Grilli on aivan loistava laitos murekkeen valmistukseen.
Grilliin tarvitaan piippusytkällinen weberin brikettejä, näin taataan lämpötilan
pysyvän maltillisena, max 220 astetta. Jos lämpötila tästä nousee niin säädä
venttiileillä lämpöä matalammaksi. Muistathan, että weber toimii
kiertoilmauunin kaltaisesti, kun kansi on kiinni. Kaasulla lämmönsäätö
onnistunee myös ihan hyvin, hiiliä en käyttäisi. Hiilet palavat niin kuumana,
että todennäköisesti pötkäleen pinta palaa ja jää sisältä raa´aksi.
Taikina:
- Teristen Herefordia 1 kg
- kaksi kananmunaa
- 2 tlk pekonisuolaa
- 2 tlk tavallista suolaa (tätä voi laittaa enemmänkin)
- Kansas City BBQ –soosia n. 1 dl. Jos haluaa potkua niin voi laittaa esim. Kentucky-soosia
- Kuivasipulia 0,71 dl (tarkkaa touhua)
Anna jauhelihan lämmetä ensin puolisen tuntia, näin käet ei
jäädy vatkatessa. Hommahan on maailman yksinkertaisin eli vaivataan taikina
kunnolla sekaisin ja muotoillaan pötkyläksi foliovuokaan. Jos olisin ihan itse
saanut päättää, niin olisin keitellyt kananmunia murekkeen sisään mutta asiat ei
aina ole näin ruusuisesti. Toinen tuunaus olisi voinut olla laittaa jotain
hapokkuutta taikinaan, esim puolukoita. Grillaa epäsuoralla tulella kansi
kiinni, kun murekkeen lämpötila huitelee 65 asteen tienoilla, niin valmista on.
Paistoaika liikkuu n. 30 minuutin tienoilla. Anna pötkylän rauhoittua folion
alla n. 10-15 min ennen tarjoilua. Tämä mureke on syötävä sitten
puolukkasurvoksen kanssa, muuten ruoka jää kaipaamaan happoa.
Kastikkeeksi tein perinteisen ”joulukinkkukastikkeeni” Kastike tehdään kastikekattilassa tai pannussa
- Rasvaa noin puolitoista desia pannulle tirisemään
- Ruskistetaan vehnäjauhoa ruskeaksi (älä polta!) niin että suuruste on hienosti notkeaa eikä kökköönny
- Sitten kaadetaan vettä noin 4 dl, niin että saadaan kohtuullisen notkea ”alkukastike”. Tähän laitetaan yksi lihaliemikuutio ja mahdollisesti hivenen ketsuppia.
Lisukkeiksi suosittelen pernoja, Siikli on aivan loistava
valinta! Pernamuusi toimii myös hienosti eikä silloin välttämättä tarvitse
kastiketta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti