maanantai 22. lokakuuta 2018

Nachopelti grillistä – parasta!




Moni on tehnyt kotosalla nachopeltiä ja jos ei vielä ole niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ja viedäänpä asia niin pitkälle, että pyöräytetään se 300 asteisen grillin kautta. Pelti on helppo valmistaa ja onnistuu tehdä kaasu- ja hiiligrillillä. Voin vakuuttaa, että ohjeen mukaan tehtynä hiiligrillissä maku on aivan uskomaton.

Tässä meikäläisen tulkinta grillinatchopellistä

Nachoja
100 g raastettua goudaa
1 prk cheddar cheese dippiä
150 g jauhelihaa
½ pussia ranskalaista sipulikeittoa
1 Chili
½ mietoa salsaa




Hiiligrilliä käyttäessä laita ensimmäisenä piippusytytin täyteen ja tulet alle. Kaasugrilliä ei vielä tarvitse laittaa lämpiää.

Ruskista jauheliha ja sekoita n. puolipussia sipulikeittoa mausteeksi. Lado foliovuokaan natchot niin, että pohjaa ei juurikaan näy. Seuraavaksi muutamia ”nökäreitä” cheddaria ja salsaa. Hivenen juustoa ja sitten jauheliha päälle. Pilkottu chili jauhelihan päälle ja loput juustosta kuorrutteeksi.

Kaasugrilli päälle nyt ja hanat kaakkoon. Hiiligrillissä hiilet ovat varmasti jo valmiit, kaada ne toiselle puolelle grilliä. Haemme epäsuoraa tulta ja niinkin kuumaa kuin 300 astetta. Kun hiilet on kaadettu ja kansi hetken aikaa ollut kiinni, laita vuoka epäsuoralle tulelle. Kansi kiinni ja varmista, että venttiilit ovat täysin auki. Kaasugrillissä saman lailla. Lämmitä grilliä 5-10 minuuttia niin että lämpötila on n. 300 astetta. Laita grillissä vuoka epäsuoralle tulelle, käytännössä sammutat yhden polttimin ja asetat vuoan sen päälle. Epäsuorasta grillauksesta lisätietoja youtubekanavaltani (https://www.youtube.com/watch?v=9RgcmyCUN9U&t)



Aikaa ei kulu kuin seitsemisen minuuttia. Vuoka pois grillistä ja tarjolle. Päälle voi vielä laittaa cheddaria ja halutessaan muita mausteita. Minä lisäsin vielä Poppamiehen habanero soosia tuomaan lisää potkua, tätä ei välttämättä tarvitse, mikäli chili on riittävän tulinen.

Tästä annoksesta syö illanistujaisissa nelisen henkilöä. Nauttikaa hyvä grillikansa!





sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Kaalikääryleet grillistä




Niin se perinneruokakin taittuu grilliin. Nyt tuli tehtyä perinteiset kaalikääryleet hiiligrillissä pienellä bbq-twistillä. Nämä onnistuvat varmasti kaasugrillissäkin, joten voit hyvin soveltaa siihen.

Tarvitset kääryleisiin:
Keskikokoinen kaali
Yksi sipuli
400g sikanauta jauhelihaa
Kaksi kananmunaa
1 rkl Poppamiehen one for all -maustetta
1 dl keitettyä riisiä
1 dl Koskenlaskija chilijuustoa
1 tl suolaa
Vaaleaa siirappia kääryleiden voiteluun





Laita iso kattila liedelle, jossa on vettä ja 1 tl suolaa. Kairaa kaalista kara irti ja laita kaali kiehumaan. Kun kaalin lehdet pehmenevät, nostele niitä kattilasta pois ja jäähdytä kylmässä vedessä. Laita lehdet sitten kuivumaan. Lehtien keskikohtaa on hyvä ohentaa veitsellä, näin saat taiteltua lehdet paremmin kääryleiksi eikä syödessä tule liian ”tuhtia” palaa kaalia suuhun. Keittämisen jälkeen säästä puolisen litraa keitinvettä kääryleiden voiteluun.




Sekoita massa eli kaikki loput ainekset keskenään notkeaksi massaksi. Nosta noin kauhallinen massaa lehden päälle ja kääri kääryleeksi. Aseta valmiit kääryleet foliovuokaan tai muuhun vastaavaan grillin kestävään. Idea on grillata epäsuoralla tulella, joten valtavan kokoista peltiä ei voi käyttää, mikäli siitä osa menisi suoraan hiilien tai kaasugrillin polttimen päälle. Ennen grilliin laittamista laita siirappia kääryleiden päälle n. teelusikallinen / kääryle. Koita levittää siirappi mahdollisimman tasaiseksi.




Kun nämä on tehty niin sitten grilliä lämmittämään. Valmistele grilli epäsuoraan tuleen, haemme n. 170-200 asteen lämpötilaa. Laita kääryleet epäsuoralle tulelle n. puoleksi toista tunniksi ja voitele keitinliemellä kääryleen muutaman kerran.  Sitten kun pinta on kauniisti tummentunut kääryleet ovat valmiit.




Meikäläiselle kääryleet maistuu parhaimmalta keitinperunoiden, ruskean kastikkeen ja puolukkahilloin kera.

Ääntä kohti hyvä grillikansa!







keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Grillattu kokonainen porkkana



Helpompaakin helpompi lisäke kesäruokiin. Kokonainen grillattu porkkana on paitsi näyttävä niin todella hyvin makuinen.

Tarvitset tähän tuoreita porkkanoita vaikkapa torilta. Katkaise niistä naatit pois ja pese porkkana hyvin, älä kuori. Tee sen jälkeen marinadi valmiiksi. Tarvitset siihen


Sekoita öljyä n. desi ja ruokalusikallinen rubia. Seoksen pitää olla sankkaa. Voitele porkkana marinadilla ja mene valmistelemaan grilli. Haemme n. 200 asteen suoraa tulta (pieni pätkä suorasta ja epäsuorasta tulesta youtube-kanavallani). Kun grilli on valmis, laita porkkanat suoralle tulelle. Kääntele ja voitele porkkanoita välillä, pinnan pitää tulla hienosti paahtuneeksi mutta ei mustuneeksi. Kun pinta on hyvä, siirrä porkkanat epäsuoralle tulelle. Pidä siinä niin kauan, kun kovuus on halutunlainen. 

Omaan makuuni osuu napakka porkkana, jossa on suu tuntumaa, joten kovin pitkään en pidä paistumassa. Voit kokeilla kovuutta esim. hammastikulla.

Tästä siis erinomainen lisuke minkä tahansa ruuan seuraksi!

maanantai 11. kesäkuuta 2018

Bataattipihvit ja broileripekonivartaat





Nyt ollaan sellaisen herkun äärellä, että oksat pois. Muutamalla yksikertaisella aineksella loihdit makoisan grilliaterian - bataattipihvit broilerivartaan kera. Kylkeen voit tehdä, vaikka raikkaan vihreän salaatin, grillattuja valkosipuleita tai paahdettuja juureksia. Grillauksesta löytyy myös video kanavaltani, samalla käsitellään suoran ja epäsuoran tulen käyttämistä grillaamisessa. Tsekkaa sekin!
Aloitetaan valmistamine vartaista. Vartaista sellainen huomio, että me kannattaa olla kaksipiikkisiä, jolloin kääntely on helppoa.

Vartaisiin tarvitset
Broilerin paistileikettä (600 g)
Grillipekonia (400g)
Ruokaöljyä
Poppamiehen Lousiana chicken -mausteseosta

Leikkaa paistileikkeet n. 2x2 cm palasiksi. Pujota vartaaseen vuorotellen broileria ja pekonia. Taita pekoni haitariksi tai kerälle ja pistä vartaaseen, seuraavaksi broileri jne. Sekoita pieni määrä mausteseosta öljyyn, näillä sitten voitelet vartaita grillissä. Mausteseos on hivenen tulinen, joten säädä seoksen maku kohdalleen ennen levittämistä.






Bataattipihveihin tarvitset (Poppamiehen ohje)
Bataattia
Ruokaöljyä
Poppamiehen One for all -rubia
Leikkaa bataatti pihveiksi, noin puolentoista sentin siivuiksi. Sekoita öljy ja mausteseos, voitele bataatit.




Nyt grillaamaan!

GRILLAUSVIDEO TÄSTÄ, KÄSITTELEE MYÖS EPÄSUORAN JA SUORAN TULEN KÄYTTÖÄ

Valmistele grilli suoralle ja epäsuoralle tulelle. Laita bataatit ensi suoralle tulelle, käännä siinä vaiheessa, kun pinta alkaa selvästi tummumaan. Voitele pinta öljyllä ja mausteseoksella kääntämäisen jälkeen. Kun toinenkin puoli on selvästi tummunut, käännä ja siirrä epäsuoralle tulelle. Voitele taas.

Laitan tämän jälkeen vartaat suoralle tulelle. Anna niiden olla rauhassa, kunnes grillattava puoli on hyvin ruskistunut. Käännä ja voitele Lousiana Chicken -seoksella. Anna toisenkin puolen ruskistua, käännä ja siirrä epäsuoralle tulelle. Voitele taas. Pidä grillin kansi kiinni ja kokeile välillä onko bataatit valmiita. Testaa bataatti painalla kevyesti grilliottimella leikattua puolta, jos otin uppoaa vaivattomasti, niin valmista on.

Kun vartaat ja bataatit ovat valmiit niin sitten vain syömään. Kaikessa yksikertaisuudessa laitoin BBQ soosia vartaan päälle ja valkosipulimajoneesia bataattien päälle. Tämä hipoo jo absoluuttista täydellisyyttä!



tiistai 1. toukokuuta 2018

Helppo hampurilaispihvi grillistä - tsekkaa video!



Yksi perinteinen hitti grillistä on kunnon hampurilaispihvi. Tässä erittäin helppo resepti, jolla onnistut takuuvarmasti. Reseptissä on myös youtube-video, jossa paistan pihvit. Käytän pihvin muotoiluun hampurilaisprässiä, joka on oiva apuväline. Pihvien teko onnistuu ilman prässiäkin mutta silloin pihvi ei tule niin tasaiseksi. Aletaanpas tekemään piffejä!

Yksi pihvin paino on noin 110 g, jolloin saat kahdeksan pihviä

Tarvitset

700g naudan jauhelihaa, rasvapitoisuus min 17%
Yksi valkosipuli
30 g Poppamies Burgers and Ribs -rub
2 rkl Koskenlaskija chili -juustoa



Pilko valkosipuli ja vaivaa käsin kaikki ainekset jauhelihataikunaksi. Punnitse n. 110 gramman palloja sen verran, kun taikinasta tulee. Voitele sen jälkeen hampurilaisprässi öljyllä, laita pallo prässiin ja paina pihvi lituskaiseksi. Kun olet näin valmistellut pihvit, laita ne vielä jääkaappiin n. tunnin ajaksi maustumaan ja jähmettymään. Nyt sitten grilli kuumaksi, haetaan grilliin n. 200-250 asteen lämpötilaa suoralle tulelle.




Paista pihvit suoralla tulella pihvejä käännellen. Videossa tuunasin vielä pari pihviä vuohenjuustolla.

PIHVIN GRILLAUSVIDEO (YOUTUBE)

Pihvien kypsyttyä laita ne samantien sämpylän väliin ja kitusiin!

Nauttikaa



Sormisyötävä sieniherkku grillin kautta



Nyt on helppoa ja herkkua! Pikainen ohje sormisyötäväksi eikä aikaa kulu valmistamiseen kuin n. 10 minuuttia. Ideana on valmistaa maukas ja rapea bataatti sipsi, jonka päälle laitetaan sipulisieniseos. Sitten liikkeelle ja alla listaa käyttämistäni raaka-aineista.

Tarvitset

Bataatti
160g Metsäsieniä (jos et ole poiminut itse niin tämä on hyvä säilyke)
Sipuli
Öljyä
Poppamiehen one for all -rub 
100 g maustamatonta tuorejuustoa (Viola)



Kuori ja silppua sipulipieniksi kuutioiksi. Paista sienisekoitusta hetki ja lisää sitten sipuli sekaan. Idea on vähän pehmentää sipulia ja sen makua yhdessä sienten kanssa. Laita sekaan suolaa oman maun mukaan, sieni yleensä tarvitsee melko paljon suolaa. Anna vähän jäähtyä ja lisää puoli pakettia maustamatonta tuorejuustoa, sekoita hyvin. Massa on saman tien käytettävissä, joskin maku paranee mitä kauemmin annan maustua – vaikka päivän.



Nyt grilliin tulet ja anna grillin kuumentua sen aikaa, kun valmistelet bataatin. Pese bataatti hyvin ja siivuta siitä pari milliä paksuja siivuja. Älä kuori bataattia! Öljyä lastujen pinnat ja ripottele päälle rubi. Laita bataatit grilliin suoralle tulelle. Bataatti on valmis, kun se on rapea sipsi. Kääntele siivuja riittävän usein, ettei pinta pääse palamaan.



Grillauksen jälkeen anna sipsien vähän jäähtyä ja laita sienimassa bataatin päälle. Sitten ääntä kohti. Tätä voi varioida vaikka miten esim. korvaamalla sienet pulled porkilla tai käyttämällä maustettua tuorejuustoa. Laitahan kokeiluun!

maanantai 19. helmikuuta 2018

Silakkapihvit ja perunapaistos grillistä



Silakkapihvit ovat varsin perinteinen näky monien ruokapöydissä ja työpaikkaruokaloissa. Oli siis vain oikeus ja kohtuus, että pihvit päätyvät grillin hellään huomaan vihdoista viimein. Käytin tässä vielä lisämausteena setripuunlautaa, jonka päällä silakkapihvit olivat grillissä. Puun idea on antaa lisää aromia päällä pidettävään ruokaan ja voin sanoa, että hyvin toimi. Lisukkeeksi grillasin edellisen päivän perunamuusin, näin saatiin ylijäämätkin hyötykäyttöön!

Pistä ensimmäisenä setripuu kostumaan johonkin astiaan niin, että se on kokonaisuudessaan veden alla. Anna puun kostua n. 20 min ja ota pois. Pyyhkäise suurimmat vedet pinnalta pois ja siivuta sitruunaa laudan päälle. Paina sitruunoita hivenen, että sitruunamehua tulee laudalle. Jätetään lauta rauhaan ja aletaan valmistelemaan perunapaistosta. Voitele grillin kestävä pieni pata tai vuoka culinessalla. Voit toki hieroa voita reunoihin, mikäli pidät sen mausta enemmän. Laita muusi vuokaan ja ripottele päälle hitusen korppujauhoa sekä lisää muutama nokare voita.




Tässä vaiheessa voit mennä laittamaan briketit ja/tai hiilet lämpiämään (tai uunin päälle 200 astetta). Ota setripuulta sitruunan siivut pois ja laita siihen silakkafilee nahkapuoli alaspäin. Pyöritä myllystä kivisuolaa fileiden päälle. Seuraavakasi mustapippuria myllystä ja laita päälle tilliä, sitä voi laittaa runsaamminkin. Purista vielä vähän sitruunaa fileen päälle ja aseta toinen filee päälle. Laita vielä puun päällä olleet sitruuna silakkapihvien päälle siksi aikaa kun siirrät pihvit grilliin. Minä tein vielä porkkana tikkuja kalojen päälle, jotta saan pikkusen grillissä käyneitä vihanneksia lautaselle.



Valmistele grilli epäsuoraan tuleen ja laita perunapaistos grillin. Anna muusin olla kymmenisin minuuttia ja laita sitten silakat setripuun päällä grilliin epäsuoralle tulelle. Anna pihvien olla n. 20 minuuttia, valmistumisaika riippuu siitä miten kuumaksi ole grillin laittanut. Extra savunmakua saat, jos laitat ennen savupuunpalan suoraan hiilille ennen muusin laittamista grilliin. Minä laitoin omenapuunpalasen ja kyllä muuten oli vieno savun maku ruuassa – aivan loistavaa!






Sitten vain nauttimaan hyvää, edullista ja terveellistä ruokaa.