Tästä saat ideaa todella maukkaaseen BBQ-ruokaan, jossa
päätähtenä flank (tunnetaan myös nimellä kuve). Lautaselta löytyy grillissä
tehty BBQ-soosi (voi tehdä myös uunissa), paahdetut vihannekset, uunissa tehdyt
lohkoperunat, itse tehty valkosipulimajoneesi ja kaiken kruununa flank-pihvi,
joka mureudessaan hakee vertaistaan. Valmistelu pitää aloittaa viimeistään
neljä tuntia ennen ruokailua.
Ensimmäisenä BBQ-soosin kimppuun. Voit laittaa grillin
kuumaksi / uunin lämpiämään (haetaan n. 150 asteen lämpöä) ja aloittaa soosin valmistelun.
Grilli valmistellaan epäsuoraan tuleen. Minä käytin valurautaista kattilaa
mutta mikä tahansa kovan kuumuuden kestävä astia toimii.
BBQ-SOOSI
Laitoin soosiin (mättömestareiden ohjetta mukaillen):
1,25 dl ketsuppia
0,8 dl fariinisokeria
1,5 dl coca cola - normaali
0,25 dl tummaa siirappia
140 g paseerattua tomaattia
1 rkl omenasiiderietikkaa
0,5 rkl hienoa merisuolaa
0,5 rkl sinappijauhetta
0,5 rkl worchestershire kastiketta
3 valkosipulia
1/2 sipuli
0,5 rkl paprikajauhetta
1/2 fenkoli
0,5 rkl chilijauhetta
1 rkl jaloviinaa
Hienonna sipuli, valkosipuli ja fenkoli mahdollisimman
pieneksi silpuksi. Laita sitten kaikki ainekset astiaan ja grilliin/uuniin. Jos
käytät uunia ja haluat savunmakua, laita sekaan 1 tl nestemäistä savua. Grillissä
lisää kaksi kertaa suuria savustuspaloja (mesquite tai hicory) suoraan
briketeille/hiilille tai kaasugrillissä käytä savustuslaatikkoa. Anna seoksen
kiehua n. kolme tuntia, lisäillen vettä ja sekoittaen välillä. Idea on ettei se
pääse palamaan pohjaan. Ota seos pois ja jauha sitä vielä sauvasekoittimella,
jotta rakenteesta tulee mahdollisimman samettinen. Sitten vaan takaisin lämpöön
tunniksi. Mitä pidempään pystyt pitää soosin kuumassa, sen parempi.
VALKOSIPULIMAJONEESI
Tässä välissä voi tehdä valkosipulimajoneesin maustumaan.
Pääset katsomaan ohjeen tästä.
PAAHDETUT VIHANNEKSET
Paahdettuihin vihanneksiin on oiva apuväline vihanneskori.
Meillä korista löytyy aina raitajuuri, keltajuuri, porkkana, sipuli,
valkosipuli ja lanttu. Pilko ne pieniksi soiroiksi ja pyöräytä vähän öljyä ja
suolaa sekaan. Sitten grilliin epäsuoralle tulelle. Jos käytössäsi on yksi
grilli, voit siirtää sieltä soosin uuniin jatkamaan maustumista. Paahtaminen
ottaa aikaa n. 40 minuuttia, muista sekoitella vihanneksia välillä niin eivät
pääse palamaan. Voit myös tarvittaessa lisätä vähän öljyä.
LOHKOPERUNAT
Colombo on valikoitunut meille lohkoperunakäyttöön. Meidän
viisi henkiselle perheelle valmistetaan yksi pussillinen (1kg) perunaa. Pese
perunat hyvin ja leikkaa ne lohkoiksi. Tee mausteseos ja sekoita se lohkoihin.
Mausteseos:
0,5 dl ruokaöljyä
paprikajauhetta
valkosipulijauhetta
suolaa
paprikajauhetta
valkosipulijauhetta
suolaa
Tämän jälkeen perunat puoleksi tunniksi uuniin kiertoilmalle
200 astetta. Kypsyyden voit varmistaa kokeilemalla esim. hammastikulla onko
peruna pehmeä.
FLANK
Sitten päätähteen joka onkin yksi helpoimmista. Haasteellista
on löytää kunnon lihaa ja vältä ehdottomasti valmismarinoituja lankkupihvejä. Ota
pihvi lämpimään puolisentuntia ennen grillausta. Valmistele grilli suoraan
tuleen ja nyt haetaan n. 200-250 asteen kuumuutta. Kun grilli on kuuma laita
pihvi ritilälle. Grillaa n. 5 minuuttia / puoli. Pyöritä pihvin päälle myllystä
suolaa ja pippuria. Muita mausteita et tarvitse. Tällä ajalla pihvi jää
hienosti mediumiksi. Muista grillata kansi kiinni! Kun pihvi on valmis laita se
lautaselle folion alle vetäytymään hetkeksi. Leikkaa se sitten siivuiksi
tarjoilua varten.
NYT SYÖMÄÄN!
Projekti on ollut pitkä mutta tämä kyllä palkitsee. Sitten
vain kaikki lautaselle ja ääntä kohti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti