sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Savustettu majavapata


Grillissä ja savustimessa pataruuat saa tehtyä varsin helposti ja maku hipoo absoluuttista täydellisyyttä, siksipä päätös tehdä majavapataa oli aika helppo. Muutaman tunnin projekti ja majavan etu- ja takajalka muuttui herkulliseksi savustetuksi padaksi.



Painoa saamissani lihoissa oli yhteensä oli karvan yli kilon. Trimmasin lihoista rasvat ja kalvot mahdollisimman hyvin pois, pintamausteeksi laitoin Yrjö Wigrenin marinadiseoksen, jonka jälkeen  lihat savustimeen pariksi tunniksi. Savustimena oli Weberin Smokey Mountain, jonka lämpötilaksi hain 120 astetta. Savuna käytin omenapuun savustuspaloja, joita lisäsin kaksi kappaletta suoraan kuumien brikettien päälle. Savustuksen aikana voitelin lihat pari kertaa Poppamiehen Smokey hicory BBQ-soosilla. Kovin voimakkaan makuista/tulista soosia ei kannata käyttää, koska majavan liha on aika mietoa.



Kun lihat olivat saaneet savunsa, oli aika laittaa ne pataan. Pilkoin lihoja pataan sen verran, kun helposti lähti. Pataan menee vielä kaikki eli luut lihoineen muhimaan. Hauduttamisen jälkeen loputkin lihat lähtevät luista helposti. Pataan lihojen seuraksi laitoin vettä, porkkanaa, yksi salottisipuli, tavallinen sipuli, laakerinlehti, timjamia, lihaliemikuution ja puolipulloa punaviiniä (toinen puoli meni kokkiin odotellessa).



Pata oli savustimessa pari tuntia, savustuspaloja en enää lisännyt, ettei savu peittäisi hentoa makua. Parin tunnin päästä pata oli muhinut oikein mainioksi, sitten syömään.

Kylkeen tein uuniperunan valkosipulitäytteellä ja vihreän salaatin. Savun määrä osui aika lailla kohdalleen, veikkaan että ”kovempi” savustaminen olisi peittänyt lihan maun sen sijaan että nyt se nousi hienosti esille. Jos jostain saatte käsiinne majavaa, niin laittakaa ennakkoluulottomasti kokeiluun



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti