sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Flankkia lautaselle!



Tästä saat ideaa todella maukkaaseen BBQ-ruokaan, jossa päätähtenä flank (tunnetaan myös nimellä kuve). Lautaselta löytyy grillissä tehty BBQ-soosi (voi tehdä myös uunissa), paahdetut vihannekset, uunissa tehdyt lohkoperunat, itse tehty valkosipulimajoneesi ja kaiken kruununa flank-pihvi, joka mureudessaan hakee vertaistaan. Valmistelu pitää aloittaa viimeistään neljä tuntia ennen ruokailua.
Ensimmäisenä BBQ-soosin kimppuun. Voit laittaa grillin kuumaksi / uunin lämpiämään (haetaan n. 150 asteen lämpöä) ja aloittaa soosin valmistelun. Grilli valmistellaan epäsuoraan tuleen. Minä käytin valurautaista kattilaa mutta mikä tahansa kovan kuumuuden kestävä astia toimii.

BBQ-SOOSI

Laitoin soosiin (mättömestareiden ohjetta mukaillen):



1,25 dl ketsuppia
0,8 dl fariinisokeria
1,5 dl coca cola - normaali
0,25 dl tummaa siirappia
140 g paseerattua tomaattia
1 rkl omenasiiderietikkaa
0,5 rkl hienoa merisuolaa
0,5 rkl sinappijauhetta
0,5 rkl worchestershire kastiketta
3 valkosipulia
1/2 sipuli
0,5 rkl paprikajauhetta
1/2 fenkoli
0,5 rkl chilijauhetta
1 rkl jaloviinaa

Hienonna sipuli, valkosipuli ja fenkoli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Laita sitten kaikki ainekset astiaan ja grilliin/uuniin. Jos käytät uunia ja haluat savunmakua, laita sekaan 1 tl nestemäistä savua. Grillissä lisää kaksi kertaa suuria savustuspaloja (mesquite tai hicory) suoraan briketeille/hiilille tai kaasugrillissä käytä savustuslaatikkoa. Anna seoksen kiehua n. kolme tuntia, lisäillen vettä ja sekoittaen välillä. Idea on ettei se pääse palamaan pohjaan. Ota seos pois ja jauha sitä vielä sauvasekoittimella, jotta rakenteesta tulee mahdollisimman samettinen. Sitten vaan takaisin lämpöön tunniksi. Mitä pidempään pystyt pitää soosin kuumassa, sen parempi.



VALKOSIPULIMAJONEESI
Tässä välissä voi tehdä valkosipulimajoneesin maustumaan. Pääset katsomaan ohjeen tästä.

PAAHDETUT VIHANNEKSET


Paahdettuihin vihanneksiin on oiva apuväline vihanneskori. Meillä korista löytyy aina raitajuuri, keltajuuri, porkkana, sipuli, valkosipuli ja lanttu. Pilko ne pieniksi soiroiksi ja pyöräytä vähän öljyä ja suolaa sekaan. Sitten grilliin epäsuoralle tulelle. Jos käytössäsi on yksi grilli, voit siirtää sieltä soosin uuniin jatkamaan maustumista. Paahtaminen ottaa aikaa n. 40 minuuttia, muista sekoitella vihanneksia välillä niin eivät pääse palamaan. Voit myös tarvittaessa lisätä vähän öljyä.

LOHKOPERUNAT



Colombo on valikoitunut meille lohkoperunakäyttöön. Meidän viisi henkiselle perheelle valmistetaan yksi pussillinen (1kg) perunaa. Pese perunat hyvin ja leikkaa ne lohkoiksi. Tee mausteseos ja sekoita se lohkoihin.

Mausteseos:

0,5 dl ruokaöljyä
paprikajauhetta
valkosipulijauhetta
suolaa

Tämän jälkeen perunat puoleksi tunniksi uuniin kiertoilmalle 200 astetta. Kypsyyden voit varmistaa kokeilemalla esim. hammastikulla onko peruna pehmeä.

FLANK


Sitten päätähteen joka onkin yksi helpoimmista. Haasteellista on löytää kunnon lihaa ja vältä ehdottomasti valmismarinoituja lankkupihvejä. Ota pihvi lämpimään puolisentuntia ennen grillausta. Valmistele grilli suoraan tuleen ja nyt haetaan n. 200-250 asteen kuumuutta. Kun grilli on kuuma laita pihvi ritilälle. Grillaa n. 5 minuuttia / puoli. Pyöritä pihvin päälle myllystä suolaa ja pippuria. Muita mausteita et tarvitse. Tällä ajalla pihvi jää hienosti mediumiksi. Muista grillata kansi kiinni! Kun pihvi on valmis laita se lautaselle folion alle vetäytymään hetkeksi. Leikkaa se sitten siivuiksi tarjoilua varten.



NYT SYÖMÄÄN!

Projekti on ollut pitkä mutta tämä kyllä palkitsee. Sitten vain kaikki lautaselle ja ääntä kohti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti