokeria.
Tässä liemessä annoin lihojen muhia reilun tunnin, välillä piti vettä lisätä ja sekauttaa pataa ettei kärähtänyt. Pata pois grillistä n. 30 min ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantua.

Liha oli todella mureaa ja kaikki maut hyvin esillä. Tämä siis oma mielipiteeni, joka ei ihan mennyt yksiin muiden kanssa. Muut olivat toki sitä mieltä, että liha oli todella mureaa mutta pykälän liian savuista. Onneksi makuasioista ei voi kiistellä…. Lisäkkeenä oli perunamuusi - avot!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti