Näitä pihvejä ei ole vielä kovin yleisesti saatavilla mutta jos niihin törmäät niin osta välittömästi. Pari sanaa itse lihasta. Tomahawk on naudan kylkeä ja nimi tulee pihvin ulkomuodosta, joka näyttää kirveeltä. Kun ottaa luusta kiinni tuntee, että kyse on massiivisesta lihasta. Liha on verrattain rasvainen, jolloin se sopii erinomaisesti grilliin. Ihan entrecoten rasvaisuutta ei ole mutta hyvä kuitenkin. Tämä pihvi on ruokapöydän kuningas, joten muut lisäkkeet on parasta olla sopusoinnussa lihan kanssa. Tässä pieni tarina miten minä lihan tein ja mitä sen kanssa. Grillauskuvat on aika tummia, johtuen siitä, että grillasin taskulampun valossa...
Ostin pihvit
Paijan tilateurastamolta, hintaa näillä on n. 25 euroa / kg. Pari pihviä oli n.
1,2 kg eli syötävää riittää useammallekin. Ateriani koostui uunissa tehdyistä
lohkoperunoista, itse tehdystä valkosipulimajoneesista ja pihveistä. Aloita
ensimmäisenä valkosipulimajoneesista, koska majoneesi paranee mitä pidempään
annat sen maustua – tee vaikka edellisenä päivänä. Majoneesi on aikaisemminkin
ollut esillä (tex mex -nuggetit ja valkosipulimajoneesi) mutta tässä vielä
kertauksen vuoksi tässä copy pastena.
Valkosipulimajoneesi:
2 dl rypsiöljyä
Vähän vajaa
ruokalusikallinen Auran vihreää sinappia
2 ml sokeria
1 ml suolaa
1,5 ml
sitruunamehua
Viisi
valkosipulin kynttä
Tehdään valkosipulimajoneesi
Tehdään ensin
majoneesi maustumaan. Aina parempi, jos teet sen jo edellisenä päivänä
maustumaan. Oleellista on, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä.
Sekoittamiseen tarvitse sauvasekoittimen, joten otappa se esille. Laita
rypsiöljy kapeaan ja korkeaan astiaan, minä käytin tuoppia. Riko sen jälkeen
muna öljyyn, huolehdi ettei keltuainen rikkoudu. Jos keltuainen rikkoutuu, niin
uusiksi meni. Laita tämän jälkeen muut ainekset mukiin. Aseta sauvasekoitin
astiaan niin, että keltuainen on sekoittimen ”teräosassa”. Paina kone käyntiin,
pidä paikallaan n viisi sekuntia ja ala nostaa sekoitinta hissukseen ylöspäin.
Ja kappas! Olet tehnyt majoneesia! Voit muutaman kerran liikutella sekoitinta
ylös alas, jos mieli tekee. Ota sekoitin pois. Purista valkosipulit
valkosipulipuristimella majoneesiin, sekauta sitten muutaman kerran. Nyt sitten
jääkaappiin maustumaan, muista laittaa astiaan kansi ja jos sellaista ei ole
niin elmukelmu päälle.
Kun ruokailuun
on noin tunti naksauta uuni 225 asteeseen ja kiertoilma. Nosta samalla pihvit
huoneen lämpöön. Seuraavaksi perunoiden kimppuun.
Tarvitset:
1kg perunoita
1 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
10 ml
savupaprikajauhetta
Neljälle
hengelle riittää mainiosti n. 1 kg perunaa. Osta isohkoja perunoita. Pese ne hyvin ja leikkaa lohkoiksi. Jätä lohkot astiaan ja tee sitten mauste. sekoita
suola, paprikajauhe ja oliiviöljy keskenään. Kaada sitten öljy perunoiden
päälle ja sekoita niin, että perunoiden pinnat kostuvat. Tässä raossa mene
laittamaan grilliin ¾ piippusytkällistä brikettejä lämpiämään. Uuni on
arvatenkin nyt valmis, laita perunat uuniin niin, että ne eivät pellillä
kosketa toisiaan. Perunoilla kestää n. 25 minuuttia valmistua, jos tulee liian tummaa niin ota kiertoilma pois päältä. Kun briketit
ovat valmiit kaada ne grillin keskelle ja laita ritilä päälle. Jos sinulla on
valurauta ritilä niin käytä ehdottomasti sitä. Jos sinulla on kaasu grilli niin
laita grilli kuumenemään hyvissä ajoin. Grillien pitää lämmetä n. 5 minuuttia,
jotta ritilät saavuttavat oikean lämpötilan.
Sitten pihvit
grilliin! Voi sitä juhlallista hetkeä. Anna lihan paistua kaikessa rauhassa,
älä töki sitä, älä taivasta vaan nauti tirinästä ja taivaallisesta tuoksusta.
Anna paistua n. 5 min toiselta puolelta ja käännä sitten. Laita myllyllä suolaa
paistettuun pintaan. Sama juttu toiselle puolelle. Kun nostat pihvit folion
päälle suolattu puoli alaspäin niin suolaa sitten toinenkin puoli. Laita folio
kiinni ja anna lihan vetäytyä kymmenisen minuuttia, näin liha rauhoittuu ja
maku tasaantuu. Lihan lämpötila kannattaa mitata, medium on noin 60 astetta.
Tomahawk antaa kuitenkin paljon anteeksi, vaikka menisi liian kypsäksi.
Perunat ja
pihvit ovat suunnilleen samoihin aikoihin valmiina. Sitten vain tarjolle ja
nauttimaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti