tiistai 14. helmikuuta 2017

Marmorisoidut naudan ulkofilepihvit ja uuniperunat savukaslertäytteellä


Tuttu ja turvallinen valinta pihvilihaksi on sisäfile eikä kovinkaan moni rohkene kokeilla ulkofileestä kunnon pihviä. Rohkaiskaahan mielenne, sillä hienosti marmorisoitunut ulkofilepihvi suorastaan sulaa suussa! Pihviä ostaessa pitää tarkistaa, että siitä löytyy ”rasvaraidat” = marmorisoitunut. Hae kunnon pihvilihat AINA lihatiskistä ja keskustele myyjän kanssa. Tehdään pihvit pippurireunuksella. Tämä herkku on Wigrenin tehtaanmyymälästä, jonka tiskistä löytyy erinomaista lihaa. Itselleni oli ainakin yllätys kuinka hyvä valikoima siellä on. Käykää katsomassa! 

Lihan kyytipojaksi valmistin uuniperunat pidemmän kaavan mukaan. Perunan täytteen tein seitsemän tuntia savussa olleesta kaslerista, tämän jälkeen käytin perunat vielä juustokuorrutteella grillissä – HYVÄÄ! 

Päätin tällä erää kokeilla valmiiksi savustettua lihaa ja samasta paikasta tämä löytyi kuin ulkofilekin. Samasta savukaslerista tein vielä pitsankin mutta siitä tarinaa myöhemmin…

Pihvitarvikkeet
n. 700 g marmorisoitunutta ulkofilepihviä (neljä pihviä)
Mustapippurirouhetta
Kivisuolaa
Wigrenin marinadijauhetta

Perunat
1 kg rosamunda uuniperunaa
80 g hienonettua savustettua kassleria
1 rkl Wigren marinadijauhetta (kuva alla)
2 dl ranskankermaa
Mustapippurirouhetta
Kivisuolaa



Laita uuni lämpiämään n 200 asteeseen. Pese perunat ja kääri folioon. Laita perunat uuniin ja anna niiden olla tunnin verran. Nyt on hyvä tehdä perunan täyte valmiiksi. Silppua savukasler pieniksi muruiksi ja sekoita ranskankerman kanssa. Laita mukaan muutama ”pyöräytys” kivisuolaa ja mustapippuria, sekoita. Laita sitten täyte jääkaappiin maustumaan. Kokeile n. tunnin jälkeen hammastikulla onko peruna pehmeää. Peruna on valmis, kun tikku uppoaa vaivatta perunaan. 

Mene laittamaan grilli kuumaksi. Laita noin ¾ piipullista brikettejä. Tavoitellaan grilliin n. 175/200 asteen lämpöjä. Kun briketit ovat valmiin valmistele grillin keskusta suoraan tuleen. Jos käytät Weberiä käytä GBS valurauta ritilää. Jos käytät kaasugrilliä niin samoilla opeilla kaasun säätö. 

Ota perunoista folio pois ja viillä ”rasti” vähän yli puolen perunan. Laita varovasti täytettä perunaan ja juustoraaste päälle. Vie perunat grilliin epäsuoralle tulelle. Perunat ovat valmiit, kun juusto on sulanut ja saanut vähän väriä. Älä pidä niitä liian kauan grillissä tai ne leviävät. Ota perunat sisälle ja laita anna grillin lämmetä vielä hetki. Valmistele sillä aikaa pihvit. Laita lautaselle pippuri ja marinadijauhe sekaisin. Pyöritä pihvien reunat pippurissa rauhallisesti niin, että seos tarttuu hyvin koko alueeseen.

Sitten pihvit grilliin. Minä pidän medium- valmiusasteesta. Sopiva kypsyys tulee, kun pihvin pinta alkaa hikoilla. Käännä tässä vaiheessa pihvit. Pyöräytä myllystä suolaa molemmille puolille Aikaa tähän operaatioon ei kulu kuin viitisen minuuttia – riippuen pihvin paksuudesta. Ota pihvit pois ja annan niiden rauhoittua hetki, näin punaiseksi jätettynä aikaa rauhoittumiseen juuri tarvitse.

Sitten vain tarjolle! Täytettä on varmasti jäänyt, joten voit lisäillä sitä perunaan. Tein pienen ruskean kastikkeen mutta rehellisesti ajatellen ei tämä mitään kastiketta tarvitse. Ääntä kohti hyvän viinin tai oluen kera! Vihanneksia olisi voinut paahtaa mukaan mutta menköön tällä kertaa ilman niitä.

NAUTI!






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti