maanantai 19. kesäkuuta 2017

Juhannusmenyy grillistä Mies ja Grillin tapaan





Juhannus tuo kaikenlaiset grillaajat yhteen pohtimaan mitä sitä yöttömässä yössä grillaisi. Tätä mietintää helpottamaan päätin simuloida juhannuksen grillimenuun niin, että jokainen voi valita siitä haluamansa osat tai tehdä ihan kaiken. Listalta löytyy kalaa, kanaa, nautaa ja kasviksia. Pois jäi tällä kertaa porsas ja perinteinen grillimakkara. Grilleinä oli niin kaasu- kuin hiiligrillikin. Mukana myös pari juomasuositusta!

Menuussa mukana:

Liedeltä: uudet perunat ja sipulirasvamössö
Pallogrillistä: savustettu kirjolohi, naudan flank stake ja rib eye, ilmakuivattuun kinkkuun kääritty broilerin paisti, bataattipihvit ja grillattu lehtikaali
Kaasugrillistä: paahdetut vihannekset, jättikatkaravut salaattiin, broilerin paistia korianteritahnalla ja grillattu kirjolohi
Muuten tarjolla: silliä, natchoja, patonkeja, grillisalaatti, remulade ja kylmäsavulohi
Juotavaksi: Alkoholiton siideri, Hopping Brewsters Finnjävel, Fresita ja viineinä gnarly head 1924 -punaviini ja wolfberger riesling -valkoviini


Broilerin paistia korianteritahnalla




Alkuun on hyvä olla pientä naposteltavaa, jotta saa ruokahalun heräämään. Tein tarjolle broilerin paistipalat korianteritahnalla ja patongilla. Alkuperäinen tahnan ohje on Glorian Ruoka&Viini -lehdestä. Yhdestä paistin palasta tulee n. neljä settiä. Patongiksi otin valkosipulipatongin. Tee ensin tahna, tämä riittää n. kymmeneen annokseen.

Tarvitset:

1 ruukku korienateria
2 kevätsipulin vartta (ei kahden kevätsipulin varret)
1 limetti
puolidesiä rypsiöljyä
1 rkl kalakastike
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 dl mantelia
Broilerin paistia
Patonkia

Laita ruukullinen korianteria sauvasekoittimen astiaan. Pilko sekaan kevätsipulit ja laita loput
ainekset mukaan. Sekoita sauvasekoittimella tahnaksi ja anna olla ainakin pari tuntia jääkaapissa. Grillaa paistipalat hyvin ja laita myllyllä suolaa päälle. Grillaa leikattua patonkia niin, että pintaan tulee vähän ruskeaa väriä. Kun broitsu on valmista, leikkaa fileestä n. sentin levyisiä suikaleita. Laita tahnaa patongin päälle ja broileria päälle. Tässä loistava ja helppoa alkupala


Savustettua kirjolohta 




Tarvitset:

Kirjolohi
Suolaa
Sokeria

Savustaminen pallogrillissä on varsin helppoa. Tarvitset vain rasian, johon laittaa savustuslastut. Valmistele grilli epäsuoralle tulelle ja ha n. 90 asteen lämpötilaa. Jos grilli on paljon kuumempi, kala kypsyy ennen kuin savu ehtii kunnolla tarttua. Kun lämpötila on saavutettu, aseta savurasia suoran tulen päälle ja valmistele kala. Nypi ruodot pois ja ripottele pintaan sokeria ja suolaa. Laita kala grilliin epäsuoralle tulelle, kun savua on alkanut muodostua. Kalan ei tarvitse olla grillissä pitkään, n. 20 minuuttia riittää. Voit tarkistaa kalan lämpötilan, sen pitää olla yli 40 astetta. Jos kalan pintaan alkaa muodostua valkoisia ”lammikoita” kala on ylikypsää – ota äkkiä kala pois grillistä. Minulla lipsahti vähän ylikypsän puolelle – olehan tarkkana. Savuna käytin ihan perusleppälastua, jota löytää liki jokaisesta kaupasta.



Grillattu kirjolohi



Tarvitset:

Kirjolohi
Valkoviiniä
Kalamaustetta

Valmistele grilli epäsuoraan tuleen. Jos olet juuri savustanut kalan niin lisää sekamaan muutama briketti tai hiili ja anna lämmön nousta n. 130-150 asteeseen. Tee foliosta kalalle ”vuoka”, kaada kalan päälle n. puoli desiä valkoviiniä ja ripottele päälle kalamaustetta. Minä käytän
kotigastronomin grillfish-maustetta. Sitten kala grilliin. Aikaa menee parisenkymmentä minuuttia, vahdi tässäkin kalan lämpötilaa. Kala on valmista, kun lämpötila ylittää 40 astetta.

Viiniä voit käyttää myös kokkiin...



Ilmakuivattuun kinkkuun kiedotut broilerin paistileikkeet



Tarvitset:

Broilerin paistileikkeitä
Kaksi pakettia ilmakuivattua kinkkua

Tämä on yksi yksinkertaisimmista herkuista, jotka toimivat aivan loistavasti alkunaposteltavana tai osana pääruokaa. Leikkaa broilerin paistileikkeistä sentin/pari levyisiä suikaleita. Kääri suikaleet ilmakuivattuun kinkkuun. Valmista ”broitsusormet” suoralla tulella niin, että kinkku tulee rapeaksi. Voit halutessasi siirtää vielä hetkeksi epäsuoraan
tuleen. Tämä ei tarvitse mitään mausteita! Sitten vain tarjolle.


Bataattipihvit




Tämä ohje on Poppamiehen ohje.

Tarvitset

Kaksi iso bataattia (tulee n. 10 pihviä)
Poppamiehen All in One -rub
Ruokaöljyä

Kuori bataatit ja leikkaa ne n. sentin paksuisiksi siivuiksi. Voitele bataattien molemmat puolet ja ripottele All in One rubia makusi mukaan. Voin todeta tämän olevan aivan taivaallista rubia, joten voit laittaa sitä ihan huolella. Pihvit valmistellaan suoralla tulella, voitele bataatteja välillä, ettei pinta pääsee kuivumaan. Anna pinnan muuttua ihan rauhassa mustaksi, se ei ole oikeasti palanut vaan ruskettunut. Pihvit ovat valmiit, kun haarukka uppoaa pihviin kuin veitsi voihin.


Flank ja Rib Eye -pihvit




Flank stake on tullut yhdeksi muotilihaksi, joten otetaan testiin juhannuspyötään. Tätä löytyy ainakin Prismoista, kannattaa ottaa laatulihaa esim. Angusta. Ota pihvi lämpiämään vähintään puolisen tuntia ennen grillausta. Grillaa kovalla lämmöllä ja suoralla tulella. Minä otin pallossa hiilet käyttöön, niin päästiin korkeisiin lämpöihin. Samalla logiikalla menee Rib Eye, joka on minun ehdoton suosikki. Kokeilkaa tätä ihmeessä, ette varmasti tule pettymään.
Grillauksen jälkeen molempien pintaan myllystä kivisuolaa, muuta et tähän tarvitse


Grillattu lehtikaali

Tarvitset:

¾ pussillista lehtikaalia
12 kynttä valkosipulia (saa olla enemmänkin)
Desi ruokaöljyä

Virauta lehtikaalit ja kuivaa joko salaattilingossa tai”ravistelemalla”. Kuori valkosipulit ja purista öljyn sekaan. Voitele lehtikaalit ja annan maustua n. puolisen tuntia ennen grillausta. Valmistele grilli kovaan suoraan lämpöön. Laita lehtikaali suoralle tulelle ja anna hetki olla. Kaalin reunat muuttuvat hyvin tummiksi ja rapeiksi. Voit voidella öljyllä hivenen, käännä pari kertaa. Kaali kannattaa syödä mahdollisimman nopeasti grillauksen jälkeen, jolloin rapeutta on vielä tallella. Tämä kannattaa tehdä viimeisenä. Kaalista ei kannata syödä lehden runko-osaa, se on sitkeää kuin tilliliha (pidän muuten tillilihasta….)


Paahdetut vihannekset vartaassa






Tarvitset:

Esikeitettyä maissia
Paprika
Herkkusieniä
Kesäkurpitsa
Desi ruokaöljyä
Valkosipulijauhetta
Paprikajauhetta
Suolaa


Nämä verrattain simppelit emmeet tekevät erinomaisen sekoituksen. Pese ja pilko kasvikset kookkaiksi paloiksi, krouvius kunniaan. Maissit kannattaa leikata n. sentin siivuiksi ja veitsellä avittaa reikä keskelle, muuten ei varras mene läpi. Laita kasvikset isoo astiaan ja kaada öljyseos päälle, sekoita. Anna maustua ainakin tunnin verran. Vartaisiin ei kannata sekoittaa kasviksia vaan yhtä kasvislaatua yhteen vartaaseen. Tämä siksi, että kasvikset valmistuvat eritahtiin, jolloin sekoitettuna osa jää
raa´aksi ja osa palaa. Pujota emmeet vartaisiin ja grillaa suoralla tulella. Paprikan pinta saa vetää mustaksi, se käytännössä karamellisoituu. Myös maissi saa mennä melko tummaksi. Voitele valmistamallasi seoksella vartaita niin, ettei pinta kuivu. Kun kasvikset ovat valmiit niin ”vedä” ne astiaan. Astiaan kansi/folio päälle ja voit laittaa ne, uuniin pysymään lämpimänä (lämpötila alle 100 astetta).

Fried shrip -salaatti




Tarvitset:


Lempi salaattiseos
Yksi porkkana
Puolikas kurkku
Puoli rasiaa kirsikkatomaattia

Surimi katkarapuja öljyssä

Tämä ei ole ihan perinteinen juhannusruoka mutta sopii yöttömään yöhön täydellisesti. Haluttiin päästä nyt helpolla ja otettiin kaupan valmissekoitus, jota vähän tuunattiin. Ei juhannuksena ihan kaikkea tarvitse pinnistää… Otettiin Lempi salaattiseos, lisäsimme siihen
porkkalastuja, kurkun puolikas kuutioituna ja puolirasiaa kirsikkatomaatteja, jotka halkaistiin. Laita katkaravut vartaaseen ja grillaa suoralla tulella. Kun valmista, anna rapujen jäähtyä hetki ja laita sitten salaatin sekaan. Jätä ravut päälle niin salaatti on esteettisesti hieno.


Sipulirasvamössö


Tarvitset:

Kevätsipulia
Voita
Suolaa

Uusien perunoiden parhaimpia kavereita on kevätsipuli, suola ja rasva. Pilko kevätsipulia kattilaan ja laita runsaasti voita sekaan, annan seoksen muhia rauhassa ainakin puolisen tuntia ja laita vielä vähän suolaa sekaan. Tämä ”mössö” on meidän ruokapöydässä aina, kun tarjolla on uusia perunoita. Tämä, uudet perunat ja silli tekevät kesän.

Juomaksi

Pöytään kannattaa valita sellaiset juomat, jotka antavat tilaa ruualle. Erityisesti grilliruuissa haluan juomien tukevan puhtaita makuja. Viineiksi suosittelen pöytään Gnarly Head 1924 -punaviiniä ja Wolfberger Riesling -valkoviiniä.

Mutta pari sanaa yhdestä oluesta, jota maistoin nyt ensi kertaa. Hopping Brewster olut Finnjävel on täydellinen ratkaisu juhannus- ja moneen muuhunkin ruokapöytään. Olut on Pale ale tyyppinen kevyehkö mutta hyvin makua-antava tällaiselle voimakkaiden stouttien ystävällekin. Olut on hivenen makeahko, jolloin se toimii ruokajuoman lisäksi myös seurustelujuomana. Erityisen hyvin tämä juttelee kalan ja salaatin kanssa. Nyt tehtyjen lihojen kanssa olut toimi erinomaisesti, mutta ei varmastikaan niin hyvin esimerkiksi voimakkaan pippuripihvin kanssa.







1 kommentti:

  1. Hei,

    eksyn blogiisi etsiessäni grillissä savustamisesta juttuja. Tuli vain mieleeni, että Mustangille on tullut uusi tuote kertakäyttösavustin, jolla saa grillissä mukavasti vaikka sen lohen savustettua ilman, että savun maku tarttuu muihin ruokiin, jotka grillissä on samanaikaisesti. Eli pystyy siis samaan aikaan savustamaan ja tekemään muita ruokia.

    VastaaPoista