Yksi melko harvoin tehty herkku on pastrami. Tämä aivan
taivaallinen leikkele syntyy lähtökohtaisesti naudan lihasta mutta on sitä
tehty myös mm. kalkkunastakin. Minä tekaisin pastramin naudan ulkofileestä.
Aikaa tähän menee noin viikko, joten ihan pikaruokaa tämä ei ole. Maku
kuitenkin palkitsee odottamisen. Pastramia käytetään mm. sämpylöissä, sandwisheissä
ja salaateissa. Aletaan tekemään.
n. 2 kiloa naudan ulkofilettä
Trimmaa lihaa niin, että saat suurimmat rasvat ja mahdolliset
jänteet pois. Sitten voidaan tehdä mausteliemi. Sekoita alla olevat ainekset
keskenään ja lämäytä kattilassa. Älä anna nesteen kuitenkaan kiehua, idea on
saada mausteet liukenemaan veteen.
2 litraa vettä
2,5 rkl savuista wiskiä
110 g fariinisokeria
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl chilijauhetta
½ tl rosepippuria
3 laakerinlehteä
1 kanelitanko
100 g suolaa
2,5 rkl savuista wiskiä
110 g fariinisokeria
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl chilijauhetta
½ tl rosepippuria
3 laakerinlehteä
1 kanelitanko
100 g suolaa
Laita liha mausteliemeen. Varmista, että liha on ”uppeluksissa”,
laita astia sitten jääkaappiin. Avaa astia päivittäin ja käännä liha, näin
varmistat mausteiden leviämisen tasaisemmin. Kun aika on kulunut kuutisen
päivää ota liha pois liemestä ja pyyhi liha talouspaperilla kuivaksi. Mene
laittamaan savustin kuumaksi, tavoittelemme noin 100 asteen lämpötilaa (jos
sinulla ei ole savustinta, voit tehdä tämän uunissa esim. savustuspussissa).
Savustimen lämmetessä hiero lihan pintaan Poppamiehen Slow food rubia. Laita
sitä kuitenkin vain noin 30g kiloa kohden, maun ei pidä tulla liian
hallitsevaksi. Sitten vain lihaköntti savustimeen, minä käytin omenapuunsavua
varsin runsaasti. Sisälämmön ollessa 62 otin lihan pois ja annoin jäähtyä,
jonka jälkeen leikkasin sen niin ohuiksi siivuiksi kuin osasin. Tässä vaiheessa
pastramissa maistui pinta rub aivan liian voimakkaasti. Laita siis siivut
jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Päivän aikana maku tasaantuu
loistavasti!
Minä herkuttelin yksikertaisesti ohuet siivut kahden
paahtoleivän väliin kera runsaan Poppamiehen BBQ -majoneesin. Ja eihän se
jäänyt yhteen, sen verran tuli vedettyä, että metalli valitti vyön soljessa.
Vaikka projekti on pitkä niin kokeile! Ei tämä loppujen
lopuksi ihan mahdottoman vaikeaa ja maku on aivan mahtava.
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNoniinh, onnistu jo 3:lla eli surkea sivusto mutta, asiaan, hienoa karmaa ja karmistaa, jos saisi tuon poppamiehen paskan vielä pois ja itse tehtyä tilalle litkut tms nesteet mitkä ITSE tehdään ilman kaupan pakko-ostos-mainontaa.
VastaaPoistaMoi. Mausteliemi on ihan omin kätösin tehty. Poppiksen rubia käytän koska maistuu omaan suuhun, varmastikin muutkin käy - jokainen oman makunsa mukaan.
Poista