Pieni tauko kirjottelussa mutta huoli pois, grilli on
kuumana edelleen vähintään kolmena päivänä viikossa!
Yksi suosikki lisävarusteista rakkaaseen Weberiini on pata.
Tämän riemulaitteen sain muutama kuukausi sitten synttärilahjaksi. Käydäänpä
läpi miten saatiin erinomaista savulta maistuvaa kaslerpataa.
Perinteisesti liha hankittiin Paijalta. Kokoa köntillä oli
palttiarallaan kilon verran. Ensimmäiseksi otettiin luonnollisesti köntti
lämpenemään. Päälle hieroin seosta, jossa on annosteluohjeen mukaan Poppamiehen Burgers and ribs maustetta, jonka olin sekoittanut punaviiniin. Laitoin taas tilkan
vaahterasiirappia mukaan.
Tämän jälkeen köntti meni savustimeen, jossa se
vietti aikaa noin viisi tuntia. Lisäsin nelisen kertaa n. kourallisen weberin
whiskeylastuja. Tässä menin ehkä liiallisuuksiin ja vähempikin olisi riittänyt –
ainakin muun perheen mielestä… Siellä liha savustui 90-100 asteen lämpötilassa.
Kun liha saavutti loogisen 66,6 lämpötilan oli aika siirtää
se pataan. Pata grilliin ja jonkin verran vettä perään – olikohan noin 0,75
litraa. Vesi lämpenemään ja vihannekset sekaan.
Mausteiksi
- Kaksi lihaliemikuutiota
-
Viisi sipulia, jotka leikkasin
lohkoiksi
-
Valkosipuli
-
Syvä lautasellinen porkkanatikkuja
-
Tuoretta tinjamia ja rosmariinia
Lihan siivutin noin sentin/puolentoista paksuiksi siivuiksi,
jonka jälkeen laitoin ne pataan. Tämän jälkeen vielä pari purkkia ruokakermaa.
Kun neste kiehui lisäsin noin desin sokeria.
Tässä liemessä annoin lihojen muhia reilun tunnin, välillä
piti vettä lisätä ja sekauttaa pataa ettei kärähtänyt. Pata pois grillistä n.
30 min ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantua.
Liha oli todella mureaa ja kaikki maut hyvin esillä. Tämä
siis oma mielipiteeni, joka ei ihan mennyt yksiin muiden kanssa. Muut olivat
toki sitä mieltä, että liha oli todella mureaa mutta pykälän liian savuista.
Onneksi makuasioista ei voi kiistellä…. Lisäkkeenä oli perunamuusi - avot!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti