sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Kalaa lankulla

Äkkiseltään ajatus laittaa kala laudan päälle ja grilliin kuulostaa verraittain tyhmältä. Vaan todellisuus on todellakin tarua ihmeellisempää. Tänään kokeilin kalan valmistamista setripuun laudanpalasella ja tulos oli uskomattoman hyvä!

Tarvitset tähän weber lautaa (näin kansanomaisesti ilmaistuna). juurikin tällä hetkellä Verkkokaupassa laudat ovat poistomyynnissä, äkkiä shoppaileen.

Liota lautaa vedessä noin tunnin niin se  ei pala vaan luovuttaa kosteutta ja makua kalaan. Tarvitset tähän hivenen vajaan piipullisen brikettejä, kun briketit ovat valmiit laita ne valmiiksi epäsuoraan grillaukseen. Kokeneemmat grillaajat ottavat kalasta nahan pois jo tässä vaiheessa, jotta laudan maku imeytyy paremmin kalaan. Täytyy joskus kokeilla.


Anna nyt grillin lämmetä kannen alla ja mene valmistelemaan kala. Laita kala laudan päälle. Maustoin kalan suosikillani kotigastronomin kalagrillimausteella sekä lisäsin vähän pelkkää suolaa. En halunnut maustaa liikaa, jotta setripuun maku tulisi riittävästi esiin. Päälle vielä muutamia siivuja sitruunaa. Kun tämä on tehty niin kala grilliin niin ettei laudan alla ole kuumia brikettejä. Kansi sitten kiinni.

Kala on valmis n. 10 minuutissa. Mittaa kalan lämpötila ja kun se on noin 50 astetta niin kypsää on. Älä anna mennä tämän ylitse, koska sitten kala on kuivaa. Juurikin sellaista, jota on tottunut syömään ennen kuin on hiffannut oiket lämpötilat, nim. kokemusta on.

Kalan lisukkeena toimii hienosti perunamuusi ja höyrystetyt vihannekset. Suosittelen kokeilemaan tätä - aivan loistavaa! Edelleen, varoisin käyttämästä hiiliä, koska lämpötila on liian raju, myös kaasugrillissä saattaa olla haasteellista - näin ohjeissa väitettiin. Grillin lämpö ei saisi ylittää 200 astetta. Minulla oli lämmöt n. 210 astetta ja se oli hivenen liikaa, kalan pinta ei ehtinyt saada kaunista väriä ennen kuin se oli jo kypsää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti