Nyt päätettiin tehdä vähän hienompaa. Vaikka ranskalaiset ja
pihvi eivät kuulosta kauhean fiiniltä mutta, kun ranut tekee itse, niin johan
on makua. Ranskalaiset tein grillissä (luonnollisesti) mutta onnistuu varmasti
rasvakeittimessä tai liedellä kattilassa. Friteerauksen tein Weberin
wokkipannussa ja lämmöt Weberin briketeillä.
Tehdäänpä perunoita
1,5 kg kiinteää perunaa puhtaaksi pestynä
1 dl oliiviöljyä
1 rkl paprikajauhe
1 rkl valkosipulijauhe
0,75 rkl suolaa
1,5 litraa rypsiöljyä paistamiseen
1 dl oliiviöljyä
1 rkl paprikajauhe
1 rkl valkosipulijauhe
0,75 rkl suolaa
1,5 litraa rypsiöljyä paistamiseen
Suikaloi peruna n. 5mmx5mm suikaleiksi. Minä vetäsin perunat
Tupperwaran vihannessuikalehärvelillä (en tiedä oikeaa nimeä…) ja sain
suikaleet nopeasti ja tasalaatuisena. Suikalointi onnistuu ihan hyvin
veitselläkin. Sekoita öljy ja mausteet kupissa, kaada suikaleiden sekaan ja
sekoita. Anna olla maustua puolisen tuntia. Laita grilliin tulet ja valmistele
se suoraan tuleen. Kun briketit ovat valmiita, laita pannu suoralle tulella.
Kaada öljy pannuun. Nyt kuivaamaan perunat. Kaada perunat talouspaperin päälle
ja kuivaile niitä vähän, mitään taidetta ei kannata tehdä mutta mitä
kuivemmaksi saat sen parempi. Mausteet ovat jo ehtineet vähän imeytymään.
Kun
rasva on n. 190 astetta laita ensimmäinen satsi friteerautumaan. Tämä pitää
tehdä useampana pienempänä annoksena, ettei rasvan lämpötila laske liikaa. Kun
perunoiden pinta on saanut väriä nostele ne astiaan, jossa saat suurimman öljyt
valutettua. Minä käytin uunivuokaa, jonka pohjalla oli talouspaperia. Vuoka on
siinäkin näppärä, että voit samalla suolata perunat. Paljoa suolaa ei tarvitse.
Laita perunat johonkin lämpimään odottamaan muiden valmistumista esim. toiseen
grilliin tai uuniin. Mitä kauemmin joudut pitämään perunoita lämpimänä sitä
enemmän ne nahistuvat – valitettavasti.
Perunoiden valmistuttua on aika pihville. Laita grilliin
brikettien sekaan hyvää ja kuumasti palavaa hiiltä, esim. Marienburgia. Hiilloksen
valmistuttua laita sisäfile pihvi suoralle tulelle. Pihvi alkaa olemaan hyvä
käännettäväksi, kun lihasnesteet alkaa nousta pinnalle. Käännön jälkeen laita
paistetulle pinnalle suolaa. Mitään muuta maustetta ei tarvita. Pihvi on sitten
lopullisesti valmis, kun lihasneste tulee taas esille. Tämä kypsyys on medium
tai medium miinus.
Sitten vaan komeudet lautaselle ja nauttimaan. Laitoin
pihvin päälle itsetehtyä valkosipulimaustevoita – tulos oli huikea!
Mies ja Grilli -facebooksivulla on videota perunoiden friteeraamisesta, kannattaa käydä katsomassa.
Nauttikaa hyvät kansalaiset!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti