sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Mureketta Weberissä

Grilli on aivan loistava laitos murekkeen valmistukseen. Grilliin tarvitaan piippusytkällinen weberin brikettejä, näin taataan lämpötilan pysyvän maltillisena, max 220 astetta. Jos lämpötila tästä nousee niin säädä venttiileillä lämpöä matalammaksi. Muistathan, että weber toimii kiertoilmauunin kaltaisesti, kun kansi on kiinni. Kaasulla lämmönsäätö onnistunee myös ihan hyvin, hiiliä en käyttäisi. Hiilet palavat niin kuumana, että todennäköisesti pötkäleen pinta palaa ja jää sisältä raa´aksi.
Taikina:
  • Teristen Herefordia 1 kg
  • kaksi kananmunaa
  • 2 tlk  pekonisuolaa
  • 2 tlk tavallista suolaa (tätä voi laittaa enemmänkin)
  • Kansas City BBQ –soosia n. 1 dl. Jos haluaa potkua niin voi laittaa esim. Kentucky-soosia
  • Kuivasipulia 0,71 dl (tarkkaa touhua)




Anna jauhelihan lämmetä ensin puolisen tuntia, näin käet ei jäädy vatkatessa. Hommahan on maailman yksinkertaisin eli vaivataan taikina kunnolla sekaisin ja muotoillaan pötkyläksi foliovuokaan. Jos olisin ihan itse saanut päättää, niin olisin keitellyt kananmunia murekkeen sisään mutta asiat ei aina ole näin ruusuisesti. Toinen tuunaus olisi voinut olla laittaa jotain hapokkuutta taikinaan, esim puolukoita. Grillaa epäsuoralla tulella kansi kiinni, kun murekkeen lämpötila huitelee 65 asteen tienoilla, niin valmista on. Paistoaika liikkuu n. 30 minuutin tienoilla. Anna pötkylän rauhoittua folion alla n. 10-15 min ennen tarjoilua. Tämä mureke on syötävä sitten puolukkasurvoksen kanssa, muuten ruoka jää kaipaamaan happoa.
 
Kastike

Kastikkeeksi tein perinteisen ”joulukinkkukastikkeeni” Kastike tehdään kastikekattilassa tai pannussa

  • Rasvaa noin puolitoista desia pannulle tirisemään
  • Ruskistetaan vehnäjauhoa ruskeaksi (älä polta!) niin että suuruste on hienosti notkeaa eikä kökköönny
  • Sitten kaadetaan vettä noin 4 dl, niin että saadaan kohtuullisen notkea ”alkukastike”. Tähän laitetaan yksi lihaliemikuutio ja mahdollisesti hivenen ketsuppia. 
Sitten keitellään kastike sopivan paksuiseksi.


Lisukkeiksi suosittelen pernoja, Siikli on aivan loistava valinta! Pernamuusi toimii myös hienosti eikä silloin välttämättä tarvitse kastiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti