sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Ranskalaiset ja sisäfilepihvi, grillistä molemmat



Nyt päätettiin tehdä vähän hienompaa. Vaikka ranskalaiset ja pihvi eivät kuulosta kauhean fiiniltä mutta, kun ranut tekee itse, niin johan on makua. Ranskalaiset tein grillissä (luonnollisesti) mutta onnistuu varmasti rasvakeittimessä tai liedellä kattilassa. Friteerauksen tein Weberin wokkipannussa ja lämmöt Weberin briketeillä.


Tehdäänpä perunoita

1,5 kg kiinteää perunaa puhtaaksi pestynä
1 dl oliiviöljyä
1 rkl paprikajauhe
1 rkl valkosipulijauhe
0,75 rkl suolaa
1,5 litraa rypsiöljyä paistamiseen

Suikaloi peruna n. 5mmx5mm suikaleiksi. Minä vetäsin perunat Tupperwaran vihannessuikalehärvelillä (en tiedä oikeaa nimeä…) ja sain suikaleet nopeasti ja tasalaatuisena. Suikalointi onnistuu ihan hyvin veitselläkin. Sekoita öljy ja mausteet kupissa, kaada suikaleiden sekaan ja sekoita. Anna olla maustua puolisen tuntia. Laita grilliin tulet ja valmistele se suoraan tuleen. Kun briketit ovat valmiita, laita pannu suoralle tulella. Kaada öljy pannuun. Nyt kuivaamaan perunat. Kaada perunat talouspaperin päälle ja kuivaile niitä vähän, mitään taidetta ei kannata tehdä mutta mitä kuivemmaksi saat sen parempi. Mausteet ovat jo ehtineet vähän imeytymään. 


Kun rasva on n. 190 astetta laita ensimmäinen satsi friteerautumaan. Tämä pitää tehdä useampana pienempänä annoksena, ettei rasvan lämpötila laske liikaa. Kun perunoiden pinta on saanut väriä nostele ne astiaan, jossa saat suurimman öljyt valutettua. Minä käytin uunivuokaa, jonka pohjalla oli talouspaperia. Vuoka on siinäkin näppärä, että voit samalla suolata perunat. Paljoa suolaa ei tarvitse. Laita perunat johonkin lämpimään odottamaan muiden valmistumista esim. toiseen grilliin tai uuniin. Mitä kauemmin joudut pitämään perunoita lämpimänä sitä enemmän ne nahistuvat – valitettavasti.



Perunoiden valmistuttua on aika pihville. Laita grilliin brikettien sekaan hyvää ja kuumasti palavaa hiiltä, esim. Marienburgia. Hiilloksen valmistuttua laita sisäfile pihvi suoralle tulelle. Pihvi alkaa olemaan hyvä käännettäväksi, kun lihasnesteet alkaa nousta pinnalle. Käännön jälkeen laita paistetulle pinnalle suolaa. Mitään muuta maustetta ei tarvita. Pihvi on sitten lopullisesti valmis, kun lihasneste tulee taas esille. Tämä kypsyys on medium tai medium miinus.

Sitten vaan komeudet lautaselle ja nauttimaan. Laitoin pihvin päälle itsetehtyä valkosipulimaustevoita – tulos oli huikea!

Mies ja Grilli -facebooksivulla on videota perunoiden friteeraamisesta, kannattaa käydä katsomassa.


Nauttikaa hyvät kansalaiset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti